Parlamentul moldovean a decis in sedinta de vineri ca alegerile prezidentiale sa aiba loc pe 7 decembrie. Unicul candidat inscris in cursa pentru functia de presedinte al Republicii Moldova este liderul PD, Marian Lupu, informeaza Jurnal de Chisinau. Vladimir Voronin a lipsit de la aceasta sedinta.

La inceputul lunii noiembrie, Partidul Comunistilor (PCRM) a decis in unanimitate sa nu-l voteze pe candidatul Aliantei pentru Integrarea Europeana (AIE), Marian Lupu, in functia de presedinte al Republicii Moldova. "Partidul Comunistilor a adoptat unanim decizia de a obliga fractiunea parlamentara a PCRM sa nu-l voteze pe Marian Lupu in functia de presedinte al tarii si sa nu participe la procedura de vot", a declarat atunci deputatul comunist Grigore Petrenco.

Unicul candidat la functia de sef al statului, inregistrat de catre comisia speciala pentru alegerea presedintelui, este Marian Lupu. Liderul PD este candidatura oficiala a AIE la functia suprema in stat.

AIE detine 53 de mandate de deputat si mai are nevoie de inca 8 voturi de la deputatii PCRM pentru alegerea sefului statului. In caz de esec, Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat, iar cetatenii Republicii Moldova vor participa din nou la alegeri parlamentare anticipate.