Vladimir Voronin a vrut sa fie "presedinte pe viata". Iar primul pas pentru revenirea la conducerea tarii, dupa incheierea celor doua mandate constitutionale pe care le putea detine, a fost propunerea Zinaidei Greceanai la sefia temporara a Republicii Moldova. Jurnal de Chisinau publica un material in care arata care erau planurile comunistilor puse la punct de Vladimir Voronin si Mark Tkaciuk, eminenta cenusie a PCRM.

Dupa ce Zinaida Greceanai ar fi fost aleasa presedinte al Republicii Moldova, la cinci-sase luni si-ar fi dat demisia, sub pretextul unor probleme de sanatate. Vladimir Voronin ar fi putut fi ales astfel din nou ca presedinte. De acest plan nici Greceanai nu a aflat, decat dupa ce a anuntat ca va candida din partea PCRM. A acceptat insa rolul, pentru ca Voronin putea sa o santajeze, scrie Jurnal de Chisinau.

Surse din anturajul lui Voronin au declarat pentru publicatia din Republica Moldova ca planul a fost pus la cale inca in 2008, dupa cel de-al VI-lea congres al Partidului Comunistilor. Bazandu-se pe acest plan, fostul presedinte al Republicii Moldova a refuzat apoi sa negocieze cu partidele de opozitie. Avea nevoie de un singur vot in plus pentru ca Zinaida Greceanai sa devina presedinte, insa nu l-a obtinut.

Mihai Ghimpu, care in acest moment este presedintele interimar al Republicii Moldova, va trebui sa dizolve Parlamentul si sa anunte noi alegeri anticipate. Dar situatia nu este noua; pe 20 mai si pe 3 iunie 2009, partidele de opozitie - PL, PLDM si AMN - au contestat rezultatul alegerilor, provocand anticipate. Acum, Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE) incearca sa modifice Constitutia pentru ca presedintele sa fie ales cu 50+1 voturi sau in urma unui scrutin universal.