Tragedia lui Petru Barladeanu, romanul ucis la Napoli pe 26 mai, a ajuns din nou in atentia presei dupa ce marti a fost data publicitatii o inregistrare video din interiorul statiei de metrou Cumana, care surprinde ultimele clipe din viata romanului, precum si disperarea sotiei sale. Azi (n.red. miercuri) mai multe telejurnale din Peninsula au relatat despre moartea “in direct” a lui Petru Barladeanu si despre indiferenta trecatorilor. Mirela Boboaca, sotia celui ucis, a intervenit prin telefon la telejurnalul Studio Aperto, declarand ca s-a intors in Romania de frica mafiei locale: “I-am vazut cu ochii mei, cand mi-au omorat sotul. Iar acum imi este frica, pentru ca m-ar putea gasi pe mine si pe copii, sa-mi faca acelasi lucru.

Avocatul napoletan Federico Zinna, care este si presedintele asociatiei romano- italiene “Partenopea Dacia”, a fost imputernicit de catre Mirela Boboaca sa se ocupe de chestiunile legale ale familiei Barladeanu. El a inaintat o cerere la Procuratura din Napoli, cerand ca membrilor familiei lui Petru sa le fie acordat statutul de “victime inocente ale Camorrei”. Conform legii, copiii ramasi orfani in urma decesului lui Petru Barladeanu ar putea avea un venit lunar minim de circa 260 de euro, din partea statului italian. “Am depus cererea la Procuratura, acum asteptam raspunsul. Exista un fond national destinat victimelor mafiei si noi consideram ca, in primul rand, copiii lui Petru au dreptul de a beneficia de acest fond. Daca nu va fi acordat in prima instanta, vom recurge la un proces. Nu este o procedura simpla si exista multa birocratie. Dar speram ca autoritatile sa fie alaturi de noi”.

Autoritatile din Napoli, impreuna cu un grup de asociatii, au depus o placa de bronz in memoria lui Petru Barladeanu, chiar la intrarea in statia feroviara Cumana, unde romanul si-a pierdut viata: “In amintirea lui Petru Barladeanu, Romania 1976- Napoli 2009, victima inocenta a Camorrei”- este scris pe placa memoriala. “La comemorare au fost prezente mai multe oficialitati din Napoli, precum si primarul Rosa Russo Iervolino, ceea ce ne face sa speram ca demersul nostru de a recunoaste un ajutor destinat familiei, din partea statului italian, sa aiba succes”, ne-a mai spus avocatul Zinna.

Daca ar fi fost vorba de un italian, si nu de un roman, lucrurile ar fi avut acelasi deznodamant tragic? “Cred ca da - ne raspunde avocatul Zinna -, cred ca oricum ajutorul ar fi sosit tarziu. Ambulanta a venit dupa o jumatate de ora, desi spitalul este foarte aproape. Dar cred ca daca ar fi fost un napoletan impuscat mortal pe strada, indignarea oamenilor ar fi fost mult mai accentuata. S-ar fi facut manifestatii de strada, ziarele ar fi vorbit timp de mai multe saptamani…Din pacate, prea putin s-a vorbit despre moartea unui strain, indiferenta a fost mai mare. Desi in cartierul Cumana toti il cunosteau pe Petru si il considerau un baiat linistit si de treaba. Daca, dupa 20 de zile, nu ar fi aparut acest video, Petru ar fi fost deja uitat de multi”.

Petru Barladeanu era originar din Lungani, judetul Iasi. Ajuns in Italia acum sase ani, isi castiga existenta cantand in metrou, impreuna cu mama copiilor sai, Mirela Boboaca. La venirea in Italia, cei doi au lasat acasa o fetita in varsta de 10 ani. Mezinul familiei s-a nascut in Italia, si locuia intr-o baraca dintr-o tabara de rromi, impreuna cu parintii, cand s-a produs tragicul eveniment.