Cu doua zile inainte de alegerile anticipate din Republica Moldova, presedintele Vladimir Voronin vorbeste din nou despre necesitatea unui compromis politic, dar si despre impactul creditului de 500 de milioane de dolari acordat tari sale de Rusia. Intr-un interviu pentru ziarul rus Vremia Novostei, Voronin isi reia atacurile dure la adresa Opozitiei, dar evita sa vorbeasca despre Romania.

VN. Care sunt rezultatele deplasarii la Moscova?

R. Pe ordinea de zi a tututor tarilor CSI figureaza o singura problema generala si deosebit de actuala – consolidarea fortelor pentru contracararea crizei economice globale. Pentru toti este foarte important nu numai sa depasim consecintele crizei, dar si sa-i aparam pe oameni de influenta ei negativa, cu mentinerea actualelor garantii sociale. Este o lupta unde impreuna se pot obtine rezultate mai bune decat separat.

Desigur, in cadrul intrevederii cu Dmitri Medvedev (18 iulie a.c. - n. red.) am trecut in revista realizarea intelegerilor convenite cu prilejul anterioarei mele vizite in Rusia, din martie anul curent. Inainte de toate este vorba despre reluarea negocierilor privind reglementarea chestiunii transnistrene si acordarea unui credit de 500 milioane dolari. Rusia n-a avansat conditii drastice, asa cum procedeaza de multe ori unele dintre institutiile internationale si, subliniez inca o data, nu a cerut si nu va cere vreun pret politic pentru acest sprijin.

Speram ca prima transa de 150 milioane va ajunge la destinatie in august-septembrie. Am decis sa nu politizam problema creditului, pentru a evita orice legatura cu viitoarele alegeri. Dar dupa scrutin vom analiza detaliat cum sa folosim acesti bani.

VN. Au fost discutate si alte chestiuni economice?

R. Pentru noi este foarte important faptul ca Rusia a confirmat determinarea ei de a ridica toate restrictiile la importul de marfuri din Moldova. Cred ca este o masura vitala pentru stimularea exporturilor noastre in conditii de criza mondiala. Recent, am convenit cresterea volumului si extinderea ariei geografice pentru livrarile de vinuri moldovenesti in Rusia. In acest sens vor fi deschise puncte suplimentare de receptie la granita. In plus, au fost anulate restrictiile la exportul in Rusia a produselor viticole in cisterne.

VN. Ati afirmat ca viitoarele alegeri sunt, de fapt, un fel de referendum de independenta a Moldovei.

R. Asa este. Cei care au declansat criza politica au decis sa foloseasca toate mijloacele – pogromuri, blocarea procedurii de alegere a presedintelui, santajul, acuzatii nefondate la adresa puterii, o campanie electorala fara de sfarsit. Ei vor cu orice pret sa paralizeze tara, sa o puna sub protectorat international cu perspectiva disparitiei de pe harta politica a lumii.

Opozantii nostri se comporta precum o forta care provoaca in mod premeditat un real dezastru politic. Dar planurile lor nu au sorti de izbanda. Apelul nostru este unul in favoarea compromisului, un apel adresat tuturor, indiferent de numarul de locuri pe care partidul nostru il va ocupa in viitorul parlament – 65 sau 75. Este nevoie de compromis pentru a rezolva problema alegerii presedintelui. Pentru ca tara sa revina pe orbita stabilitatii si a dezvoltarii previzibile.