Interviu HotNews.ro

Interviu cu eminenta cenusie de la Chisinau, Mark Tkaciuk:  In cazul unui referendum, chiar si cei mai aprigi sustinatori declarati ai unionismului nu vor indrazni sa renunte la statalitatea moldoveneasca

de Valeriu Vulcan     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2009, 20:16 Actualitate | Diasporă


Mark Tkaciuk
Foto: HotNews.ro
"Atunci cand presedintele tarii vecine vorbeste deschis despre finantarea acelor institutii de presa care la fel de deschis se declara oponente Partidului Comunistilor si participa deschis la lupta politica, cand el ii face aluzii presedintelui tarii vecine la cunoscutele evenimente ce au avut loc in Romania in 1989, atunci eu am o singura intrebare: de ce opozitia noastra nu protesteaza impotriva unor astfel de declaratii ale sefului statului vecin?", a declarat Mark Tkaciuk intr-un interviu pentru HotNews.ro, inainte de alegerile care vor avea loc pe 29 iulie. Tkaciuk este considerat la Chisinau eminenta cenusie si cea mai influenta persoana din anturajul lui Vladimir Voronin.

Politician abil, care s-a ferit constant pe parcursul anilor sa apara in public, evitand relatiile prea dese cu presa. Este considerat una dintre cele mai influente, daca nu chiar cea mai influenta persoana din anturajul liderului comunist Vladimir Voronin. I se mai spune "eminenta cenusie" a presedintelui Voronin, atribuindu-i-se un rol extrem de important in luarea unor decizii politice majore din Republica Moldova.

Valeriu Vulcan: Observatorii califica aceasta cursa electorala drept una extrem de dura, dar si presedintele Voronin a numit-o, daca mi-aduc bine aminte, un fel de razboi - nu pe viata, ci pe moarte. Despre ce fel de razboi e vorba si cu cine il poarta partidul de guvernamant al Republicii Moldova?

Mark Tkaciuk: Sa stiti ca e un razboi la figurat - un razboi al principiilor, un razboi al valorilor, un razboi al perceptiilor. Un razboi cu reguli, pentru ca sunt totusi alegeri, si aceste reguli sunt, slava Domnului, limitate si conditionate de standardele democratice.

N-as putea spune ca aceasta campanie este excesiv de dura. Ea este intr-adevar fulgeratoare, ea e intr-adevar obositoare, dar important e nu numai ceea ce spun partidele unul despre altul, important e ceea ce fac ele. Si in acest sens, in opinia mea, aceasta campanie se desfasoara in conditii mult mai corecte si stabile decat cea precedenta, oricat de paradoxal ar parea.  

VV: Corecta si stabila din partea cui?
MT: Din partea tuturor. In raport cu principiile, in raport cu abordarile, in raport cu diferitele incalcari care s-au comis. Acuzele poarta astazi un caracter cu prioritate politic. Este intr-adevar o lupta a valorilor, abordarilor, a convingerilor, a evaluarilor dure aplicate de unul altuia, dar o lupta corp la corp inca nimeni n-a pornit-o.  

VV: Ce valori apara atunci partidul de guvernamant al Republicii Moldova?
MT: Partidul de guvernamant apara astfel de valori cum ar fi libertatile democratice in primul rand, care au fost furate pe 7 aprilie cel putin in virtutea faptului ca am fost invinuiti de concurentii nostri politici de falsificarea alegerilor.

In toata aceasta perioada ei n-au adus nici un argument, desi vorbesc despre kilograme de dovezi, dar n-au afisat nici macar o jumatate de kilogram pe site-urile lor. Nici un exemplu convingator, nici o dovada. 

Partidul Comunistilor atunci cand si-a chemat sustinatorii cu un slogan atat de radical cum e “Sa ne aparam Patria!”, i-a chemat sa apere singurul si cel mai scump lucru din cele pe care le avem - democratia noastra, posibilitatea oferita oamenilor de a lua decizii stiind ca rezultatul vointei lor nu va pus la indoiala de gloata din strada. Asta e prima.  

A doua. Imaginea Patriei se proiecteaza din pacate diferit in constiinta diferilor politicieni. Pentru unii Patria este doar o provincie a altui stat si ei nu vor sa recunoasca asta, pentru altii Patria asta e ceva mai mult decat Republica Moldova, dar e ceva ce a existat pana la 1991.

Pentru majoritatea cetatenilor nostri, insa, Patria este sansa unei dezvoltari libere si independente. Si atunci cand partidele noastre politice refuza propria lor independenta politica, ele aduc un grav prejudiciu tarii lor.  

VV: Vom reveni la asta, dar permiteti-mi mai intai sa va intreb despre acest slogan al comunistilor - “sa ne aparam Patria” - sa ne aparam Patria de cine?  Cine atenteaza la independenta Republicii Moldova?
MT: La independenta Republicii Moldova atenteaza oponentii nostri. Noi nu am avut anterior nici un caz de alegeri furate, falsificate. Iar acele acuze care ne-au fost adresate nu s-au adeverit.  

Tkaciuk
Tkaciuk
Foto: HotNews.ro
VV: Imi cer scuze, dar am observat ca pe parcusul discutiei noastre, Dvs. acuzandu-va oponentii politici, evitati staruitor orice invinuire directa la adresa Romaniei, desi anterior astfel de invinuiri atat din partea Dvs, cat si din partea altor reprezentanti ai Partidului Comunistilor au fost formulate nu o singura data. Trebuie sa insemne asta ca ati renuntat la aceste acuze, asa cum a facut-o recent procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, atunci cand a spus ca nimeni si niciodata n-ar fi invinuit Romania ca stat de provocarea si organizarea tulburarilor din 7 aprilie?
MT: E o intrebare complicata si mi-e greu sa raspund la ea. In primul rand pentru ca, in ceea ce priveste 7 aprilie, orice concluzie poate deveni rezultat numai al unei anchete impartiale, competente si profesionale.  

Iar cat priveste aprecierile politice la adresa Romaniei si a rolului pe care l-a jucat in ansamblu in procesele ce s-au desfasurat in Republica Moldova, pot sa spun ca toate declaratiile facute in ultimul timp de liderul tarii vecine ma scutesc de nevoia de a demonstra si discuta orice.

Cand presedintele unei tari membre a Uniunii Europene spune ca sustine ceea ce el numeste revolutie in tara vecina, ca el doreste victorie acelor oameni care se afla in acest timp in Piata, liderii carora aici nu recunosc ca ar fi revolutionari, atunci cand el declara ca doreste victoria opozitiei proromanesti, atunci cand el spune ca nu vrea sa semneze Acordul de frontiera cu Republica Moldova pentru ca asta ar insemna renuntarea la aspiratiile seculare si perspectiva Unirii, atunci cand presedintele tarii vecine vorbeste deschis despre finantarea acelor institutii de presa care la fel de deschis se declara oponente Partidului Comunistilor si participa deschis la lupta politica, cand el ii face aluzii presedintelui tarii vecine la cunoscutele evenimente ce au avut loc in Romania in 1989, atunci eu am o singura intrebare: de ce opozitia noastra nu protesteaza impotriva unor astfel de declaratii ale sefului statului vecin?

De ce opozitia nu protesteaza impotriva faptului ca este numita proromaneasca?  De ce opozitia nu protesteaza atunci cand liderul tarii vecine spune ca nu va semna Acordul de frontiera? Nu cu comunistii, cu Republica Moldova! E o practica internationala obligatorie, care n-a constituit o exceptie pentru Romania in nici un caz al vecinilor ei pe langa Republica Moldova.

Eu, atunci cand ma intalnesc cu partenerii nostri occidentali, evit cu insistenta sa critic opozitia noastra, eu consider ca asta nu este patriotic. Nu e patriotic pentru ca e casa noastra si noi ne vom lamuri singuri. Aici la noi se desfasoara o lupta politica dura, care n-a inceput nici ieri si nici pe 7 aprilie.

Dar eu am impresia  ca atunci cand apare un pericol extern, atunci cand apare o tentativa de a folosi situatia din Republica Moldova pentru a obtine dividende politice in cu totul alta tara, in cu totul alt context si pe cu totul alta tema, toti trebuie sa manifeste solidaritate.  

VV: E posibil ca opozitia moldoveneasca sa nu considere Romania drept o amenintare externa, desi nu e treaba mea sa raspund la intrebarea Dvs, dar as vrea sa va intreb altceva. Chiar credeti ca opozitia moldoveneasca vrea Unirea cu Romania? Ca doar chiar Dvs- daca nu am dreptate va rog sa ma corectati - spuneati ca liderii acesteia nu sunt atat de prosti incat sa-si doreasca sa devina politicieni de mana a doua in Romania.  
MT: Stiti, acest argument e des invocat, dar experienta mea personala in studierea opozitiei moldovenesti sau a altor partide orientate radical in raport cu Partidul Comunistilor ma convinge doar de un singur lucru - ei nu cred in nimic. Pentru ca exista lucruri, simboluri, care se extind dincolo de pragmatismul politic.

Cand acesti oameni in fiecare zi isi schimba lozincile, cand ies in Piata si striga “Traiasca, traiasca, traiasca sa traiasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca”, cum ar fi de exemplu Dorin Chirtoaca, dar dupa asta tot el spune ca de fapt n-ar vrea asta, atunci ar trebui sa strige altceva.

Si daca atunci cand se intalnesc cu jurnalistii romani ei spun una, iar cand se intalnesc cu jurnalistii rusi spun contrariul - asta e o marturie a faptului ca ei intr-adevar nu cred in nimic. Asta e mult mai rau decat daca ei ar fi pur si simplu reprezentanti ai unor forte unioniste.  

VV: Voi insista asupra relatiei cu Romania, ca sa va intreb: nu va pare ca partidul de guvernamant a transformat Romania intr-un fel de tap ispasitor, pe care-l poti mult prea lesne acuza de orice pacat de moarte si pe seama caruia poti usor plasa responsabilitatea pentru propriile esecuri?
MT: Dar ce esecuri am putea noi plasa pe seama Romaniei?

VV: Daca va aduc aici un reprezentant al opozitiei, el va va pune la socoteala toate esecurile.  
MT: Poate aveti dreptate, in sensul in care un reprezentant al opozitiei va socoti esecurile noastre. Dar cat priveste Romania, va voi aminti ca noi nu o singura data am incercat sa gasim - in timpul uneia sau alteia din perioadele luminoase ale relatiilor noastre, iar asa perioade au fost pe parcursul intregului an 2005 si a celei mai mari parti a anului 2006 - am incercat sa gasim solutii pentru a stabili relatii la nivelul responsabilitatilor pe care le poarta azi Romania ca membra a Uniunii Europene.

Dar si a acelor sarcini obisnuite de stat pe care le are Republica Moldova, cum ar Tratatul privind micul trafic de frontiera. Noi nu putem insa sa-l semnam cu Romania pentru ca nu avem demarcata granita. La ce distanta, de la punctul cutare, acest sat intra in zona de liber trafic, iar altul - nu?  

Problemele, daca e sa fiu sincer, au inceput de fapt doar dupa ce nu o singura declaratie, ci mai multe au fost facute, cum ca Moldova si Romania retraiesc soarta celor doua Corei, ca ar trebui sa retraiasca soarta celor doua Germanii. Si asta pentru ca, in realitate, aceste declaratii au ecou in cu totul alta parte, care se cheama reglementarea problemei transnistrene.

Fiecare asemenea declaratie si lipsa unei reactii fortifica regimul transnistrean, ii ofera o baza ideologica. Eu sunt de acord ca, la nivelul societatii moldovenesti, in cazul unui referendum, chiar si cei mai aprigi sustinatori declarati ai unionismului nu vor indrazni sa renunte la statalitatea moldoveneasca.  

VV: In acest context, permiteti-mi sa va intreb, cum apreciati faptul ca delegatia europeana pentru monitorizarea alegerilor din Moldova va fi condusa de un europarlamentar roman? In general in aceasta delegatie sunt foarte multi romani.
MT: Daca cineva vrea sa-si imagineze ca anume Romania reprezinta un fel de supraveghetor al Republicii Moldova si ca Romaniei i-a fost incredintat managementul monitorizarii Republicii Moldova, asta nu este asa.

Pe de alta parte, poate ca asta nu e chiar atat de rau. Poate ca noua nu ne ajung tocmai relatii mai stranse, deschise, constante si de incredere reciproca cu colegii si partenerii nostri romani.  

VV: Revenind strict la realitatile moldovenesti, as vrea sa va mai intreb in final: sunteti dispusi de dragul stabilitatii politice sa renuntati de bunavoie la putere si sa votati un presedinte propus de actuala opozitie, in cazul in care comunistii vor pierde alegerile - nu ati exclus, teoretic cel putin, aceasta posibilitate - dar ati detine suficiente mandate pentru a repeta isprava din aceasta vara a opozitiei. Adica in cazul in care opozitia, sa presupunem, va castiga alegerile, dar cu un scor insuficient pentru a alege singura un nou presedinte al Republicii Moldova.  
MT: Trebuie sa incep de la faptul ca Partidul Comunistilor are o bogata experienta a alegerilor pierdute. Am pierdut ultimele alegeri locale, inclusiv in Gagauzia, unde am pierdut de doua ori.

Noi toata vremea pierdem in Chisinau. Si, in acest context, voi mai spune, ca daca vom pierde, noi cu siguranta nu vom merge sa spargem geamurile, sa distrugem Primaria Chisinaului. Vom trage concluziile, asa cum am facut dintotdeauna si ne vom intoarce sustinerea electoratului.  

Raspuns la intrebarea Dvs poate fi ultima initiativa a lui Voronin. El a spus ca indiferent de cat vom lua sau, mai exact, cum a spus el, de scorul cu care vom invinge, noi suntem dispusi pentru consens. E o pozitie principiala in toate privintele.  

Iar ultimul lucru pe care as vrea sa-l spun e ca - va asigur - comportamentul nostru in viitorul Parlament, chiar si ipotetic in opozitie, nu va fi determinat de telefoane de la liderii lumii interlope, nu ne vom ascunde in tufaris, nu ne vom evacua familiile, noi vom participa numaidecat sub orice forma la procedura de vot.

Iar experienta arata ca, oricat ne-ar invinui oponentii nostri de intransparenta sau de alte pacate - totalitarism sau autoritarism, suntem partidul cel mai deschis, disciplinat si responsabil. Si tocmai de asta, faptul ca suntem oricand pregatiti sa pierdem si analizam aceasta ipoteza ne va permite sa castigam aceste alegeri.

Cine este Mark Tkaciuk
 • nascut 1966
 • in 1989 a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii de Stat din Moldova. doctor in istorie la Sankt-Petersburg cu teza "Getica. Geneza şi transformarea culturală în spaţiul carpato-danubian. Secolele VII-II î.e.n."
 • in 1998 fondeaza asa-numita Scola Antropologica Superioara, institutie de invatamant superior care a devenit "Fabrica de cadre tinere" a Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), pe care a condus-o pana in 2001, cand a fost ales deputat pe lista PCRM.
 • in 2002 renunta la fotoliul de deputat, devenind consilier pe probleme politice in administratia presedintelui Vladimir Voronin.
 • membru al Comitetului Central al PCRM, in 2005 este ales pentru a doua oara deputat pe listele comunistilor, in scurt timp renunta din nou la functia de parlamentar pentru a reveni la Presedintie.
 • in 2006 devine si secretar al CC al PCR
 • in campania electorala pentru alegerile din 5 aprilie, precum si in cea pentru alegerile din 29 iulie a condus staff-ul electoral al comunistilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5358 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Bravo Vulcan! (Luni, 27 iulie 2009, 21:01)

  Valeriu [anonim]

  Te felicit pentru interviu.

  Cu respect,
  fostul tau coleg de la LSUB
 • -3 (5 voturi)    
  marcus asta e din Haifa ! poate fi cumparat (Luni, 27 iulie 2009, 21:22)

  Gly Gore [anonim]

  cat e platit de Voronin e komuist ! cand va fi platit de opozitie ,va fi liberal ! marioneta asta vrea sa ajunga cu ceva bani in Israel ,cand o fi sa emigreze...
  • -2 (10 voturi)    
   Gligore, consulta un psihiatru... (Luni, 27 iulie 2009, 22:35)

   Corneliu [anonim] i-a raspuns lui Gly Gore

   ...pentru ca ai o obsesie ingrijoratoare.
   Tkaciuk s-a născut la 26 septembrie 1966 în oraşul Soroca. Provine dintr-o familie mixtă, mama fiind armeancă, iar tatăl – ucrainean.
   Si tu il vezi si pe asta evreu? Pai e crestin ortodox pana in maduva oaselor si bineinteles ca se considera moldovean, caci in acele locuri nu s-a dezvoltat nationalismul rasist isteric care a reinceput sa bantuie in Romania la fel ca duhul rau al anilor '40. Si nici nu se va dezvolta in directia asta.
   Poate ai sa-i contesti de aceea si dreptul de a vorbi ca moldovean, fie si comunist!
   Apropo de cumparat, uita-te mai bine in ograda ta si numara cati politicieni romani neaosi verzi au mai ramas necumparati.
   Ai reusit sa-i bagi pe evrei pana si aici. Nu e de mirare. Acesta e nivelul tau. Consoleaza-te, nu esti singur in aceasta psihoza.
   • -1 (5 voturi)    
    Lepra comunista (Luni, 27 iulie 2009, 23:14)

    Iesanul [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu

    Vorbesti perfect romaneste pentru un asa-zis moldovean! Cu cat esti platit de javrele comuniste kgb-ist de doi lei perechea? Tu vorbesti de rasism romanesc unealta vanduta a imperialismului rusesc?
   • +3 (5 voturi)    
    Care moldovean? (Marţi, 28 iulie 2009, 7:28)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Corneliu

    Poate fi moldovean din punctul lui de vedere. Dar obiectiv nu este moldovean. E un simplu fiu de ventici. Cum se spunea candva "mati ruskaia, otet ruskii, a Ivan moldovan." Sa iti intre bine in cap mancrutule, Moldovenii relai sunt o parte a poporului roman, fie ca vor fie ca nu. Cat despre leprele comuniste locul lor este deja stabilit, groapa de gunoi a istoriei. Nu am absolut nimic cu minoritarii atat timp cat se comporta in limitele civilizatiei minime. Dar pentru jeguri de tipul lui Tkaciuc care se dezice chiar si de limba armeana a mamei nu am decat sila si dispret. Si inca ceva. Am tot respectul si consideratia pentru evreii normali, asa ca nu e cazul sa scoti ceva cu antisemitismul cum e acum la moda. In unele cercuri basarabene ( nu moldovenesti pentru ca in Romania tipul e cvasinecuniscut asa acum merita), i se spune evreul, e adevarat fara nici o baza. Cat despre "duhul rau al anilor '40 cine l-a starnit? Exact bolsevicii care au luat cu japca pamantul romanesc, au incitata pe minoritari sa atace cetatenii romani, armata si autoritatile romanesti in retragere, au ucis si deportat elementele valoroase romanesti si apoi cand a venit timpul pentru plata s-au retras cu "glorioasa'" Rabocee-krestianskaia Krasnaia Armia si chiar inaintea ei, lasand nevinovatii sa plateasca oalele sparte. Dar despre ei, autorii morali ai genocidului, nu se spune nimic pentru ca nu e corect politic. Si roicum nu sunteti voi cei chemati sa judecati politicienii romani cand sustineti o gasca de tradatori si ucigasi ai poprului roman. Acest drept il au doar basarabenii care au votat si luptat impotriva lor.
    • -1 (1 vot)    
     Moshe Corneliu si Marcus Tkaciuc (Marţi, 28 iulie 2009, 21:07)

     Gly Gore [anonim] i-a raspuns lui Un roman anonim

     mai oameni buni ,leprele kominterniste 'antifasciste' care scoateau din transee rusnacii impuscandu-i din spate cu naganul ,nu au murit ! escrocii astia etnici nu pot trai un Israel -unde emigreaza doar adevaratii evrei - kominternistii raman ca plosnitele raspanditi printre alte neamuri -cand un primar din Ierusalim l-a facut 'jidan' pe ambasadorul american in Israel-bineinteles tot evreu- acesta s-a basicat la "asa o insulta grava" ! evreii adevarati lupta cu arabii in Israel pentru fiecare metru patrat din teritoriul antic, jidanii raman sa se dea in stamba cu Holocaustul si comunismul printre popoare care in mod clar nu ii suporta ...ca acest pizivenghi de Corneliu care ne mai si invata istoria Romaniei ;
     iar Marcus Tkaciuc e evreu curat oricat s-ar da el armean altoit cu ucrainian ...
     Astept calificarea lui Corneliu pentru Adrian Severin, care nu a luat atitudine impotriva fascistului Mazare:e evreu sau jidan?
   • +6 (6 voturi)    
    Un alt roman verde (Marţi, 28 iulie 2009, 7:41)

    big_fufu [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu

    Din categoria: tata - rus, mama - rusoaica, dar Ivan ii moldovan...., va prezentam pe dl. .... Mark Tkcaciuk! Yeeee!!! Expert in..... Getica!!???!!!
    Mare iti e Gradina, dar si multi i-au sarit gardul!
    Unii oameni pur si simplu refuza sa inteleaga ca ar trebui sa isi caute o tabara (aia proprie si personala, care are legatura cu neamul de bastina), si sa ramina dracului in ea, ca dupa aia se mira ca prostii de ce ii fugaresc unii sa le crape capul: e simplu, asta patesc cei care atenteaza la viata unui popor care stie cit de cit ce e cu el. Cu totii incearca sa demonstreze ca pamintul nu e rotund, ca moldovenii nu sunt romani, sunt altceva.... ceva mai special, trebuie un antropolog pt asta...
    Dle antropolog, daca ai astfel de studii si inca mai esti asa de prost sa crezi ceea ce spui... leaga-ti o piatra de git si arunca-te de pe pod.
    Ar fi singurul lucru onest care ti-a mai ramas de facut.
 • +9 (11 voturi)    
  logica de fier!!! (Luni, 27 iulie 2009, 21:25)

  aciduzzu [anonim]

  iata aici o proba de netagaduit a oligofreniei dictaturii comuniste de peste prut.
 • +4 (6 voturi)    
  de fapt nu va ia nimeni tara mai comunistilor (Luni, 27 iulie 2009, 21:54)

  ploiesteanu [utilizator]

  va e teama ca va stingeti, cum s-a intamplat in toata Europa, si de aceia va lipiti de fratele cel mare de la moskova. Numai batranii, indoctrinatii si inapoiatii va mai voteaza. Pe masura ce informatia (adevarata) va patrunde in toate catunele procomuniste si lumina mintii se va aprinde, nu va mai avea cine sa va voteze. Este inca un motiv pentru care va tineti oamenii fideli in saracie si intuneric cultural. E o scoala ce faceti voi cu alegatorii, aplicand materiale teoretice primite de la "moskva" cum ziceti voi.
 • +4 (6 voturi)    
  Pana acum vreo 20 de ani... (Luni, 27 iulie 2009, 22:26)

  a [anonim]

  ...inaintasii lor, tot comunisti, erau unici prin lege. Acum, ei se declara tot comunisti. Cum pot sa mai existe asemenea specimene de oameni? Bunicii mei au fost deportati in SIberia de catre inaintasii lor. Iar ei se fac ca mostenesc aceasi titulatura, prostind poporul. Schimbati-va macar blana mai lupilor, mai... Interviu? TACERE, nu INTERVIURI, asta ar trebui sa li se aplice acestor urmasi, sa piara cu denumirea lor infama de comunisti cu tot, urmasi de banditi criminali!
  • +5 (7 voturi)    
   citind comentariul tau... (Luni, 27 iulie 2009, 23:37)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui a

   ...imi aduc aminte de un securist, unul care se ocupa cu propaganda pe timpul lui Ceausescu pentru ca era extraordinar de bun de gura, si imi dau seama cata dreptate ai!

   Pe astfel de viermi pusi in slujba unui sistem dictatorial corupt este obositor, iritant si daunator sanatatii sa-i asculti. Dar asta numai daca cunosti ceva notiuni elementare de istorie, de cultura si mai ales de civilizatie.

   Daca nu ai pretentii prea mari de la viata si tot ce-ti doresti este o pensie care sa-ti asigure papusoi, crupe si o leaca de "cinste" (sau mai bine doua-trei leci, ca sa fii cinstit bine) pentru restul vietii, atunci un TcacatCiuk de-asta este tot ce-si doreste moldoveanu sa auda.

   La Iliescu sigur ii curg balele dupa TcacatCiuk. Ii aminteste de perioada tineretii... il invidiaza, pentru ca el nu a avut atatea expresii in vocabularul sau format din numai doua expresii: "oameni de bine" sau "golani".
 • +6 (6 voturi)    
  eroare de abordare (Luni, 27 iulie 2009, 23:18)

  crap [anonim]

  sau cum se propaga valorile false (valoare in sensul de individ valoros in cazul de fata). nene, ce'l mai periati si alintati cu "politician abil" sau "eminenta cenusie" - "le cerveau" (david niven?). mai aveam putin si aveam senzatia (in introducere) ca de fapt e vorba de mazarin, sau predecesorul sau mai celebru, richelieu.. ce tot pupati in c.., nene, toate lichelele? ce ma intereseaza ca un idiot e destept, daca e un poltron, un hotz, un cameleon politic plin de fatarnicie, sau un om de baza al unui regim perimat, cum e sistemul nedemocrat pseudocomunist in zilele noastre.. ce destept e idiotul asta daca nu intelege ca prin catavencismul lui tine poporul ala in mizerie si disperarare? astia ar fi fost de fapt, secole sau chiar numai decenii in urma, carne buna ptr tun! e ca si cum l-ati populariza si admira in ziua de astazi pe iliescu.. celebrul, marele strateg si carmaci ion iliescu, ultimul pe lista cu voia dumneavoastra.. nu-i mai pupati pe toti bizonii, mai bine sa se faca un sondaj sa stim si noi: vor aia sa se uneasca au ba? ca tot nu stim, si am impresia ca le cam vrem 'binele' nostru cu forta.
 • +5 (7 voturi)    
  eminenta cenusie (Luni, 27 iulie 2009, 23:37)

  Rafael Che Guevara [anonim]

  Daca aceasta este eminentza cenusie a lui voronin atunci voronin are o problema. Limbajul si raspunsurile acestuia sunt deosebit de slabe, iar continutul de informatie al acestora este mediocru. Ma intreb cum ar putea castiga in mod corect alegerile atata timp cat discursul si ambitiile sale sunt atat de puerile.
  Referitor la Romania, ar trebui sa inteleaga, mai ales pentru ca e doctor in istorie, ca unirea se va infaptui intr-o zi. Si sper ca aceasta sa nu se produca ca urmare a vreunui razboi. Atata sange s-a varsat de-alungul istoriei pentru aceste doua tari vremelnic separate din acelasi tip de eroi, incat este absolut normal ca Romania sa priveasca cu sufletul catre ce se petrece in Moldova si invers.
 • +3 (5 voturi)    
  Hotnews, ati scazut in ochii mei (Marţi, 28 iulie 2009, 0:12)

  Petru Moldovan [anonim]

  Aveam impresia ca asta e un portal care impartaseste de obicei opinii de centru sau centru dreapta cum am eu, mi se pare penibil sa publicati un interviu cu viermele ala chiar daca ziaristul i-a pus intrebari incomode, si asta cu mai putin de 2 zile inainte de alegerile de la ei. Am nenumarate injuraturi la gura legate de asa-zisii comunisti ai lor, in special pentru Cioronin si kkciuc asta, dar nu pot sa vi le impartasesc pentru ca educatia nu imi permite sa spun asemenea magarii nici macar pe forumuri...
 • +3 (3 voturi)    
  ...fiţi demni de pămîntul romanesc... (Marţi, 28 iulie 2009, 0:42)

  Maxyn [utilizator]

  PRO Basarabia !!! ... după  3 -secole de mutare , din 1812 ..  Voi care sunteţi  sub umbrela NATO, cred că înţelegeţi , că un Om   ales de majoritate , ca purtător de Voinţa şi Gîndul Neamului , venind acasă   şi nu are  acces la mormîntul părinţţlor, nu poate să se încrunte la Neam ??? - ci la duşmani ?? 
  Voi, chiar credeţi că un suflet crescut in Basarabia ,cu durerile sufleteşti enorme şi capacităţi la nivelul Europei , poate să rămîe in Ţara îngîmfată , nerecunăscătoare???
  Mai bine sclav la străini !!!
  Voi creşteţi , noi ne bucurăm . Şi vă iertăm...
  Ne vedem , fraţilor - mîine în Europa... Creşteţi ...
  • -2 (2 voturi)    
   gandire tipica de ciolovek bolsevik (Marţi, 28 iulie 2009, 4:03)

   terente [anonim] i-a raspuns lui Maxyn

   ..dar cine a ocupat Basarabia in 1812?..nu rusnacii alcolisti?...daca tot o aburiti cu eminescu atunci de ce nu cititi opera in intregime?..'CETI DORESC EU TIE DULCE ROMANIE"..etc..PETRE TUTEA SPUNEA CA "EMINESCU ESTE ROMANUL ABSOLUT"...deh...voi sunteti niste zombi!...nici nu stiti ce sunteti..niste rebututi staliniste!
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru ce ne iertati? (Marţi, 28 iulie 2009, 7:42)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Maxyn

   Pentru romanii care au murit pentru dezrobirea si apararea fratilor atat in 1918-1919 cat si in 1941? Stiu ce spun pentru ca fratele bunicii mele a murit pentru ca a aparat linia Nistrului de infiltrarile bolsevice. Si era din vechiul regat, ca sa ma exprim asa. Si mai sunt multi frati ai mai multor bunici care au murit la fel. Care tara ingamfata si nerecunoscatoare? Probabil asa -zisa tara formata, vorba lui Mircea Druc din 5 sate si trei stane? Iar cele 3 secole nu sunt chiar complete .Atunci cand Romania a putu sa isi exprime vointa si-a exprimat-o. Varsand sange romanesc. Pentru restul timpului multumiti tarismului si tovarasilor bolsevici reprezentai cu cinste de tovarasul mancrut Cioronin. Si as vrea sa stiu cine e acel "OM" ales de majoritate care nu are acces la mormantul parintilor din Romania. Din contra sunt cetateni romani care nu au acces la mormintele parintilor din Basarabia. cat despre umbrela Nato e si la dispzitia voastra. Faceti declaratia de Unire cu patria tuturor romanilor si gata s-a ranjat. Asa ca nu mai plangeti fara rost.
  • +2 (2 voturi)    
   Fii linistit! (Marţi, 28 iulie 2009, 7:44)

   big_fufu [utilizator] i-a raspuns lui Maxyn

   Cei cu capul pe umeri din Romania va inteleg si va sustin. Suntem Pro-Basarabia si Pro - Unire, dar din pacate sunt destule cozi de topor si aici ca si acolo, care se pun contra, din orice motiv ar putea gasi. Dar nu e nimic, adevarul si dreptatea vor invinge, mai devreme sau mai tirziu.
 • -1 (3 voturi)    
  Tkaciuc sau nu... (Marţi, 28 iulie 2009, 2:36)

  Zev [anonim]

  mai putin conteaza. Realitatea e ca ne-am captusit cu o politica externa isterica, si asta le da tcaciucilor posibilitatea sa speculeze prostia Bucurestilor. Merci Basescu.
 • -2 (2 voturi)    
  pariu (Marţi, 28 iulie 2009, 3:05)

  vasile [anonim]

  Pariu ca R.Moldova va disparea in 20 de ani
 • +4 (4 voturi)    
  dar cand un interviu si cu liderii opozitiei (Marţi, 28 iulie 2009, 5:02)

  Ciprian [anonim]

  Bine, avem parte de un interviu cu un comunist al carui partid a atacat furibund Romania in ultimele luni... Daca e vorba de jurnalism independent, pe cand vom vedea si partea cealalta - adica un interviu cu un lider al opozitiei? Abia dupa alegerile de miercuri, nu-i asa - cand poate nici nu mai conteaza.
  Multi din liderii opozitiei au absolvit facultati in Romania. Daca comunistii vorbesc moldoveneste, liderii opozitiei afirma ca vorbesc romaneste. Deci, zic eu (ironic) ca in cazul unui interviu cu opozitia nu mai aveti nevoie de translator.
 • +3 (3 voturi)    
  Slaba eminenta (Marţi, 28 iulie 2009, 7:37)

  Fane [anonim]

  Un politruc da mana a doua dupa felul cum pareaza,
  un demagog care vorbeste de democratie dar foloseste cuvantul gloata; pai aia e democratia, bai tovarase KGB-ist, in curand vei cauta de lucru la Moscova.... Gloata aia o sa-ti iese pe nas...
 • +1 (1 vot)    
  uitati-va in spate (Marţi, 28 iulie 2009, 10:51)

  Bogdan [anonim]

  este scris partidul comunistilor din moldova in rusa, romana si engleza dar...rusa este prima limba si cu asta am spus totul!
 • +1 (1 vot)    
  Tkaciuk (Marţi, 28 iulie 2009, 11:27)

  Vali [anonim]

  Tkaciuk e evreu din Soroca. El considera ca romanii sunt vinovati de Holocaust. Asa se explica atitudinea lui fata de romani. El ne uraste. E un tip periculos.
 • -2 (2 voturi)    
  R, MOLDOVA (Marţi, 28 iulie 2009, 13:19)

  razvi [anonim]

  - romanii nu inteleg ca daca te afli mai la est nu inseamna ca esti «mai fraier»
  - romanii sunt egoisti chiar si cu ei, in propria tara
  - multi romanii invata mai repede engleza, franceza decat alte limbi crezand ca daca au intrat in ue s-a rezolvat si problema cu rusia care «s-a mutat la 5000 km, si nu mai este vecinul nostru cel putin geografic, desi rusia indirect afirma asta»
  - cei din romania sunt mai putini patrioti decat alti si stau la picioarele vesticilor si americanilor doar pentru ca le da bani
  - daca r. moldova era geografic la vest sau la sud relatia era alta.
  • +1 (1 vot)    
   egoisti si mai putin patrioti (Marţi, 28 iulie 2009, 19:03)

   Ciprian [anonim] i-a raspuns lui razvi

   Geografic, Romania nu se invecineaza cu Rusia. De mult a fost o granita cu URSS, dar acum nu exista o granita comuna cu Rusia.
   Faptul ca romanii invata mai repede engleza, franceza, spaniola sau italiana e numai de laudat.
   Sunt romanii mai putin patrioti? Poate asa e pentru ca nu si-au spus ferm parerea referitor la acuzele venite pe nedrept din partea comunistilor din rep. Moldova. Dar poate au vrut doar sa fie civilizati, sa nu-si puna mintea cu toti prostii...
   Poate e drept ca romanii isi plang de mila mai mult decat ar trebui. E clar ca multi romani au probleme economice, dar ar trebui sa se uite mai des la Basarabia pentru a vedea ce inseamna foarte rau...
   Multi romani considera basarabenii drept frati de sange. Ati uitat podurile de flori? Chiar credeti ca romanii si-au uitat istoria? In orice padure sunt uscaturi, dar putini "fraieri" considera pe romanii mai de la est drept fraieri. Doar ca pentru unii romani e greu acum sa inteleaga propaganda comunista din rep. Moldova si nu au expunere la manipularile/stirile televiziunii nationale aservite puterii de la Chisinau.
   Romanii sunt alaturi de fratii lor basarabeni. Si asa va ramane indiferent de situatia politica de la Chisinau.
 • 0 (0 voturi)    
  Regret ca revin (Marţi, 28 iulie 2009, 23:42)

  trex [anonim]

  dar Rep. Moldova nu are ce cauta in Ro. Citind postatorii de mai sus, ma cuprinde rasu-plansu de cata mizerie umana pot sa cuprinda postarile lor. Parca am fi in 1939, iar acestia sunt propagandisti ai Reichului. Anticomunisti si antisemiti (Gegen Komunismus und Judaismus, cum era inscriptionat pe panourile laterale ale stadionului unde Hitler a tinut celebrul discurs isterico-paranoic). Vreti sa ocupati Rep. Moldova, ca sa devina pamant romanesc?. Organizati-va in legiuni, cohorte, cuiburi si alte structuri militare, luati bate si furci, imbracati-va taraneste, reeditati 10000 de exemplare din Porunca Vremii, Graiul Sangelui, lipiti-le pe frunte, luati moastele lui CZ Codreanu si I Antonescu, mai puneti laolalta niste Legiuni Maniu si Sumane Negre si invadati Rep. Moldova, duceti-va pana la Bug si mai departe....si ramaneti acolo!!!. Cata prostie poate exista in mintea unora. Hai sa-i ocupam (cum recomanda Coposu in 1991), sa-i integram cu 80 miliarde Euro/an, ca suntem bogati si avem de unde, sa-i romanizam pe rusofoni cu forta (pistolul), cum s-a intamplat in 1920-25 si sa ne bucuram de vastele teritorii cucerite, ca la noi tot se desertifica si se parlogeste Patria muma.
  Propun iubitorilor de moldoveni/ence sa-si ceara cetatenie RM sau RT.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu de ce iti raspund (Miercuri, 29 iulie 2009, 7:35)

   Un romana anonim [anonim] i-a raspuns lui trex

   Credeam ca lumea s-a lecuit de enormitaile bolsevice. vad ca mai sunt unii care le cred si le difuzeaza. Sunt atatea aiureli in cele scrise de tine incat as pierde timpul inutil sa le combat. Amesteci lucrurile complet. Dar de bolsevicii ce au ocupat Basarabia si Bucovina de Nord in 1940 de ce nu spui nimic? De ce nu spui nimic de gebistii care au deportat in masa nevinovati, intamplator majoritar etnici romani in Basarabia, dar si baltici si chiar si rusi si evrei? O tot tii una si buna cu fascismul si anisemitismul. Lasa-ne fantoma comunista! Vremea ta a trecut! Cat despre moldoveni ei sunt ROMANI. Sunt locuitorii Romaniei dintre Carpati si Prut. Cei la care te referi tu sunt eventual romani basarabeni. Pe "maladavani", adica venetici care isi reneaga originea etnica nu-i suporta nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  Hai la votare, fiecare vot conteaza! (Miercuri, 29 iulie 2009, 1:41)

  Stefan [anonim]

  Hai la votare, fiecare vot conteaza!
  Nu uitati, somnul natiunii naste tipi ca Voronin si Tkaciuk.
 • -1 (1 vot)    
  imi este sila de astia ! (Sâmbătă, 1 august 2009, 21:11)

  gim [anonim]

  sa faca naiba un zid la granita sa nu ii mai vad prin Romania ! ca lor le place sa se prostituieze cu comunistii rusi !
  Eu daca as fi Basescu as deschide granita 1 an si cine e roman adevarat sa vina in Romania ....apoi zid de 10 m sa ramana scavii rusilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by