Johnatan Jerusalayem Netanyahu, cetatean roman si american retinut in urma revoltei de la Chisinau si eliberat ulterior, a fost arestat din nou vineri, 24 aprilie. Intre cele doua arestari, Netanyahu - preot ortodox in Mitropolia Moldovei - a acordat un interviu corespondentului HotNews.ro la Chisinau. El relateaza tratamentul aplicat de autoritati in timpul primei detentii: batai, insulte si amenintari.

Rep: Domnule Netanyahu, de cand si in ce calitate va aflati la Chisinau in momentul in care v-au prins evenimentele de dupa alegeri?

JN: Sunt venit de o luna de zile. Am fost si ceva mai devreme, pentru scurt timp, am plecat si am revenit dupa trei saptamani. Pentru ca sunt preot la Mitropolia Moldovei (in subordinea canonica a Patriarhiei Ruse - n.r.) sa ma arat acolo si sa spun ca doresc parohia care mi-a fost promisa si asa si n-am mai vazut-o niciodata. In situatia in care n-am primit aceasta parohie, sigur ca a fost necesar sa plec in strainatate ca sa ma pot descurca financiar si sa-mi duc existenta. Si, totodata, sa fac si o misiune religioasa, daca se putea sa pot infiinta o biserica in strainatate sub auspiciile Mitropoliei.

Rep: Sinteti cetatean american, din cate stiu?

JN: Da, sunt american si cetatean roman, cu resedinta permanenta in Statele Unite.

Rep: Cand ati fost arestat si ce acuzatii vi s-au adus?

JN: Vineri, acum doua saptamani, pe data de 9 aprilie. Am fost invinuit ca sunt organizatorul acestor manifestatii, instigator, ca eu am dat foc la cladirile Parlamentului si la Presedintie. Nu este nimic adevarat, caci eu am fost un simplu privitor, ca toata lumea care se afla in perimetrul cela de acolo. Am ajuns acolo pe la orele 11-12, tocmai cand incepusera sa arunce cu pietre.

Retinut am fost insa pe data de 9 aprilie, cum va spuneam, in cartierul Rascani, in statia de troleibuz. In strada, deci. Erau trei politisiti, care si-au aratat legitimatiile. Eu am zis, ca fapt divers, ca poate sunt false legitimatiile. Pana la urma am fost nevoit sa-i cred si am mers cu ei la circa de militie. Iar acolo - la interogari si batai. Coastele ma dor si acum.

Nu m-au lasat insa sa fac expertiza medico-legala cum se cuvine. Cu urechea stanga nu aud, capul ma doare, am lovituri la stomac si la coaste. M-au maltratat si mi-au spus ca sunt nazist, ca voi fi omorat in cateva clipe si ca nu va fi cu asta nici o problema. Le-am spus ca sunt preot la Mitropolia Moldovei, dar m-au tratat la fel si in continuare. Inuman.

Rep: Ce vroiau de fapt de la dumneavoastra?

JN: Vroiau sa le spun ce agentie m-a delegat pe mine sa fac lucrurile astea.

Rep: Agentie de spionaj?

JN: Bineinteles! Zic: Domnule, daca as fi fost agent, n-as fi mers pregatit? Nu asa cum am mers eu, prin lume, fara sa ma asigur. De nici un fel! Asa cum s-a intamplat, m-am dus ca un om care a privit. Dar dansii insistau - ca nu, eu fac jocul unor agentii din astea, internationale.

Rep: Cat v-au tinut la Comisariatul de la Rascani?

JN: Doua seri. Dupa care m-au transferat in centru, langa puscarie (Comisariatul de Politie al sectorului Centru din Chisinau - n.r.). Acolo tot doua zile m-au tinut si dupa aceea m-au transferat la penitenciar (Izolatorul de detentie preventiva nr.13 din Chisinau - n.r.), unde au spus ca sunt conditii mai salubre. Conditiile erau de fapt execrabile - mizerie si aer insuportabil! Am fost tinut mai intai singur, pana cand i-am intrebat de ce ma tin asa. Dupa asta m-au dus cu niste tineri.

Rep: Cand vi s-a dat un avocat?

JN: Avocatul mi-a venit dupa ce televiziunile si restul mass-media au aflat despre mine. Un avocat din oficiu. I-am dat numarul de telefon al lui Roman Mihaies, avocatul care ma apara acum, care a putut si el sa ma caute doar dupa ce a aflat din presa despre unde sunt. Mai intai am stat cu un activist liberal-democrat, Butmalai parca, si cu un inginer care mi-a zis ca lucreaza in compania lui Stati.

Si mai era inca unul, cu alta infractiune - cineva ii daduse niste bani, nu stiu exact. Batut am fost, e adevarat, in primele doua zile, cat am stat la politie. Dupa aceea, n-am mai fost batut. Atunci insa ma luau din celula sus si poc, ma tranteau jos si dadau cu picioarele. Le spuneam ca nu e bine, dar … “Ce ma, ma inveti tu pe mine?”, asa imi spuneau.

Dar nu puteam sa le spun niste lucruri pe care nu le-am facut. Si nu era doar unul, erau mai multi politisti; unul ma injura, altul ma batea. Iar unul se tinea scai de mine si ma tot intreba cati bani primesc. Dar despre ce bani putea fi vorba daca eu n-am nici o legatura cu nici o agentie?

Rep: Inteleg ca acuzatia initiala, de organizare a acestor manifestatii, de tentativa de lovitura de stat sau rasturnare a ordinii constitutionale, a fost retrasa. Ati ramas acuzat doar de participare. N-au gasit probe, ce s-a intamplat?

JN: Bineinteles ca n-au gasit. Eram in trecere pe acolo. Daca eram intr-adevar implicat, nu ma feream sa nu fiu vazut?

Rep: Ce aveti de gand sa faceti mai departe?

JN: Mi s-au insinuat prea multe lucruri neadevarate. Ca sunt agent strain sau mai stiu eu de unde, pe cand eu sunt un om care a venit acolo din curiozitate si nimic mai mult. N-a venit nimeni sa ma vada macar de la Mitropolia Moldovei. Intentionez sa discut cu Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Vladimir situatia prin care am trecut si dorinta mea este de a parasi aceasta Mitropolie si de a pleca definitiv din Moldova.

Unde merg, o sa decid mai incolo. Am facut facultatea de teologie aici la Chsinau. Am iubit Republica Moldova. Are un popor de oameni sufletisti. Daca nu mi-ar fi placut oamenii de aici, nu as fi facut aceasta facultate.

Rep: Vreti sa plecati, dar aveti interdictie de a parasi Republica Moldova. Riscati chiar o condamnare penala, o perspectiva pe care trebuie s-o luati in consideratie.

JN: Eu imi voi cauta dreptatea pana la capat atat cat imi este mie in putinta si voi apela oriunde, pana si la CEDO, ca sa-mi apar libertatea.