Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, vazut drept personajul-cheie in formarea unei largi coalitii in viitorul parlament moldovean, a declarat vineri ca va incepe imediat discutiile cu celelalte grupuri liberale alese sa intre in legislativ, relateaza Reuters.

"Astazi vom incepe un dialog cu formatiunile politice de orientare democratica", a declarat Marian Lupu, intr-un interviu pentru Reuters. "Acesta este primul pas. Speram ca, in final, partidele democratice sa ajunga la o pozitie comuna, bazata pe o intelegere similara a intereselor nationale", a adaugat presedintele PDM.

Este "absolut vital", afirma Lupu, sa fie purtate discutii, mai tarziu, si cu Partidul Comunistilor, care, desi au mai pierdut teren in alegerile de saptamana aceasta, ramane cel mai mare grup din parlament. Lupu considera ca un eventual esec in formarea unei coalitii viabile, care sa poata alege un presedinte, va arunca Moldova in criza, va provoca alte alegeri anticipate, si nu crede "ca tara va mai putea suporta toate acestea fara pierderi uriase, ireparabile".

Partidul Democrat - senzatia scrutinului

Cotidianul Vremia Novostei nota, joi, ca scorul realizat de Partidul Democrat constituie senzatia alegerilor din Republica Moldova. Popularitatea formatiunii, care in aprilie nu a reusit sa treaca pragul electoral, a crescut dupa ce la conducerea ei a venit Marian Lupu, cel care, la inceputul lunii iunie, si-a anuntat plecarea din Partidul Comunist.

"Nu vom intra intr-o coalitie cu Partidul Comunist", a declarat, in urma cu o zi, Marian Lupu. "Cred ca o asemenea alianta va duce la mentinerea actualei situatii din tara, lucru care nu ar duce la nimic bun", a continuat liderul democratilor moldoveni. Lupu mai spune ca asteapata ca fiecare partid sa vina cu propunerile sale pentru a se putea realiza un program de guvernare.

PLDM, PL, PDM si AMN au anuntat ca ar putea forma o coalitie de guvernare si se gandesc cum pot atrage inca 5 parlamentari pentru a numi si presedintele tarii. PCRM propune insa o coalitie de larga uniune nationala.