Francezii au gasit solutia pentru problema tiganilor: ii trimit in tara de origine. In incercarea de a rezolva chestiunea romilor care vin in Franta ca sa scape de mizeria din tara lor de origine, prefectura a luat decizia de a-i trimite inapoi. In Romania. Asa isi incepe publicatia franceza La Depeche un articol dedicat situatiei din regiunea Toulouse-ului. Iar marea dificultate cu care se confrunta locuitorii din Saint-Beat este prezenta unei tabere de tigani care a blocat o cladire.

Vineri, tribunalul a decis evacuarea acesteia, iar luni au decolat spre Romania primele doua avioane avand la bord "un prim contingent de tigani". Miercuri, un al treilea avion va pleca spre Timisoara, chiar daca cea mai mare parte a tiganilor vine din orase ca Alba Iulia si Blaj, scriu jurnalistii din Hexagon. 18 persoane, dintre care doi copii, nu vor beneficia de ajutorul umanitar, pentru ca o parte dintre ei a mai primit o data banii pentru intoarcerea in tara, iar ceilalti sunt in Franta de mai putin de trei luni.

"Miercuri, am fixat sa ne intalnim cu ei la o anumita ora. Vor lua un autobuz pana la aeroport si vor avea si mancare, pentru drum", a declarat pentru La Depeche Françoise Souliman, secretarul general al prefecturii din Saint-Beat. Autoritatile evita procedura care i-ar obliga pe tigani sa paraseasca teritoriul, pentru ca ar insemna o intarziere a expulzarilor. Nu le este foarte la indemana nici acordarea de ajutoare umanitare pentru intoarcerea in tara, potrivit publicatiei franceze.

Un ordin emis in 2006 prevede o suma de 300 de euro pentru fiecare adult si 100 de euro in cazul copiilor, preluarea cheltuielilor legate de cazare si masa inaintea plecarii, precum si transportul pana la destinatia finala din cadrul tarii unde tiganii trebuie sa ajunga. Iata cum libera circulatie de care se bucura, teoretic, cetatenii Uniunii Europene - din care face parte si Romania din 2007 - se impiedica de o cu totul alta realitate, incheie jurnalistii francezi.