Scutul antiracheta care va fi amplasat pe teritoriul Romaniei va acoperi si teritoriul Republicii Moldova, care va fi aparata astfel de amenintarile cu racheta. Informatia a fost publicata de cotidianul Unimedia.md, care precizeaza ca anuntul a fost facut de oficialii romani, in cadrul consultarilor moldo-romane la nivel de directori politici ai Ministerelor afacerilor Externe, pe probleme de securitate.

Serviciul de presa al Ministerului de Externe din Republica Moldova informeaza care a fost explicatia oferita de romani, in privinta acceptarii amplasarii scutului pe teritoriul sau: decizia tine de securitatea nationala a Romaniei si de securitatea colectiva a aliatilor NATO. Abordarea gradual-adaptiva pentru sistemul american de aparare antiracheta in Europa nu este una noua, la acest subiect purtandu-se consultari cu partenerii europeni, inclusiv cu Federatia Rusa, in perioada septembrie-octombrie 2009, transmite Unimedia.

Interceptorii terestri vor permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor aliate din regiune, dar si a celor nealiate precum Republica Moldova, se mai arata in comunicatul remis de oficialii moldoveni.

In urma cu o zi, ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta, a declarat ca scutul american antiracheta, ce urmeaza a fi instalat in Romania, va influenta pozitiv securitatea tarii sale, pentru ca „securitatea aeriana a Romaniei se va extinde mai departe de hotarele ei terestre”, scrie Jurnal.md.

„Consider ca intentia Romaniei de a instala pe teritoriul sau elemente ale scutului antiracheta este o problema interna a Romaniei. In ceea ce priveste Republica Moldova, pot sa va spun ca din punct de vedere militar scutul antiracheta nu va influenta negativ securitatea tarii noastre. Dimpotriva, in caz de instalare a elementelor scutului antiracheta, securitatea aeriana a Romaniei se va extinde mai departe de hotarele ei terestre. In aceste circumstante, datorita tehnologiilor performante pe care le ofera interceptorii terestri ai scutului antiracheta si natura pozitiva a relatiilor dintre Moldova si Romania, securitatea si apararea spatiului aerian al Republicii Moldova ar putea spori”, a declarat Marinuta.