Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, va deveni presedinte al Parlamentului. Declaratia a fost facuta presei de la Chisinau, dupa sedinta de joi a plenarei Comitetului Central al Partidului Comunistilor, de Mark Tkaciuk, fost consilier prezidential, cunoscut ca una dintre cele mai apropiate persoane din anturajul lui Voronin.

Comunistii controleaza un numar suficient de voturi pentru a alege presedintele Parlamentului fara voturi de la alte partide.

La functia de vicepresedinte al Parlamentului, comunistii il vor propune pe Vladimir Turcan, presedinte al Comisiei Juridice din fostul Parlament, iar cel de-al doilea fotoliu de vicepresedinte al Parlamentului va fi oferit opozitiei, a mai spus Tkaciuk.

Fostul vicepresedinte a Parlamentului, Maria Postoico, va deveni lider al grupului parlamentar al comunistilor.

Sedinta in care urmeaza a fi aleasa conducerea noului Parlament al Republicii Moldova se va desfasura marti, pe 12 mai. Cele trei partide din opozitie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra - au lasat sa se inteleaga ca ar putea boicota aceasta sedinta daca ordinea de zi nu va fi cunoscuta din timp si nu le vor fi puse la dispozitie toate documentele necesare.

Intrebat de presa daca s-a hotarat asupra candidaturii pe care o vor sustine pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, Mark Tkaciuk a declarat ca aceasta chestiune n-a fost examinata azi. Totodata, expertii politici de la Chisinau considera ca cele mai mari sanse le are Marin Lupu, presedinte al Parlamentului in Legislatura trecuta, fara sa le excluda insa si pe cele ale actualului prim-ministru, Zinaida Greceanii.