Reprezentantii nou-formatei coalitii democrate de la Chisinau anunta ca vor elimina vizele pentru cetatenii romani imediat dupa ce vor ajunge la guvernare: „Hotararea de a impune vize pentru cetaţenii romani este una ilegala. Nu poate fi o hotarare de Guvern mai presus decat o lege anterioara a Parlamentului. Noi avem toate instrumentele la dispoziţie si vom discuta acest subiect la primele sedinţe ale legislativului”, a afirmat presedinte PLDM, Vlad Filat, la Pro Tv Chisinau, potrivit Unimedia.

Si presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, si cel al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au declarat ca vizele pentru romani vor fi eliminate "a doua zi dupa ce vor ajunge la guvernare".

La randul sau, presedintele Partidului Democrat, spune ca decizia de a elimina vizele pentru cetaţenii romani coincide interesului naţional si este „atat un mesaj pozitiv pentru relaţiile bilaterale cu Romania”, cat si „un mesaj important pentru Bruxelles in vederea iniţierii unui nou acord dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana”.

  • Vizele pentru romani, scoase dupa protestele din 7 aprilie

Regimul comunist de la Chisinau a impus obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani dupa protestele din 7 aprilie, care au urmat alegerilor legislative. Atunci, guvernarea comunista a acuzat Romania de implicare in organizarea actiunilor de protest si a decis si expulzarea ambasadorului tarii noastre la Chisinau. Ulterior, procurorul general al Republicii Moldova a declarat ca nu exista probe, care ar demonstra implicarea Romaniei ca stat la organizarea acţiunilor de protest dupa alegerile din 5 aprilie.

  • Opozitia din Moldova a format coalitia "Alianta pentru Integrarea Europeana"

Patru partide de opozitie pro-occidentale din Moldova au anuntat, sambata, ca au format coalitia "Alianta pentru Integrarea Europeana”, care le ofera suficiente mandate in Parlament pentru a forma noul guvern de la Chisinau.

Cele patru formatiuni (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democratic, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra) au impreuna 53 de locuri din cele 101 ale Parlamentului. Acestea insa nu sunt suficiente pentru a permite opozitiei sa impuna un inlocuitor presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin.