Tiganii romani din Belfast sunt sarbatoriti in acest weekend in centrul Belfastului. Dupa ce Irlanda de Nord a fost locul unor adevarate agresiuni la adresa familiilor de romi de origine romana, irlandezii isi iau revansa organizand un eveniment numit Welcome, in sprijinul acestora.

Mai multi artisti locali vor canta la Oh Yeah Music Centre, in semn de solidaritate fata de familiile de tigani romani atacate in sudul Belfastului. "Vrem sa ne aratam dezgustul fata de ceea ce s-a intamplat", a declarat ofiterul pentru dezvoltare al centrului, Charlotte Dryden, pentru Belfast Media. "Am hotarat sa numim evenimentul Welcome pentru ca vrem sa aratam acestor oameni ca sunt bineveniti aici. Nu avem de gand sa devenim rasisti. Va fi un eveniment muzical, insa dorim ca si comunitatea locala de imigranti sa ia parte si sa se bucure de aceasta zi", a continuat Charlotte Dryden.

Potrivit sursei citate, comunitatea locala si-a aratat interesul sa ajute la realizarea evenimentului de solidaritate. In Marea Britanie, pana acum au avut loc mai multe evenimente de genul Love Music, Hate Racism pentru a indica nemultumirea fata de ascensiunea Partidului National Britanic (BNP).

In luna iunie, casele mai multor familii de tigani romani au fost atacate de un grup neo-nazist numit Combat 18, in Sudul Belfastului. Rromii au fost nevoiti sa se refugieze intr-o biserica din apropiere, dupa care au fost cazati la un centru de agrement, unde autoritatile nord-irlandeze s-au intalnit cu autoritatile romane pentru a solutiona problema. De atunci, peste 100 de tigani si-au exprimat dorinta de a se repatria. Evenimentul nu a fost singular, grupuri neo-naziste atacand si polonezi cu cateva luni in urma. Aproximativ 1% din populatia Irlandei de Nord este alcatuita din non-irlandezi.