Ministerul singaporez de Externe a inaintat Ambasadei Romaniei din aceasta tara o nota diplomatica prin care cere sprijinul reprezentantei romane in aducerea la Singapore a diplomatului Silviu Ionescu, pentru a fi audiat in ancheta privind accidentul rutier mortal in care a fost implicat, relateaza Asiaone.

Silviu Ionescu, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Singapore, este acuzat de autoritatile din aceasta tara ca a provocat, in decembrie 2009, doua accidente de circulatie, soldate cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.

Ministerul singaporez al Afacerilor Externe il informeaza pe Aurelian Neagu, ambasadorul roman in Singapore (rezident in Japonia), ca audierile finale din cadrul anchetei se vor desfasura in perioada 3-10 martie si ca diplomatul roman Silviu Ionescu este invitat sa participe la aceste audieri. Totodata, ministerul explica ambasadorului ca aceasta ancheta preliminara (Coroner's Inquiry - o procedura judiciara specifica sistemului legal din Singapore) nu este un proces de judecata, ci o investigatie pentru stabilirea faptelor in cazul unui deces neprovocat de cauze naturale.

In solicitarea transmisa ambasadorului roman, MAE din Singapore noteaza ca, potrivit relatarilor din presa romaneasca, Silviu Ionescu sustine in continuare ca masina Ambasadei Romaniei ar fi fost furata, iar el nu se afle la volan la momentul in care au avut loc accidentele. "Daca domnul Ionescu sustine ca nu este responsabil de aceste accidente, exista cu atat mai multe motive pentru ca acesta sa revina in Singapore, pentru a-si prezenta propria versiune in cadrul anchetei", subliniaza ministerul singaporez.

Ionescu a mai declarat recent, intr-un interviu la un post de televiziune romanesc, ca exista un martor care l-ar putea dezvinovati. "Ministerul cere domnului Ionescu sa ofere autoritatilor din Singapore detalii cu privire la identitatea acestui martor, pentru a putea fi chemat sa dea declaratii in cadrul anchetei", se mai arata in nota trimisa.

Potrivit institutiei singaporeze, diplomatul a sustinut ca totul este doar "o inscenare" a Guvernului din Singapore, pentru faptul ca el a oferit informatii privind activitatile politice din tara asiatica. "Ministerul precizeaza, de asemenea, ca Silviu Ionescu poate recuza martorii din acest dosar, isi poate angaja un avocat local pentru a interoga martorii si pentru a inainta propria versiune in cadrul anchetei", asigura institutia.

MAE din Singapore a cerut, de asemenea, acordul partii romane pentru ca soferul Ambasadei Romaniei la Singapore, Marius Trusca, sa fie prezent ca martor la aceste audieri.

Silviu Ionescu este acuzat de producerea unui grav accident in Singapore

In 15 decembrie 2009, o masina apartinand ambasadei romane, un Audi A6 de culoare neagra, a lovit trei pietoni, in jurul orei locale 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, in 5 ianuarie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul si a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei.

Procedura intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.