Viata romanilor stabiliti in Italia nu este tocmai usoara. De aceea, vizita premierului Emil Boc la Roma a fost o ocazie pentru reprezentantii comunitatii romanesti din Italia de a semnala o serie de probleme, sperand ca autoritatile de la Bucuresti se vor implica in rezolvarea acestora. Toate problemele semnalate vor fi analizate, a fost raspunsul premierului in cadul intalnirii cu romanii din Italia.

Romanii din Italia au semnalat unele disfunctionalitati in ceea ce priveste drepturile cetatenilor romani in ceea ce priveste libertatea circulatiei muncii. In ceea ce priveste perceptia italienilor fata de romanii care traiesc in Italia, premierul a afirmat ca momentul critic a fost depasit. Reprezentantii comunitatii romanilor s-au mai plans de modul in care sunt asigurate serviciile consulare si de obtinerea cardului european de sanatate.

De asemenea, reprezentantii comunitatii romanesti au cerut premierului sa intervina pe langa autoritatile italiene pentru a suplimenta codurile numerice personale acordate copiilor romani la nastere. Autoritatile italiene acorda romanilor un numar maxim de 10.000 coduri numerice personale, 5.000 pentru baieti si alte 5.000 pentru fete, la eliberarea certificatelor de nastere, numar considerat insa insuficient.

Zeci de morti in frigidere

O alta problema destul de grava este cea a "mortilor din frigidere". In morgile italiene se afla zeci de romani decedati de mai mult timp care nu pot fi repatriati. Romanii au cerut Guvernului ajutor financiar pentru rezolvarea acestei probleme.

Comunitatea de romani a mai cerut Guvernului sa nu renunte la programul privind predarea limbii si civilizatiei romanesti in scolile amplasate in zonele din strainatate. Este vorba despre Programul de predare a unor cursuri de cultura si civilizatie romaneasca pentru copiii romanilor din strainatate. Emil Boc a asigurat ca acest program va fi continuat, chiar daca este o initiativa a fostului Guvern.

Romancele sunt concediate din postul de menajere

Romanii s-au mai plans si de statutul menajerelor care lucreaza in Italia. Persoanele la care lucreaza menajere straine sunt obligate de statul italian sa achite contributiile de asigurari sociale. Decizia a afectat insa si menajerele care lucrau legal din cauza ca au fost concediate de catre cei care nu doreau sa achite aceste taxe.

Romanii au vorbit si despre modul deficitar in care se organizeaza sectiile de votare. Emil Boc sustine ca la viitoarele alegeri, vor exista mai multe sectii de votare, atat in Italia, cat si in Spania.

Premierul sustine ca primaria din Roma va deschide o linie telefonica gratuita prin intermediul careia cetatenii romani din Italia sa sesizeze anumite probleme administrative cu care se confrunta. De asemenea, Ministerul Muncii va distribui acestora brosuri de informare asupra drepturilor de care beneficiaza.