Elevii si studentii din Republica Moldova, dar si copiii de gradinita, vor trebui sa prezinte la inceputul anului de studiu un certificat medical prin care sa demonstreze ca nu sunt bolnavi de gripa porcina, informeaza Unimedia. Decizia a fost aprobata de Comisia Extraordinara Antiepidemica Republicana, in incercarea de a tine sub control raspandirea virusului.

Certificatul va trebui eliberat de catre medicul de familie si aprobat de Ministerul Sanatatii. In plus, elevii din scoli si copiii de la gradinite vor fi examinati de catre medicii anagajati in institutiile respective.

Comisia a mai decis ca, in primele trei zile de la debutul anului de invatamant, toti copiii sa fie informati suplimentar despre virusul gripal de tip nou, in cadrul unor lectii speciale.

In Republica Moldova s-au inregistrat pana acum 36 cazuri suspecte de infectie gripala A, dintre care in 2 cazuri a fost confirmat virusul, inclusiv de catre laboratorul specializat din Londra, iar in 32 de cazuri testele au fost negative, alte 2 probe fiind in curs de examinare.