"In plan bilateral, dorinta noastra este de a avea interlocutori deschisi si pragmatici, cu care sa cooperam in spiritul unei relatii de buna vecinatate, in baza unui interes comun si direct. MAE va arata in continuare deschidere, rigoare si profesionalism in relatia Bucuresti-Chisinau, sustinand in continuare aspiratiile europene ale R. Moldova", este pozitia oficiala a Romaniei exprimata vineri, intr-o conferinta de presa, de seful diplomatiei Cristian Diaconescu, in urma algerilor din Moldova.

Ministrul roman de externe a aratat ca Bucurestiul a acordat "o atentie particulara" evolutiilor din perioada campaniei electorale din Moldova, pentru ca "Alegerile anticipate au o miza enorma pentru destinul european", al vecinului nostru de la est.

El a citat rezultatele raportului observatorilor, care indica un proces electoral desfasurat normal, care a permis o competitie reala a partidelor politice, si a subliniat dorinta Romaniei de a avea la Chisinau "interlocutori deschisi si pragmatici" si o cooperare "in spiritul unei bune relatii de vecinatate, in baza unui interes comun".

"Dincolo de orice evaluare, este firesc sa avem si al saselea simt in privinta evolutiilor din estul Europei. Acest simt, bun simt, ne face sa fim atenti la resetari si modificari ale contextelor strategice care pot influenta direct si nemijlocit Romania. Spun aceasta cu preocupare si e necesar sa avem acest simt al preocuparii, de un an incoace, si nu cu obisnuinta contemplarii politicii externe de la rasarit", a mai spus Cristian Diaconescu.

Intrebat ce se va intampla cu numirea unui ambasador roman, seful diplomatiei a spus ca discutia in acest sens se va relua dupa constituirea puterii de la Chisinau.

"Interesul nostru e ca un guvern credibil, rezultat in urma unui mecanism electoral corect, potrivit regulilor statului de drept, sa devina un partener de dialog si cooperare cu Romania. este necesar ca aceasta relatie sa continue intr-o zona pozitiva, care nu poate fi decat in baza proiectului european", a aratat ministrul.

In aceea ce priveste vizele, Diaconescu a reiterat ideea ca aceasta masura a moldovenilor a fost "abrupt inutila", care nu face bine niciuneia dintre parti, si a reamintit ca in concluziile Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), dialogul UE-Republica Moldova este conditionat de desfasurarea unui proces electoral corect si ridicarea vizelor pentru romani.