Doi romani de 21 si, respectiv, 35 de ani, au fost retinuti de politia din Torino ȋn noaptea de sambӑtӑ spre duminicӑ, dupӑ ce au scris fraze amenintӑtoare pe clӑdirea unde ȋsi are sediul cotidianul “La Stampa”, infomeazӑ publicatia Il Sole 24 Ore. Anchetatorii au ajuns la concluzia cӑ cei doi au fost plӑtiti de o organizatie de tip extremist pentru a scrie acele amenintӑri.

“Calabresi, farai la fine del tuo padre” (Calabresi, vei muri ca si tatӑl tӑu) si “Calabresi fascista” – ambele fraze sunt adresate directorului ziarului, Mario Calabresi, fiul comisarului Luigi Calabresi, asasinat ȋn urmӑ cu peste 30 de ani de o grupare de extrema stangӑ. Cei doi au fost arestati pe baza filmӑrilor realizate de camerele de supraveghere ale cotidianului.

Anchetatorii au rӑmas surprinsi cand au aflat cӑ romanii nici mӑcar nu stiu cine sunt Mario si Luigi Calabresi. Astfel, nu departe de locul faptei, politistii au descoperit un rucsac ȋn care se aflau biletele cu frazele care trebuiau transcrise identic, cu spray, pe zidul clӑdirii. Romanii nu au antecedente penale si nici un domiciliu stabil ȋn Italia. Ei au refuzat sӑ confirme faptul cӑ ar fi primit bani pentru a scrie acele amenintӑri si nu au dat detalii asupra celor care i-au pus sӑ comitӑ delictul.

Nu este prima oarӑ cand directorul cotidianului “La Stampa” este amenintat ȋn acest fel. Dar este prima datӑ cand autoritӑtile considerӑ cӑ au fost folosite persoane din exteriorul organizatiilor extremiste.