Agentia guvernamentala de sanatate si siguranta in munca din Marea Britanie (HSE) a lansat luni o campanie de informare privind drepturile lucratorilor romani din sectorul constructiilor. Studiile au aratat ca muncitorii straini sunt vulnerabili fata de eventualele practici de munca periculoase, comunitatea romaneasca facand parte dintre cele trei nationalitati care beneficiaza de aceasta campanie de informare.

Noua campanie a HSE doreste sa transmita muncitorilor romani mesajul despre rolul HSE in a ajuta la protejarea lor prin intermediul legislatiei existente si sa-i informeze ca au la fel de multe drepturi legate de sanatate si securitate pe santier ca si muncitorii britanici.

Philip White, Inspector Sef National pentru Constructii al HSE: "Am identificat ca trebuia sa transmitem informatiile despre sanatate si securitate unora dintre cei mai vulnerabili muncitori din constructii. Am angajat un reprezentant al comunitatii romanesti ca specialist outreach pentru a transmite mesajul nostru in randul muncitorilor romani intr-un mod mult mai eficient. Reducerea riscurilor cu care se confrunta cei mai vulnerabili dintre lucratori va permite tuturor lucratorilor din domeniul constructiilor sa isi desfasoare activitatea in conditii mai sigure si speram ca va reduce posibilele incidente periculoase pe santiere".

Campania a inceput ca urmare a studiului HSE asupra incidentelor pe santierele de constructii care a identificat muncitorii imigranti ca un grup in mod particular vulnerabil printre muncitorii constructori.

Studiul efectuat de Synovate a concluzionat ca:

  • Cunostintele muncitorilor imigranti despre standardele de sanatate si siguranta pe santiere in Marea Britanie sunt limitate.
  • HSE este efectiv necunoscut printre muncitorii constructori imigranti.
  • Dorinta justificata a muncitorilor imigranti de a lucra si de a evita eventualele neplaceri poate sa conduca la nerespecterarea de catre angajatori a normelor de sanatate si siguranta la locul de munca, fara a fi investigati de autoritatile de control.

Informatiile despre sanatate si siguranta pe santier au fost difuzate in diferite limbi, ca de exemplu sub forma unor card-uri de marimea unui portvizit dintre care 40.000 vor fi distribuite in randul comunitatii romanesti. Au fost create o linie telefonica, un micro website si o adresa de email, la care lucratorii in constructii pot suna la numarul 0207-556-2200, email:informatii@hse.gsi.gov.uk si pot vizita site-ul HSE pentru orice intrebari.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, a declarat: "Salutam initiativa HSE de a creste nivelul de informare in randul comunitatii romanesti asupra drepturilor de sanatate si siguranta pe santierele de constructii, in conditiile in care lipsa informatiilor avizate este una dintre cauzele care conduce la cresterea nivelului de vulnerabilitate in randul lucratorilor romani. Forta de munca din Romania aduce o contributie semnificativa la lucrarile de constructii publice si private atat in Londra cat si pe intreg teritoriul Marii Britanii. Campania actuala este o dovada a faptului ca prezenta lucratorilor romani nu poate fi subestimata."

Simon Hester, Managerul Proiectului de la HSE: ’’Avem un raspuns pozitiv de la toti cei cu care am vorbit pana acum in cadrul comunitatii romanesti. Scopul nostru este o schimbare rapida si clara in privinta intelegerii pe care o au muncitorii despre drepturile lor si cum sa faca plangeri.’’