Numarul romanilor care aplica pentru un permis de munca in Marea Britanie este in scadere, potrivit celui mai recent raport Controlul Imigratiei: Sumarul Statistic Trimestrial, United Kingdom pe aprilie – iunie 2009. Singurul sector unde romanii vin in numar tot mai mare in Marea Britanie este agricultura. In schimb, fata de 2007, numarul permiselor de munca acordate romanilor in regim de accession worker card a scazut la jumatate.

Cetatenii A2 - romanii si bulgarii - sunt singurii membri UE care trebuie sa obtina un permis de munca in Marea Britanie pentru a lucra in legalitate, potrivit legii Regulation Accession 2006 (Regulamentul pentru Acces). Romanii si bulgarii cu acces restrictionat pe piata muncii, cei scutiti de restrictiile autorizatiei de munca si famiile romanilor si bulgarilor detinatori de permis de munca sunt indemnati de legea britanica in vigoare sa obtina un certificat de inregistrare de la autoritati.

Potrivit raportului Controlul Imigratiei: Sumarul Statistic Trimestrial, United Kingdom pe trimestrul al doilea al anului in curs, numarul permiselor de munca in regimul 'accession worker card" - eliberat in cazul celor cu un loc sau oferta de munca in Marea Britanie - a scazut in cazul tarilor A2 cu 43%, numarand 580 de cereri. Dintre acestea, au fost aprobate 425, cu 36% mai putin fata de anul precedent, cand se autorizau 665 de permise din 1.025 de cereri.

In ceea ce priveste certificatele de inregistrare, numarul acestora a fost de 5.725 in al doilea trimestru al anului, cu cinci puncte procentuale mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2008. Peste jumatate dintre acestea au fost aprobate - 3.830, cu 10% mai putin decat in T2 al anului precedent.

Operatorii Programului de Munca Sezoniera (Seasonal Agricultural Workers Scheme sau SAWS) au aprobat 6.585 de permise de munca temporare bulgarilor si 4.100 romanilor. Numarul total al permiselor SAWS este in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 7.885 de aprobari.

Numarul total de romani a caror inregistrare la autoritatile britanice de la inceputul anului si pana la finele lunii iunie a fost aprobata se ridica la 12.960 din 15.530 de cereri pentru: permis de munca (accession worker card) – 500 aprobate, certificat de inregistrare – 5.890, program specific unui sector (Sector Based Scheme) - 50, sau munca temporara in agricultura (Seasonal Agricultural Workers Scheme) – 6.520.

In general, trendul inregistrarilor este in scadere la toate capitolele, mai putin in agricultura. In semestrul al doilea al anului in curs, autoritatile britanice au tiparit mai multe permise temporare de munca decat in oricare alt trimestru din 2007 incoace: 4.100 doar intre aprilie – iunie 2009, fata de 2.625 in acceasi perioada a anului trecut, sau 870 in al doilea trimestru din 2007. La polul opus se situaza permisele de munca gen accession worker card, care au scazut de la 630 in trimestrul al doilea din 2007 la 255 pentru acceasi perioada a anului in curs.

Potrivit unui raport al Home Office, Ministerul de Interne britanic, accesul muncitorilor necalificati este limitat si restrans la programele din agricultura si la nevoile individuale ale diferitelor sectoare. Programele Seasonal Agricultural Workers Scheme – SAWS si Sectors Based Scheme – SBS sunt limitate in a primi doar muncitori romani si bulgari.

Intrebat de HotNews.ro daca restrictiile pentru romani si bulgari reprezinta o discriminare, presedintele Migration Advisory Committee, prof. David Metcalf, a declarat:

"Cand ni s-a cerut sa facem un raport referitor la romani si bulgari si sa evaluam daca restrictiile pentru acestia ar trebui sa continue, am fost de parare ca restrictiile trebuie sa ramana in vigoare. Ne-am bazat si pe faptul ca, in cazul tarilor A8, nu a existat nici o restrictie si rata imigratiei a fost mult mai mare decat ne-am asteptat. Membri comisiei au fost ingrijorati ca, in cazul ridicarii restrictiilor, si mai multi oameni vor veni si ar fi existat atunci si pericolul stramutarii. Recomandarea noastra a fost sa pastram restrictiile. Parerea mea este ca a fost decizia corecta. Nu, nu cred ca este discriminatorie. Legile UE spun ca poti avea restrictii pentru doi ani, apoi le poti pastra pentru inca trei, iar daca piata muncii are probleme, este posibil sa le extinzi inca doi ani dupa aceea. Nu cred ca poate fi vorba de discriminare."

Nota: Raprtul a fost facut public saptamana trecuta. Numerele au fost rotunjite de cel mai apropiat multiplu de 5.