"Good bye, Voronin!", "Sfarsit de epoca la Chisinau", "PCRM - marele invins", "Revolutia se amana. Comunistii au pierdut Moldova!" si "Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite", sunt titlurile care ocupa vineri prima pagina a presei de peste Prut.

  • Sub titlul "Good bye, Voronin!", Jurnal de Chisinau anunta ca "PLDM, PL, PDM si AMN ar putea forma o coalitie de guvernare. Indata dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de miercuri, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au anuntat ca ar putea forma o coalitie de guvernare. Desi cele patru formatiuni sustin ca se afla inca in discutii, un lucru este cert – niciuna dintre ele nu va face coalitie cu Partidul Comunistilor".
  • Tot Jurnal de Chisinau il citeza pe Igor Munteanu, director executiv al IDIS Viitorul, care afirma ca "PCRM este in regres si in reflux. PCRM sufera nu doar o infrangere morala, ci si organizationala. S-ar putea sa avem o dezintegrare a acestui partid si s-ar putea sa avem si deputati independenti care sa se rupa din grupul parlamentar al PCRM." Referindu-se la Vladimir Voronin, Igor Munteanu afirma ca: „Eu cred ca dansul traieste o drama personala. Si aceasta drama personala ar putea fi inteleasa in termenii dramei lui Ceausescu. Ceausescu, care dintr-odata, intr-o anumita zi, a aflat ca poporul nu-l iubeste. El, Voronin, a aflat in aprilie ca exista foarte multa lume in aceasta tara care uraste comunismul... lucru despre care nu stia”.
  • Jurnal de Chisinau mai noteaza ca PCRM este "Marele invins" in alegeri, obtinand un scor electoral cu 5,7 % mai mic decat opozitia.
  • "Comunistii au pierdut, opozitia inca nu a castigat", titreaza Basarabia la Zi, care comenteaza: "Comunistii au pierdut alegerile. Chiar daca opozitia (inca) nu le-a castigat. Le-au pierdut chiar daca numarul de mandate pe care le vor detine in viitorul Parlament fac inca un scrutin anticipat aproape inevitabil."
  • "Comunistii au pierdut pentru ca i-au tratat pe moldoveni de fraieri, mintindu-i cu nerusinare si imaginandu-si ca vantul acestei „prostii moldovenesti” le va sufla mereu in panze. S-au crezut inegalabili in arta de a manipula, fara sa tina seama ca oamenii nu pot fi prostiti la nesfarsit si ca minciuna se va intoarce impotriva lor insisi, lovindu-i cu bata (votul) cetateanului sictirit. (...) Ce scarba o fi acum pe capul lui Voronin c-a fost lipsit de ocazia de a mai fi felicitat inca o data, dis-de-dimineata, de Putin si Medvedev pentru victoria in alegeri?!", noteaza Basarabia la Zi.
  • Unimedia preia un articol din cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care titreaza: "Revolutia se amana. Comunistii au pierdut Moldova!" si “Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite": „Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite si este considerat în Republica Moldova ca un politician ce urmeaza sa paraseasca prim-planul scenei politice”, remarca Nezavisimaia Gazeta, comentand ca "Partidul Comunistilor, care pana în acest moment era sustinut de catre Kremlin, înceteaza sa mai fie partidul de guvernamant. Moscova urmeaza rapid sa se reorienteze, ca sa reuseasca sa fie în pas cu evenimentele de la Chisinau si sa decida pe ce forte politice va miza mai departe, in conditiile in care comunistii nu vor acumula la urmatoarele alegeri mai mult de 20 de mandate de deputat."
  • "Voronin, pleaca!", e titlul care deschide prima pagina a cotidianului "Timpul", care noteaza ca "Lupu a intrat in stana comunistilor. In viitorul Parlament, majoritatea va fi detinuta de partidele democratice." Jurnalistii de la Timpul mai adauga ca "PLDM, PL, AMN si PDM pot debarca de la guvernare comunistii, arata datele preliminare ale alegerilor anticipate, facute publice ieri de CEC."