Duminica, 25 octombrie, a luat nastere la Barcelona, in Spania, prima organizatie pan-europeana a romanilor din diaspora: Miscarea Romanilor din Europa (MRE). Initiativa a apartinut romanilor din Barcelona, mai precis liderului Partidului Iberic al romanilor din Spania (PIRUM), Florin Bojor, absolvent de teologie si autorul primului dictionar romano-catalan. MRE a fost fondata de un grup de 14 asociatii si organizatii ale romanilor din Spania, Italia, Portugalia, Germania, Austria si Serbia.

Pe agenda discutiilor s-au aflat subiecte legate de situatia socio-politica si culturala a comunitatilor romanesti din afara granitelor si relatia lor cu autoritatile locale, perceptia si imaginea acestora reflectata de mass-media si politica locala in fata societatii civile, situatia economica si politica a Romaniei, vazuta de romanii din strainatate, reintoarcerea conationalilor in tara, participarea diasporei la fenomenele electorale.

“Unitate in diversitate”

Scopul declarat al organizatiei nou infiintate este acela de a “promova imaginea si valorile romanesti, integrarea sociala, economica si politica” a romanilor din Europa, pornind de la principiul “unitatii in diversitate”. Nu in ultimul rand, MRE isi propune sa creeze “o noua imagine reala si pozitiva a romanilor in raport cu tarile de adoptie”. Participantii la intalnirea de la Barcelona vor sa aiba un dialog si cu institutiile din Romania: "Vrem sa sensibilizam autoritatile statului, societatea civila, in vederea necesitatii folosirii experientelor si studiilor dobandite de romanii din strainatate care doresc sa se intoarca in tara”.

“Miscarea nu va avea un sef, ci toti membrii sunt egali! Vom avea un purtator de cuvant prin rotatie de doua luni. Prin vot liber, majoritar, s-a ales ca Spania sa detina primul purtator de cuvant pe perioada 25 octombrie – 25 decembrie 2009", a declarat miercuri, pentru Hotnews.ro, Florin Bojor, primul purtator de cuvant al MRE. “Dorim sa construim un intreg sistem al romanilor din Diaspora” - continua Bojor. “Ca atare, toata lumea este invitata, insa criteriul de selectie va fi constituit de fapte, nu de vorbe”.

Taurul cu doua coarne

Unul din cele mai mari pericole in Romania de azi este reprezentat, in opinia lui Bojor, de prezenta “fostilor comunisti reciclati in politica actuala”.

“Indiferent ce 'corn' am vota, pe cel stang sau pe cel drept, avem de a face cu acelasi „taur”: aceiasi actori, insa cu alte masti, dar aceeasi piesa de teatru (...) Este nevoie de un alt sistem de oameni care sa schimbe Romania. Numai unirea diasporei si intoarcerea noastra este cheia de iesire din conul de umbra comunist".

Fondurile necesare organizarii intalnirii de la Barcelona au fost stranse prin cheta: “Banii i-am pus fiecare dintre noi prin cheta: oameni simpli, fara un loc de munca, someri sau aflati in ajutor social. O mare majoritate a banilor i-am obtinut de la Augusti Boadas, calugar franciscan catalan, profesor de filozofie la facultate si bibliotecarul Manastirii Franciscane - el este si mentorul meu personal”.

Asociatii si organizatii membre MRE

Partidul Iberic al Romanilor – Spania, Partidul Identitatea Romaneasca – Italia, Asociatia Romanilor din Mallorca – Spania, Asociatia Romanilor din Arbùcies – Spania, Casa Romania din Catalunia – Spania, Asociatia pentru Difuzarea Culturii Romanesti din Parets del Valles, Liga Studentilor Romani din Strainatate Filiala Spania, Platforma Culturala ASII ROMANI – Nuremberg, Asociatia de Muzica si Cultura Romaneasca Victoria Republica Serbia, Spatiul Niram – Madrid, Roman in lume, Miscarea NOII GOLANI, Aut Pro Rom – Graz, Asociatia Emigrantilor Romani si Moldoveni Algarve – Portugalia.