Partidul Comunistilor din Republica Moldova va trece in opozitie, daca discutiile pentru formarea unei coalitii cu alte partide esueaza. Declaratia a fost facuta de presedintele moldovean Vladimir Voronin, care a anuntat printr-un comunicat de presa ca PCRM vrea sa negocieze cu oponentii sai "propuneri care sunt indreptate spre consolidarea statalitatii, a pacii interetnice, a suveranitatii nationale si a independentei Patriei noastre", scrieUnimedia.

"In cazul crearii unei coalitii liberale de dreapta cu participarea fortelor radicale extremiste, Partidul Comunistilor va fi impus sa anunte despre trecerea sa in opozitie responsabila. Altfel, este imposibil sa se opuna rezistenta scenariului de distrugere a economiei, a sferei sociale si a statalitatii Republicii Moldova", a anuntat liderul partidului, potrivit Unimedia.

Voronin a precizat ca, pana acum, orice propunere de negociere inaintata de Partidul Comunistilor celorlalte formatiuni politice, „atat dupa alegerile din 5 aprilie, cat si in cadrul campaniei electorale pentru alegerile anticipate", s-a soldat cu un raspuns negativ.

Analistii politici de la Chisinau avertizeaza ca Republica Moldova se gaseste intr-o perioada foarte dificila; PCRM are suficiente mandate ca sa blocheze alegerea sefului statului, se foloseste de tot aparatul media pe care il controleaza, dar si de haosul din opozitie, creat de liderii partidelor care nu contenesc sa-si trimita reciproc acuze.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obtinut la alegerile parlamentare anticipate din 31 iulie un scor final de 44,69%, ceea ce inseamna 48 de mandate, insuficient pentru a avea majoritatea in Parlament. Partidele din opozitie incearca sa se alieze pentru a forma o majoritate in Parlament, insa se pare ca nici comunistii, nici opozitia nu au suficiente mandate pentru a desemna un nou presedinte, ceea ce inseamna ca negocierile sunt deschise.