"Tigani romani, sunteti avertizati. Membrii C18 vin sa va bata ca pe un urs incoltit": Mesajul a fost trimis de organizatia Combat 18 din Irlanda de Nord saptamana trecuta, dar a devenit de notorietate dupa ce peste 100 de tigani din Romania au fost victimele unor incidente rasiste.

Dar in 'Oras', enclava unde sentimentul anti-romanesc este cel mai puternic, chiar si cei care condamna violentele se opun ferm imigratiei, relateza The Guardian, in editia electronica.

Mesajul Combat 18, distribuit prin email in toata Irlanda de Nord, este plin de ura si de amenintati:

"Tigani din Romania, sunteti avertizati

Credinciosii C18 va vor bate ca pe un urs haituit

Nu intrati in Belfastul de Sud, stati departe de noi

Si daca vreti sa scapati

Luati barca si nu va mai intoarceti

Nu e loc pentru negri in Union Jack

Membrii C18 'orice e necesar"

Versurile rasiste au fost trimise pe telefoane mobile si pe computere intre simpatizantii miscarii, dupa ce regiunea a ajuns pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume, in urma incidentelor in care au fost implicati tiganii romani.

"Orasul", un cartier muncitoresc situat in vecinatatea Universitatii si marginit de autostrada M1, este de mai mult timp un centru de promovare a rasismului in provincie.

In aprilie, 46 de polonezi si-au parasit casele, dupa o serie de atacuri coordonate.

'Nu ma deranjeaza polonezii si slovacii, muncesc din greu dar acum nu vezi decat romani care cersesc si vagabondeaza pe aici'

Desi locuitorii condamna atacurile, localnicii nu sunt de acord cu imigrantii.

"Este ingrozitor sa periclitezi viata copiilor, dar ei traiesc practic unul peste altul. Cersesc in fata magazinelor si a bancilor. Isi trimit copii sa vanda trandafiri in fata barurilor, noaptea. Nu ar trebui sa li se permita sa-si trateze asa copiii. Nici macar nu ar trebui sa li se permita intrara in tara, pentru ca nu vor sa munceasca", declara o femeie intre doua varsta, care a preferat anonimatul, in conditiile in care sunt foarte multi straini in zona in care locuieste.

Chiar si de-a lungul prosperului Lisburn Road, cu restaurantele sale, galeriile de arta si buticurile sale, atitudinea fata de tigani este negativa.

Imbracat intr-un costum business inchis la culoare, Derek Orr afirma ca "s-a saturat pana peste cap" de tigani.

"Nu mai poti sa intri intr-o banca sau intr-un magazin fara sa-ti apara in fata o femeie din Romania care cerseste. Nu ma deranjeaza polonezii si slovacii care vin aici. Muncesc din greu, mult mai mult decat localnicii, dar acum nu vezi decat romani care cersesc si vagabondeaza pe aici. Ar fi mai bine pentru toti daca s-ar intoarce in Romania sau in alta parte a Europei", spune el.