Diaspora romana din Germania: 230 de lovituri de cutit, pentru ca "nu se mai dadea dus". Accident de munca in silozul cu hamei. Doi romani implicati in trafic european de irakieni si afgani. 313.000 de cetateni germani chemati la vot pentru alegerile generale din 27 septembrie sunt originari din Romania

Tribunalul din Stuttgart a judecat saptamana trecuta cazul unui roman de 30 de ani care si-a ucis vecinul (47 de ani) cu 230 de lovituri de cutit. Cei doi locuiau intr-un apartament social, ambii fiind someri. Cristian S. a declarat la proces ca dupa crima "s-a simtit usurat" si a avut senzatia ca astfel a scapat de tot stresul acumulat. Cei doi petrecusera impreuna, intr-o seara din luna februarie. La un moment dat, Cristian a vrut sa termine distractia, care degenerase in cearta: "prea multa galagie, prea mult alcool, eram obosit".

Vecinul insa "nu se mai dadea dus", asa ca s-au impacat aparent si s-au mai uitat la un film de groaza, la televizor. La mijlocul filmului, Cristian a scos briceagul si a inceput sa-l taie pe musafir. Acesta a incercat sa fuga; in zadar, caci a fost din nou impuns, in repetate randuri. "Mi-era greata ca nu mai murea odata", a spus faptasul la proces. Dupa ce omul a murit, Cristian S. a sunat la politie.

La proces, romanul, ras in cap si cu pronuntate cearcane la ochi, alcoolic, dependent de droguri si cu probleme psihice, a declarat ca motiv al crimei si faptul ca vecinul i-ar fi provocat tatalui sau moartea, aducandu-i zilnic rachiu. El ar fi simtit "placere si putere" in urma faptei. Desi el "crede" ca ii pare rau, intr-o situatie similara tot asa ar proceda. Tribunalul din Stuttgart urmeaza sa dea sentinta in 30 septembrie.

Accident de munca in silozul cu hamei

Un sezonier din Romania de 34 de ani a cazut in timpul muncii intr-un siloz cu hamei din Wolznach si s-a accidentat grav. Dus de urgenta la clinica din Ingolstadt cu elicopterul Salvarii, romanul n-a mai putut fi insa salvat si a decedat in dimineata zilei de 9 septembrie.

In urma anchetei politiei locale, procuratura din Ingolstadt a ordonat autopsie si a deschis dosar patronului silozului. Acuzatia este de presupus omor prin imprudenta, existand suspiciunea ca n-ar fi fost respectate normele legale de protectia muncii.

Doi romani implicati in trafic european de irakieni si afgani

Doi romani (54 si 42 de ani) au fost retinuti marti 8 septembrie de politia austriaca pentru presupus trafic de persoane. La controlul pentru taxa de autostrada A13, de la Schoneberg s-a dovedit ca romanii transportau ilegal sapte irakieni, din Italia inspre Germania.

In cursul cercetarilor ulterioare, s-a stabilit ca soferul de 54 de ani mai facuse trafic de persoane, in Germania. Cu cateva zile in urma, el transportase unsprezece afgani de la Milano, prin Tirol si Germania, pana la granita daneza. Acum, el se afla in arest preventiv, colegul lui fiind cercetat in stare de libertate.

313.000 cetateni germani chemati la vot sunt originari din Romania

313.000 de cetateni germani chemati la vot pentru alegerile generale din 27 septembrie sunt originari din Romania. Oficiul Federal de Statistica german a publicat in 11 septembrie datele privitoare la cetatenii din Germania cu drept de vot. Acestea au fost centralizate pe baza rezultatelor preliminare Mikrocensus 2007. Astfel, numarul cetatenilor germani cu istoric de migratie care au atins varsta majoratului si au drept de vot in Germania se ridica la aproape 5,6 milioane, reprezentand cca 9% din electorat.

2,6 milioane sunt repatriati tarzii, 2,1 milioane imigranti care au dobandit cetatenia germana, 290.000 sunt nascuti din imigranti stabiliti in Germania si 566.000 sunt nemti cu cel putin un parinte cu istoric de migratie.

In clasamentul pe tari, Romania ocupa locul cinci, cu 313.000 de persoane cu cetatenie germana originare din Romania (romani, sasi, svabi, etc.) situandu-se astfel dupa Polonia (762.000), Federatia Rusa (705.000), Kazahstan (442.000) si Turcia (327.000).