Maria Ibra, consilier politic la Ambasada Romaniei in Franta, nu considera initiativa Societatii de Cai Ferate din Franta de a avertiza calatorii, prin intremediul unor afise, "sa fie foarte vigilenti" fata de cetatenii romani si sa fie atenti la bagaje, un incident diplomatic. Angajata Ambasadei Romaniei a declarat, pentru France Soir, ca "SNCF a prezentat deja scuze, nu cred ca putem cere mai mult. Deocamdata, Guvernul de la Bucuresti nu a transmis instructiuni."

Malik Salemkour, vicepresedintele Ligii pentru Drepturile Omului, este, insa, de alta parere: "Este vorba despre incitare la ura rasiala si stigmatizarea unei nationalitati", a declarat el pentru France Soir, adaugand ca Societatea de Cai Ferate din Franta a avut "o reactie sanatoasa", demarand o ancheta interna si hotarand sa retraga afisele.Pe data de 1 februarie, scriitorul Mouloud Akkouche, care calatorea cu trenul in regiunea occitana Midi-Pyrenees, a descoperit urmatorul afis:

"In ultimele saptamani au aparut mai multe ingrijorari legate de romani. S-au constatat numeroase furturi de bagaje.

Va cerem sa fiti foarte vigilenti.

De altfel, toate faptele romanilor trebuie semnalate serviciului de securitate al SNCF la numarul 19# sau 01 40 23 19 99".

La acel moment, scriitorul s-a gandit ca este vorba de o gluma, dar a format numarul si de la celalalt capat al firului au raspuns angajatii SNCF. A fotografiat atunci afisul si l-a trimis la Rue89.com.

Contactata ulterior de ziaristii francezi, SNCF si-a cerut scuze si a caracterizat initiativa drept "exprimarea nefericita" a unuia dintre angajatii sai.

UPDATE: Societatea Nationala a cailor Ferate Franceze (SNCF), respectiv a sucursalei cailor ferate franceze din regiunea Midi-Pyrénées, SNCF si-a cerut oficial scuze pentru afisul discriminiatoriu din trenuri, ca urmare a demersurilor Ambasadei Romaniei la Paris, comunica MAE.

SNCF a catalogat situatia drept o „initiativa individuala regretabila”, care a fost retrasa de indata ce a ajuns la cunostinta directiei regionale a SNCF Midi-Pyrénées. Conducerea SNCF a calificat incidentul drept „inadmisibil si inacceptabil” si a transmis ca va actiona in continuare cu fermitate in sensul inlaturarii oricarei manifestari similare. Mai mult, persoanele responsabile au fost deja sanctionate.

MAE considera drept inacceptabila calificarea cetatenilor romani drept infractori si respinge orice forma de invitare la ura rasiala si xenofobie si orice mesaj denigrant la adresa cetatenilor romani. In acest sens MAE va actiona de fiecare data impotriva oricaror manifestari de acest fel.