Politistii din capitala Italiei vor frecventa un curs intensiv de limba romana. Initiativa, prima de acest gen din Peninsula, apartine Asociatiei nationale a politistilor urbani din Italia si este sustinuta de Primaria Romei. Astfel, fiecare pluton de “vigili urbani”- politistii municipali, va avea cel putin doi vorbitori de limba romana. Ei vor studia mai intai elementele de baza ale limbii nou invatate.

Unul dintre sustinatorii proiectului este Fabrizio Santori, presedintele Comisiei pentru Siguranta Publica din Primӑria Romei. El a explicat pentru HotNews.ro de ce au nevoie politistii italieni sa cunoasca limba romana si cum va decurge proiectul:

“La curs vor participa 40-50 politisti, care vor invata bazele limbii romane. Cursul este gratuit. Am demarat proiectul pentru a sustine procesul de integrare a romanilor, care constituie cea mai numeroasa comunitate a urbei. Romanii care vin pentru prima oara in capitala Italiei vor primi informatii in legatura cu statutul lor de cetateni comunitari, drepturile pe care le au si regulile pe care trebuie sa le respecte. Apoi, politistii vor putea vorbi direct cu acei minori care de multe ori, sunt singuri sau insotiti de persoane care nu intotdeauna sunt parintii lor. Pana acum nu puteam comunica cu ei decat prin intermediul insotitorilor, deci nu stiam in ce situatie se afla cu adevarat”.

HotNews.ro: “Ce competente vor putea sa-si exercite in plus politistii urbani cunoscatori de romana?”

Fabrizio Santori: “Pe langa controalele stradale, ei vor participa cu mai mult succes la depistarea minorilor neinsotiti. Vor participa si la evacuarea taberelor de nomazi, a caselor ocupate, pana la paza parcurilor publice si a cartierelor. Primul obiectiv este, insa, cel al unei mai bune integrarii! In plus, nu va fi o sarcina grea pentru politisti, pentru ca limba romana se aseamana mult cu cea italiana”.

HotNews.ro: Ati discutat cu primarul Gianni Alemanno despre cursul de limba romana?

Fabrizio Santori: Da, primarul Alemanno este la curent si considera initiativa drept una pozitiva.

Cursul de limba romana va fi inaugurat miercuri, 14 aprilie, in prezenta reprezentantilor diplomatici ai Romaniei in Italia. Va fi prezenta si Nicoleta Nesu de la Catedra de limba si literatura romana a Universitatii „La Sapienza” di Roma.