Un cer al noptii, inundat de stele. Din adancul sau, se naste si te invaluie o melodie. Glas omenesc nu e, ci o armonie a Inaltului in care ni se scalda sufletul in prag de Craciun. Oricat ai fi de cool, „Memory” interpretata la nai de Petruta Küpper iti da fiori. 55.000.000 de spectatori au urmarit-o pe parcursul evolutiei sale la concursul Supertalent 2009 din Germania. Ajunsa intre finalisti, romanca ia locul trei, situandu-se dupa o cantareata de opera italianca si un numar nemtesc de dresaj cu catei.

Eleva lui Zamfir

Petruta s-a nascut la Sibiu, in 11 mai 1981. La 14 ani si-a descoperit pasiunea pentru muzica si a inceput sa cante la oboi. Ulterior, a trecut la nai. Studiile si le face la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (sociologie si etnologie). In paralel, studiaza naiul la Conservatorul din Bucuresti, clasa lui Gheorghe Zamfir.

Dupa absolvirea din anul 2005, Petruta lucreaza ca profesoara de muzica si dirijoare de cor. Concertele o poarta in Bulgaria, Italia, SUA si Germania. In anul 2007, ea urmeaza un Masterclass coordonat de maestrul Zamfir, cu care concerteaza, inclusiv la televiziunea romana. Din anul 2008, Petruta Küpper traieste cu sotul ei Jens si fiica ei de doi ani, Jessica, in Germania la Osnabrück.

Cu „Once Upon A Time In The West“ al lui Ennio Morricone interpretata la nai, Petruta Küpper reuseste sa treaca, in 5 decembrie, de semifinala concursului Supertalent 2009 din Germania. A fost prima ei interpretare live din concurs, in fata a 5,5 milioane de spectatori in sala si la televizor. Astfel, ea se situeaza intre primii 12 concurenti la marele trofeu, dotat cu 100.000 de euro.

La lupta cu flautul lui Pan

37.000 de candidati s-au prezentat anul acesta la concursul pestrit, de format international, pe care il jurizeaza o echipa condusa de Dieter Bohlen (ex-solist Modern Talking). Castigatorii sunt insa decisi prin televoting. Supertalent 2009 a iesit Yvo Antoni cu catelusa sa Primadonna, „la mustata“ fata de Vanessa Calcagno, o voce de opera care trebuia sa cante „in alta liga“, decat concursul pentru Superstar. Yvo a dat gata publicul cu un numar de clovnerie, in duet cu catelusa sa.

„Multumesc ca ai votat pentru mine! E frumos sa ai fani asa fideli ca tine.“ imi scrie Petruta via raspuns automat la sms-ul de vot pentru numarul ei din concurs, care aseara a fost 10. Ma intreb cati dintre cei care au propulsat-o la un procentaj de 11% din totalul voturilor (locul 1 si 2 au avut putin peste 13%) au fost romanii care locuiesc in Germania.

Melodia ei pentru finala din Köln n-a fost insa doar pentru romani. „Memory“, din musical-ul „Cats” al lui Sir Andrew Lloyd Webber iti face piele de gaina. E o melodie „romantica”, zic unii. „Se potriveste bine, in preajma Craciunului”, zic altii. „Am vrut sa arat oamenilor cat de frumos si sensibil este instrumentul meu”, spune Petruta, mangaindu-si naiul, care in germana are nume de poveste, „flautul lui Pan”.

Pentru cei dragi si bolnavi

POVESTEA e si un element din concursul Supertalent din Germania. E vorba de povestea vietii candidatului, care cu cat e mai impresionanta, cu atat mai bine da la fani si la presa. In semifinala, au curs lacrimi de bucurie in public, dar si pe obrajii Petrutei cu fetita ei de doi ani in brate, pe scena. In finala, postul TV german RTL, care a transmis concursul, a venit cu o surpriza si i-a adus cu avionul la Köln, surorile din Romania: pe Elena (31 de ani) si Lorena (22 de ani).

Elena sufera de schizofrenie, trebuie sa fie incontinuu sub ingrijire. Pentru ajutorarea familiei sale din tara si a surorii sale cu handicap, Petruta Küpper si-a pus la bataie talentul, la Superstar.

Chiar si Dieter Bohlen, cunoscut pentru sarcasmul si remarcile sale uneori mojice, a fost atins la coardele sale sensibile, de cantecul Petrutei la nai. „Nai fermecat” l-a numit Bohlen si s-a mirat de sunetul care poate iesi dintr-un „instrument atat de modest”.