Padova, oras cu peste 7000 de cetateni romani inscrisi la Evidenta populatiei, si-a ales luni, 22 iunie, prin balotaj, noul primar. Este vorba despre Flavio Zanonato, candidat al Partidului Democrat, care a condus o coalitie de centru- stanga. La victoria noului primar a contribuit, cu 330 de voturi, si o romanca, Nona Evghenie, care a castigat si un fotoliu de membru in noul consiliu al primariei din orasul italian.

La cateva minute dupa aflarea rezultatelor, (luni, ora locala 21) Nona Evghenie ne-a acordat un interviu, in care ne-a impartasit emotiile si planurile ei de viitor. Primii care au felicitat-o au fost sotul ei, avocat italian, si Augustin, romanul care s-a ocupat de campania ei electorala.

“La aflarea rezultatelor, am plans”

Cred ca am simtit cea mai mare emotie din viata mea. Cand am avut confirmarea rezultatului, recunosc ca am plans.”

Rep: “Esti primul consilier roman ales intr-un oras important din Peninsula. Cate din cele 330 de voturi primite au venit din partea romanilor?”

Nona Evghenie: Cred ca electoratul meu a fost impartit, cam 200 de romani si 130 de italieni. Peste 450 de romani s-au inscris pe listele electorale. Deoarece alegatorii si-au putut exprima si preferinta pentru un candidat anume, am cerut biroului electoral, sa pot fi votata cu numele, NONA. Numele de familie, Evghenie, este destul de dificil de retinut.

Am vorbit in fiecare zi cu grupuri de 4-5 romani

Rep: Care au fost, dupa parerea ta, motivele pentru care ai fost votata?

Nona Evghenie: Am vorbit cu foarte multi romani in timpul campaniei. I-am intalnit in grupuri de cate 4-5, explicandu-le de ce este nevoie ca sa devina activi din punct de vedere politic. Cred ca un alt factor care a contribuit la motivarea romanilor a fost si acela ca la Padova si in general in regiunea Veneto, exista mult rasism: Liga Nordului (partid de extrema dreapta, n.red.) este foarte puternica aici. Principala problema a romanilor este legata de locul de munca. Criza economica i-a afectat in primul rand pe imigranti. Cei mai multi italieni care m-au sustint au fost tineri cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani, care m-au perceput ca pe o figura noua, in contrast cu politicienii mai vechi.

O campanie de 15.000 de euro

Rep: Cum ti-ai organizat campania electorala, din punct de vedere material?

N.E. Fiecare candidat si-a finantat campania electorala. Recunosc ca eu am investit o suma importanta, pentru ca am crezut intr-adevar in ceea ce fac. Am lucrat timp de 5 luni de zile cu o echipa formata din 13 voluntari, am avut un responsabil de campanie pentru partea italiana, si unul pentru electoratul romanesc.

Rep: Se poate presupune deci, o cifra de cateva zeci de mii de euro?

N.E. A fost vorba de circa 15.000 de euro. Dar cred ca sunt bani bine investiti, pentru ca am vrut ca romanii care merg la vot sa fie constienti de ceea ce fac.

Rep: Primul lucru pe care il vei face, in calitate de consilier…

N. E.: Voi cere ca primaria sa trimita acasa la fiecare roman cu drept de vot propriul buletin electoral.

Din Romania, “Nu mi s-a raspuns la telefon sau email”

Rep: Sotul tau este italian, de profesie avocat. Cum a primit intrarea ta in politica si rezultatul obtinut?

N. E.: Marco este foarte mandru de mine, a fost prima persoana care m-a sustinut si incurajat. El, ca avocat, a preferat sa nu se implice public in politica, desi a fost mereu un sustinator al Partidului Democrat.

Rep: Pe situl tau de campanie am citit ca ai fost pasionata de politica inca din timpul facultatii. Ai facut politica si in Romania?

N.E. Nu, nu am facut politica in Romania. Am terminat facultatea in tara, unde am studiat comertul international.

Rep: A propos de politica din Romania. Anul trecut ai sustinut candidatii PSD la alegerile parlamentare, fiind chiar observator la urne, in noiembrie. Care este raportul tau cu politicienii din tara?

N.E.: In timpul campaniei mele electorale, am incercat sa ajung la liderii PSD, dar nu mi s-a raspuns la telefon sau email. E adevarat, nu am insistat si nici nu aveam emailul personal al lui Mircea Geaona, deci am renuntat. Dar in calitatea mea de membru in consiliul executiv regional din PD italian, voi face parte dintr-o comisie care va coordona si relatiile cu partidele din Europa de Est, deci si cu PSD.

Nona Evghenie, 31 de ani, este originara din Targu Neamt si locuieste in Italia de 7 ani impreuna cu sotul ei, avocat italian. Are dubla cetatenie (romana si italiana) si lucreaza in domeniul bancar.