140 de romani din Irlanda de Nord -majoritatea de etnie roma - dintre care 40 sunt copii, vor sa se intoarca acasa, dupa incidentele rasiste a caror tinta au fost saptamana trecuta, a anuntat duminica, ministrul de externe Cristian Diaconescu, informeaza NewsIn.

Cristian Diaconescu a explicat ca ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, i-a vizitat pe romani si ca acestia au primit sprijin, inclusiv financiar, din partea autoritatilor si populatiei din Belfast.

"Orice actiune xenofoba nu trebuie admisa", a spus ferm ministrul, care a atras atentia ca problemele de imagine ale romanilor devin probleme de siguranta personala, in conditiile in care criza economica exacerbeaza nervozitatea si tentatiile de a da vina pe altii pentru problemele interne.

Doi adolescenti retinuti sambata au fost pusi sub acuzare in legatura cu atacurile rasiste impotriva familiilor de romani din Belfast, scrie The Irish Independent. Cei doi adolescenti au fost pusi sub acuzare pentru comportament provocator.

In jur de 130 de tigani cu cetatenie romana din Belfast au fost nevoiti sa isi abandoneze casele marti noapte de teama atacurilor, dupa ce le-au fost sparte geamurile mai multor case. Ei au fost gazduiti de autoritati intr-un loc secret, dupa ce initial se refugiasera intr-o biserica.

Toti cei 130 de cetateni romani atacati la Belfast, cu exceptia a doua familii, sunt din judetul Bihor, potrivit Ambasadei Romaniei la Londra.