Republica Moldova „va bate in continuare la usa Uniunii Europene”, pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. Declaratia vine de la ministrul de Externe de la Chisinau, Iurie Leanca, ce a explicat pentru HotNews.md ca statele comunitare au devenit reticente fata de procesul migratiei in spatiul European, din cauza crizei economice.

In ciuda contextului international nefavorabil, guvernul condus de Vlad Filat isi pastreaza, insa, ca obiectiv prioritar liberalizarea regimului de vize. In februarie, la Chisinau este asteptata o echipa de experti de la Bruxelles, care vor analiza pregatirea Republicii Moldova pentru negocierea acestui acord cu UE.

Tot anul acesta, guvernul Filat vrea sa inceapa negocierile cu UE pentru semnarea unui Acord de liber schimb. Seful diplomatiei de la Chisinau sustine ca aceste discutii ar putea incepe peste 5-6 luni. Dezbateri pentru care diplomatia moldoveana se pregateste intens: autoritatile au rechemat mai multi ambasadori moldoveni de peste hotare pe motiv de neprofesionalism, iar calitatile profesionale ale tuturor angajatilor ministerului vor fi supuse unei evaluari.