Protocolul romano-maghiar privind minoritatile nationale, semnat marti seara, prevede luarea de masuri urgente de catre Ungaria pentru reprezentarea parlamentara a romanilor, dar partile nu au reusit sa cada de acord cu privire la reprezentarea maghiarilor in structurile descentralizate romane, transmite NewsIn.

Protocolul Comitetului de Specialitate romano-ungar de coordonare in problemele minoritatilor nationale semnat marti seara de secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Bogdan Aurescu, si de Ferenc Gemesi, secretar de stat pentru minoritati si politica nationala din cadrul Cancelariei premierului ungar, contine o serie de prevederi importante pentru romanii din Ungaria.

"Se prevede luarea de masuri de catre partea ungara pentru asigurarea reprezentarii parlamentare a minoritatii romane din Ungaria cat mai urgent posibil si adoptarea de masuri eficiente ca persoane care nu cunosc si care nu promoveaza limba romana si valorile culturale romanesti sa nu faca parte din structurile de reprezentare din Ungaria", a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Pe de alta parte, in ciuda discutiilor constructive si deschise, cele doua parti nu au reusit sa se puna de acord asupra tuturor aspectelor. "Exista, desigur, si aspecte cu privire la care nu am cazut de acord, avand pozitii diferite in anumite chestiuni. De exemplu, in ceea ce priveste chestiunea institutiilor descentralizate si a participarii persoanelor care apartin minoritatilor maghiare in aceste institutii sau aspecte care tin de amplasarea placutelor bilingve la Universitatea Babes-Bolyai si in acele zone in care minoritatea maghiara se gaseste sub pragul de 20% prevazut de legea romana", a subliniat oficialul roman.