Gruparile rasiste din Belfast ameninta imigrantii ca vor fi vizati de atacuri cu bomba, daca nu vor parasi in cel mai scurt timp Irlanda de Nord, informeaza Sky News. Aripa de tineret a Ulster Defence Association a transmis mesajul catre Centrul islamic din Belfast, Asociatia poloneza si Centrul comunitatii indiene: "Plecati din tara Reginei noastre inainte de Noaptea rugurilor aprinse, 11 iulie, si Ziua Paradei, 12 iulie. Altfel, casa voastra va fi aruncata in aer."

Scrisoarea poarta marca Tinerii militanti din Ulster si logo-ul grupului de extrema-dreapta Combat 18:

"Nicio simpatie pentru straini, plecati din tara Reginei noastre inainte de Noaptea rugurilor aprinse, 11 iulie, si Ziua Paradei, 12 iulie. Altfel, casa voastra va fi aruncata in aer. Pastrati Irlanda de Nord alba! Irlanda de Nord este numai pentru britanici!"

Circa 100 de tigani romani au fost vizati recent de atacuri rasiste; ei au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din Belfast. Desi politia a aratat ca in spatele atacurilor asupra romanilor nu s-a aflat niciun grup organizat, Consiliul pentru minoritati etnice din Irlanda de Nord contrazice concluziile autoritatilor:

"Sunt absolut sigur ca a fost ceva organizat impotriva acelor familii", a spus purtatorul de cuvant al consiliului, Patrick Yu.

Actele rasiste s-au intensificat in ultimii ani, prin atacuri, intimidare, hartuire si furturi, a precizat Patrick Yu. In luna martie, de exemplu, au avut loc alte violente intre suporterii unei echipe de fotbal poloneze si suporterii unei echipe locale.