Republica Moldova se va uni cu Romania doar in urma unui razboi civil, in care vor castiga fortele pro-unioniste, dar in care se va implica si Rusia, a avertizat miercuri, intr-o conferinta de presa, Valeri Climenco, liderul miscarii social-politice „Ravnopravie", de orientare pro-rusa, relateaza Jurnal de Chisinau.

Climenco a facut aceasta declaratie in contextul unor afirmatii facute recent de noul presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, presa interpretand ca acesta ar opta pentru unirea cu Romania. Ghimpu a explicat ulterior ca nu va milita la guvernare pentru o unire cu Romania. „Daca spun ca vorbesc in limba romana, asta nu inseamna ca sunt pentru unirea Moldovei cu Romania. Da, sunt unionist. Dar sunt si presedintele unui partid, care are un program politic, pe care sunt obligat sa il respect”, a declarat Mihai Ghimpu pentru „Echo Moscvi”.

Daca minoritatile vor fi nevoite sa apere statalitatea moldoveneasca, ei vor gasi aliati puternici din exterior, inclusiv din Rusia, spune Climenco, care a precizat ca reprezinta interesele minoritatilor nationale din Republica Moldova. Intrebat daca Rusia va interveni armat intr-o astfel de situatie, Climenco a raspuns ca „pentru apararea statalitatii, toate mijloacele sunt bune”. El a adaugat ca, in cazul unui asemenea conflict, vor mai interveni si Ucraina, Turcia, Bulgaria, pentru a-si apararea conationalii care locuiesc in Moldova.

In contextul declaratiilor, pe care, potrivit lui Climenco, le-ar fi facut liberal-democratul Vlad Filat, care ar opta pentru retragerea Republicii Moldova din CSI si aderarea la NATO, presedintele Ravnopravie a spus: "Minoritatile nationale pledeaza pentru pastrarea neutralitatii, suveranitatii si independentei Republicii Moldova".

Potrivit lui Climenco, in contextul unor asemenea declaratii facute de liderii politici, nu exista nicio posibilitate de reglementare a conflictului transnistrean. El a mai adaugat ca si comunistii se vor face responsabili, in cazul in care fortele de dreapta vor incerca sa traduca in practica declaratiile lor. Climenco a lasat sa se inteleaga ca PCRM nu ar trebui sa colaboreze cu Alianta pentru Integrarea Europeana, chiar cu riscul de provocare a noi alegeri anticipate. „Politicienii responsabili trebuie sa mearga si la zece alegeri anticipate pentru a pastra tara in hotarele ei”, a spus acesta.