Guvernul Romaniei l-a numit pe Declan O’Loan, membru al Partidului Social Democrat si al Muncii si in acelasi timp membru al Parlamentului Irlandei de Nord, in functia de consul onorific al Romaniei in aceasta tara. O’Loan, 58 de ani, profesor de matematica si tata a 5 copii, este si consilier local din partea partidului sau in orasul Ballymena, localitate in care se afla cea mai mare populatie de cetateni romani, dupa capitala Belfast.

Noul consul onorific al Romaniei in Irlanda de Nord a declarat pentru media irlandeza ca vrea sa promoveze o intelegere culturala reciproca mai buna, dar si turismul si comertul dintre cele doua tari. “Sunt onorat ca mi s-a cerut din partea Guvernului Romaniei sa reprezint interesele acestei tari in Irlanda de Nord. Voi face tot ce pot pentru a avea excelente relatii bilateral intre romani si nord-irlandezi”, a spus O’Loan.

“Declan O’Loan este un politician important al Irlandei de Nord si sunt sigur ca va reprezenta si promova cu o competenta de calitate interesele Romaniei in aceasta tara. Suntem mandri ca a fost de acord sa reprezinte Romania ca si consul onorific si sunt convins ca dansul se va ocupa cu profesionalism de indatoriri”, a declarat si ambasadorul roman in Marea Britanie si Irlanda de Nord, Ion Jinga. Acesta va si vizita, incepand cu 11 martie, Belfastul si Ballymena, ocazie cu care se va intalni cu mai multi oficiali nord-irlandezi. Tot in timpul acestei vizite va avea loc si ceremonia de instalare a consului onorific al Romaniei.

In iunie 2009 peste 100 de tigani de cetatenie romana au parasit temporar locuintele in care stateau in Belfast, dupa mai multe atacuri rasiste care au fost revendicate de catre organizatii nerecunoscute oficial. Dupa o perioada de cateva saptamani petrecuta in Romania, acestia s-au intors insa in Belfast.