Traficantii unui transport de 1.700 de cartuse de tigari din Romania au fost prinsi in flagrant, pe cand descarcau marfa dintr-un camion. Joi, centrala vamala din Munchen a comunicat captura. La inceputul lunii iulie, vama din Würzburg a prins cinci romani, presupusi membri ai unei bande de traficanti, care actiona international. In cativa ani, banda ar fi traficat 10 milioane de tigari.

La razia din zona Würzburg-Kitzingen (nordvestul Bavariei), 70 de vamesi germani au cercetat cateva locuinte si depozite suspecte. Au fost confiscate 340.000 de tigari, doua masini de contrabanda, 28.000 de euro si alte dovezi in proces. Dupa informatiile de pana acum, traficul de tigari din Romania s-ar intinde pe o perioada de cativa ani.

In acest timp, banda de traficanti romano-italiana a traficat, dupa estimarile anchetatorilor, cca 10 milioane de tigari, pagubind fiscul german de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Trei dintre romanii retinuti au primit mandate de arestare: soferul de 45 de ani al camionului de marfa, un barbat de 32 de ani -considerat a fi organizatorul din Romania al retelei de traficanti- si unul de 42 de ani, care prelua marfa, in Germania.

Reguli speciale

Vara, in perioada concediilor si a unui trafic european intens, vama germana si austriaca si-au intensificat controalele asupra mijloacelor de transport. In Niederösterreich, un calator de 23 de ani dintru-un autocar polonez a fost prins cu 71 de cartuse de tigari cumparate de pe piata neagra din Polonia, pe care voia sa le vanda la Roma.

In cantitati limitate, tigarile pot fi aduse in Germania pentru uz propriu, necomercial, fara a plati 'impozitul pe tabac' (Tabaksteuer). Romania face parte dintre asa-zisele 'noi tari europene', carora li se aplica restrictii vamale deosebite.

Intre 'vechile tari din UE', carora li se adauga Malta si Cipru, cantitatea de tigari pentru uz propriu care poate fi introdusa in Germania fara plata suplimentara de accize este de 800 de bucati (4 cartuse). Pentru Romania, Bulgaria, Estonia si Letonia se aplica 'reguli vamale speciale': cantitatea este limitata la doar 200 de tigari de persoana, adica 1 cartus, regula in vigoare pana la 31 decembrie 2009.