Valul de frig polar, care a provocat zeci de victime in Romania, a ajuns si in Peninsula. Printre cei doborati de gerul de la sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lui februarie s-au numarat si doi romani, ambii decedati in nordul Italiei: unul la Mira, langa Venetia, iar altul in orasul Padova. Cei doi romani traiau pe strada, neavand o locuinta sau un loc fix de munca. Autoritatile italiene intimpina dificultati in identificarea familiilor celor doi conationali. Dar numarul romanilor morti de frig in Peninsula ar putea fi mai mare, multe victime ale gerului fiind inca neidentificate.

Ultimul roman rapus de ger in Peninsula este Mircea Mailat, un “clochard” de 48 ani, care si-a sfarsit zilele pe 1 februarie, la Mira, in regiunea Veneto. Romanul a fost doborat de un infarct luni, la ora 8 dimineata, dupa ce si-a petrecut noaptea pe o banca din centrul orasului, la o temperatura de minus 7° Celsius. Operatorii sanitari sositi la fata locului au incercat in van sa-l reanimeze pe roman, dar nu au putut decat sa constate decesul. Autoritatile orasului au dispus autopsia, pentru a stabili cu certitudine cauzele mortii.

Primarul din Mira: “Nu a avut curajul sa bata la o usa pentru a cere ajutorul”

Locuitorii cartierului il cunosteau bine pe Mircea Mailat si au declarat ca nu a deranjat niciodata pe nimeni si vorbea deseori despre familia lui ramasa in Romania. Primarul orasului a deplans moartea barbatului: “Din pacate, cetateanul strain nu s-a adresat niciodata serviciilor sociale puse la dispozitie de primarie. Orasul este indurerat pentru moartea unei persoane, care poate nu a avut curajul sa bata la o usa pentru a cere ajutorul”, a declarat primarul Michele Carpinetti. Primaria si-a aratat disponibilitatea de a ajuta rudele romanului decedat cu o contributie la cheltuielile de inhumare. Dar, din pacate, autoritatile nu au reusit sa contacteze pana acum familia lui Mircea Mailat, care nu avea asupra lui niciun numar de telefon.

UPDATE Contactat de HotNews.ro in legatura cu soarta romanului Mircea Mailat, consulul Romaniei la Trieste, Radu Dobre, a facut urmatoarele precizari:

"Confirm faptul ca am fost solicitati de autoritatile italiene pentru identificarea familiei. Conform procedurii, am transmis informatiile privind decesul la Bucuresti, la MAE. Imediat ce familia va fi identificata, va fi anuntata in legatura cu decesul cetateanului roman. Tot conform procedurii aplicate in aceste cazuri, corpul cetateanului roman ramane in custodia autoritatilor din localitatea respectiva pana in momentul in care familia va lua o decizie in legatura cu o eventuala repatriere."

Inghetat la Padova

Cu doar doua zile inainte, pe 30 ianuarie, politia din Padova a descoperit corpul unui alt roman, de circa 50 de ani, intr-un edificiu abandonat din zona Guizza (Padova), dupa ce a fost anuntata de alti cersetori care se adaposteau in zona. Martorii au spus ca barbatul, mort de frig, era un cetatean roman, dar autoritatile inca nu au reusit sa-i afle numele.

“In momentul de fata, nu am inca detalii despre cine este romanul decedat. Dar cu siguranta, in caz ca el nu va fi identificat sau daca nimeni nu va solicita corpul la morga, vom fi informati", ne-a declarat cu tristete Nona Evghenie, consilier roman in primaria Padovei. "Atunci vom vedea ce putem face, impreuna cu parohia ortodoxa din oras”.

Intamplator, cersetorul roman a decedat chiar in apropierea casei unde traieste Nona Evghenie, care a amintit ca administratia locala a organizat structuri de prim ajutor pentru oamenii strazii: “Inca din luna decembrie am organizat 200 de locuri de dormit pentru cei fara locuinta. Dar bugetul primariei este limitat. Ne mai ajuta asociatiile de voluntariat si parohiile”.

“Primaria Padovei a organizat un punct de prim ajutor langa gara, pentru cei care nu au unde dormi”, a declarat presei locale Claudio Sinigaglia, consilier pe probleme sociale in cadrul primariei orasului Padova, la aflarea vestii despre moartea romanului.

Romanii fara adapost morti de frig in Peninsula ar putea fi, insa, mai numerosi. De multe ori autoritatile nu reusesc sa identifice victimele gerului, din lipsa oricarui document de identitate. Pe 1 ianuarie, la Roma, a fost gasit cadavrul unui barbat decedat de frig, de circa 40-50 de ani, care parea est-european, “probabil polonez”. Pe 13 ianuarie alti doi cersetori, pana acum neidentificati, au fost gasiti fara viata langa gara centrala din Napoli, unde isi aflasera un adapost pentru noapte.