Conflictul dintre imigrantii africani si locuitorii orasului Rosarno, in Calabria - regiune din sudul Italiei, pare a fi deschis o cutie a Pandorei. Telejurnalele au transmis imagini cu furia localnicilor dezlantuita asupra imigrantilor, evacuati in autobuze ale politiei sau trimisi direct in spitale. “Sa plece acasa toti strainii!” - este una din replicile care au fost auzite deseori in ultimele saptamani.

Emisiunea saptamanala “Terra!”, de pe Canale 5 - unul din cele mai importante posturi tv din Peninsula, a prezentat cazul a trei orase italiene care se confrunta cu o reactie a localnicilor impotriva imigrantilor: Rosarno, Prato, Milano. Orasul Prato - din regiunea Toscana, a fost prezentat ca fiind o localitate “victima” a invaziei strainilor, in special a imigrantilor chinezi.

Despre situatia de la Prato si viitorul celor circa 150 000 de romani din regiunea Toscana, in actualul moment de criza, am vorbit cu Stefan Stanasel, om de afaceri cu cateva zeci de angajati, reprezentant al comunitatii si consilier onorific al primarului din oras, Roberto Cenni. La sfarsitul discutiei, concluzia a fost ca, la Prato, cel putin, bilantul integrarii romanilor este unul pozitiv.

“Da, am cunostinta de situatia de la Prato. Parerea mea este insa ca anumite relatari din presa si in special in materialul prezentat la emisiunea “Terra!” sunt doar partial adevarate. La Prato traiesc aproape 5000 de romani. Multi lucreaza pe cont propriu, si-au pus pe picioare o afacere: exista peste 250 de societati deschise si gestionate de conationali, fara a socoti pe cele in care romanii sunt asociati. Bineinteles, ceilalti romani lucreaza in sectoare deja cunoscute: asistenta personala sau constructii.”

Numerosi romanii din Prato, asa cum s-a vazut si la concertul de muzica populara de la sfarsitul lunii noiembrie, participa la evenimentele organizate de diferite asociatii, atragand si atentia presei locale. “Colaboram foarte bine cu doua asociatii de romani, “Latinità” si “Miorita”. La concertul din iarna trecuta au venit peste 1500 de romani, a fost un succes pe toata linia”, asigura Stanasel.

In politica

Integrarea romanilor in viata sociala si mai ales politica a orasului a inceput, insa, la ultimele alegeri administrative, cand majoritatea conationalilor a sustinut candidatura actualului primar, Roberto Cenni, dupa cum ne explica Stefan Stanasel: “Dupa 63 de ani de guvernare de stanga, la ultimele alegeri a castigat dreapta, sustinuta si de comunitatea de romani”.

Diferenta dintre cei doi candidati a fost de 800 de voturi, iar la urne s-au prezentat aproape 500 de romani cu resedinta. La anuntarea rezultatelor, langa noul primar se afla Stefan Stanasel, caruia Cenni i-a multumit in mod public pentru sustinere, iar in iulie 2009 l-a numit consilierul sau personal pentru comunitatea de romani.

“Aici radio in limba romana!”

“Cu primaria avem un raport foarte bun si constructiv - asigura noul consilier - saptamana trecuta am primit aviz favorabil din partea cosiliului primariei pentru a obtine un local pe care sa-l transformam intr-un punct de intalnire pentru comunitate, mai precis un centru cultural. Apoi, impreuna cu autoritatile regionale si nu numai, lucram la un proiect media pentru romani: 8 ore de emisie radio exclusiv in limba romana, proiect care va demara in luna august, pe modelul Radio Torino International”. Stanasel este chiar unul din sponsorii noului post de radio.

Parohie noua

Insa cea mai mare realizare a comunitatii de romani din Prato este inaugurarea, la sfarsitul anului trecut, a parohiei ortodoxe Sfanta Mare Mucenita Anastasia Romana, cu hramul pe 22 decembrie. “Vreau sa-i multumesc pe aceasta cale PS Siluan - episcop al Italiei, care ne-a ajutat sa infiintam parohia noastra ortodoxa la Prato, avandu-l ca preot paroh pe parintele Ionica Saghin. De la episcopia catolica, cu care avem relatii foarte bune, ne-a fost pusa la dispozitie, in mod gratuit, o biserica renovata complet, cu o capacitate de 1500 de persoane, pentru oficierea slujbelor”, precizeaza Stanasel.

Romanii cumpara case

Facand o retrospectiva a ultimilor ani, concluzia pare a fi ca toti cei 5000 de romani de la Prato au o convietuire fructuoasa si pozitiva cu gazdele italiene. “Nu au esistat episoade de rasism sau xenofobie. Imi amintesc ca un jurnalist m-a sunat, odata, la miezul noptii sa-mi spuna ca o tiganca romanca a ucis un italian. M-am dus la spital si acolo am aflat ca era vorba despre o tiganca cu cetatenie italiana. I-am amenintat ca le fac cauza pentru daune de imagine. Si-au cerut scuze pentru confuzie, iar de atunci incolo ma suna atunci cand au de scris despre romani”, asigura Stanasel.

El crede ca multi dintre romanii care traiesc in Toscana si chiar in Italia vor decide sa se stabileasca in Peninsula. “Din ceea ce am vazut in ultimii 2- 3 ani, imi dau seama ca tot mai putini sunt cei care vor sa se intoarca. Zeci de romani cumpara casa aici si, in curand, vor cere cetatenia italiana, sunt sigur. Saptamana viitoare avem o intalnire cu reprezentanti ai romanilor si un consortiu lider in constructii; vom discuta exact despre proeicte de case pentru romani. Va fi prezent si primarul Cenni, care va fi un fel de garantie pentru conationalii nostri”.

Basescu invitat la Prato

Primarul Roberto Cenni pare atat de apropiat de comunitatea de romani, incat a decis sa-l invite pe presedintele Basescu la Prato, in cursul acestui an. “Nu pot spune mai multe, dar stiu ca invitatia a fost facuta cabinetului presedintelui, asteptam un raspuns cat de curand”, declara Stanasel. Si, ca orice intreprinzator, nu uita sa faca o urare adresata mediului de afaceri italian, dar care poate fi inteleasa si in sens larg: “Am intrat impreuna in criza, impreuna vom iesi din criza!”