Interviu HotNews.ro

Medic rezident in Marea Britanie: Sunt unul dintre medicii care nu au vrut sa paraseasca tara

de Crina Boros     HotNews.ro
Marţi, 14 aprilie 2009, 9:16 Actualitate | Diasporă


Adina Oprea este medic in pregatire in Marea Britanie. A venit in UK in urma cu un an si jumatate si lucreaza ca doctor in Southampton, in cadrul Foundation Programme II, stagiul de dinaintea rezidentiatului. La cei 28 de ani, este si consilierul pe probleme profesionale al Societatii Medicilor Romani din Marea Britanie: ajuta cu informatii tinerii doctori romani care vor sa vina in Regat. Adina Oprea ne-a vorbit despre tranzitia de la absolvent de medicina la statutul de medic, comparand sistemele de sanatate britanic si romanesc.   

 • Nu ti se asigura nimic

CB: Ce inseamna Foundation Programme? Are un echivalent romanesc?

Adina Oprea: Foundation Programme este o perioada de formare de doi ani si reprezinta un fel de punte intre facultate si specializare. In cadrul programului, tinerii doctori au posibilitatea de a veni in contact cu o serie de specializari. Pot astfel face mai usor o alegere in ceea ce priveste cariera pe care vor s-o urmeze si capata cunostinte medicale de baza, necesare indiferent de specializarea aleasa mai tarziu. Nu as zice ca are echivalent in Romania, insa fortand un pic nota, poate fi asemuit cu vechea stagiatura.

Nu as sfatui pe nimeni sa evite FP, exceptand doctorii care au experienta consistenta in Romania. Sistemul de sanatate e aproape complet diferit. De exemplu, procedurile practice (luat sange venos ori arterial, pus canule, catetere...si lista poate continua) sunt extrem de importante si, in principiu, se invata in FP. Cei care isi fac studiile in UK invata aceste proceduri in facultate. In Romania, nimeni nu asteapta asta de la medicii rezidenti, insa aici, in 90% dintre cazuri, doar medicii sunt chemati sa le faca.


CB: Care este diferenta intre cei doi ani de FP?

Adina Oprea: Foundation year 1 se bazeaza pe cunostintele acumulate in facultate. Doctorii F1 sunt in majoritate inregistrati provizoriu cu GMC (General Medical Council) si, oficial, ar trebui sa fie supervizati in permanenta – nu au drept de decizie (in realitate, din pacate, nu e chiar asa). In F2, doctorii trebuie sa demonstreze ca sunt capabili sa identifice si sa trateze pacienti cu probleme acute. Doctorii F2 au inregistrare definitiva cu GMC si drept de decizie.

Dupa aderarea Romaniei la UE, lucrurile au devenit ceva mai simple pentru doctorii romani care vor sa practice in UK: studiile sunt echivalate si nu mai e nevoie de examenul PLAB. Sunt evident necesare o serie de acte de la Ministerul roman al Sanatatii si inscrierea la GMC. Un examen necesar este cel de limba (IELTS). In cazuri foarte rare, cum ar fi cineva care a lucrat pentru un angajator de limba engleza, se poate accepta o scrisoare de la angajator.


CB: Ti se asigura continuitate dupa Foundation Programme?

Adina Oprea: Nu ti se asigura nimic. Nici macar FP-ul nu e automat asigurat dupa facultate. E nevoie ca absolventii sa treaca de examenele finale, sa aplice pentru acest program si sa fie acceptati de diversele scoli de Foundation. Dupa cei doi ani, medicul trebuie sa aplice din nou, sa mearga la interviuri, eventual sa treaca niste examene, cum ar fi in cazul celor care vor sa faca medicina de familie. Pana anul acesta, era necesar sa se aplice anual, intrucat erau putine specializari care ofereau un contract pentru toti anii de rezidentiat.

Din 2009, cine reuseste sa intre in sistemul de training (similar cu rezidentiatul din Romania) primeste contract pentru doi – trei ani, in functie de specializare. In Romania, se asigura toti anii de rezidentiat, plus niste ani dupa terminarea acestuia, de cand cu rezidentiatul pe post. Este una dintre diferentele cele mai frapante intre cele doua sisteme si este uneori dificil de acceptat: poate insemna multe mutari dintr-un oras in altul pana cand cineva se poate stabili intr-un loc.

    
CB: Care este specializarea spre care te indrepti? Cat de mare este concurenta?

Adina Oprea: Cariera pe care as vrea s-o urmez aici este cea de medic de familie. Concurenta a fost destul de mare in ultimii ani, poate pentru ca specializarea ofera echilibru intre viata profesionala si cea personala. Insa concurenta e mare pentru aproape toate specializarile. Desi Marea Britanie are nevoie de medici, nu sunt destul de multe posturi in sistemul de rezidentiat.

Un medic are aici posibilitatea de a lucra in sistem de training si, dupa cativa ani, sa devina consultant, cea mai inalta treapta. Poate lucra si in afara sistemului de rezidentiat, dar fara sa progreseze. Denumirile pentru ultima varianta sunt ‘locum’, ‘staff grade’, ‘trust doctor’. Nu am uitat sa vorbesc romaneste, dar nu exista echivalent in Romania, nici macar ceva similar.


 • O sansa de a practica medicina pentru fiecare medic

CB: Cum esti evaluata profesional?

Adina Oprea: Exista o serie de competente pe care trebuie sa la dobandesc pana la sfarsitul anului ca sa pot trece la o alta treapta de pregatire profesionala. Am nevoie de apreciere pozitiva de la colegi pentru procedurile practice, cunostinte teoretice si modul de aplicare al acestora, participare la diferite cursuri si, nu in ultimul rand, abilitatea de a lucra intr-o echipa.   


CB: Fa o comparatie intre sistemul de sanatate romanesc si cel britanic

Adina Oprea: Am lucrat in Romania, ca medic rezident, un an si zece luni dupa terminarea facultatii. Diferentele intre cele doua sisteme sunt foarte mari. Specializarea, spre exemplu, e diferita. In Romania, cine nu ia rezidentiatul are ca singura optiune stagiatura, care e destul de scurta ca durata din cate stiu. Cine e norocos sa faca rezidentiatul, dar nu pe post, s-ar putea sa aiba o surpriza neplacuta si sa nu-si gaseasca post de specialist. In UK, daca un doctor nu reuseste sa intre in sistemul de training, are posibilitatea de a lucra ca locum (n.r. post temporar). Nu spun ca sistemul britanic e perfect, insa macar orice medic are o sansa de a practica medicina si de a avea o slujba.

Medicamentele nu sunt o problema, nici in spitale, nici in farmacii. Nu mi s-a intamplat niciodata sa cer un medicament si sa nu-l primesc fiindca farmacia spitalului nu-l are. Cat am lucrat in rotatie la medicina de familie, nu s-a intors nici un pacient spunand ca farmacia din coltul strazii nu i-a dat medicamentele. Si au si ei retete compensate sau gratuite.

Garzile reprezinta o alta diferenta. Aici sunt platite, dar nu si in Romania in primii doi – trei ani de rezidentiat. Cel putin asa era acum 18 luni, cand am plecat din tara.
 

 • Avantajul stagiaturii: sistemul pierde mai putini medici

CB: Cum vezi scoaterea stagiaturii obligatorii in Romania? Tinerii medici din tara spun ca au fost privati de o practica necesara si de ragazul de a invata pentru rezidentiat, din dorinta Guvernului de a reduce banii alocati sanatatii.

Adina Oprea: Acum ca pot compara, cred sincer ca unul sau doi ani intre facultate si alegerea specialitatii sunt necesari din mai multe motive. Anul VI de facultate ar fi mai mult decat o perioada in care cei mai multi studenti se gandesc cum sa plece mai repede de la stagii si cursuri ca sa invete pentru rezidentiat. In timpul stagiaturii, au ocazia sa lucreze in sectii medicale sau de chirurgie si pot sa-si consolideze niste cunostinte absolute necesare oricarui doctor. Nu ar mai exista cazuri in care unii tineri doctori, in urma examenului de rezidentiat, aleg specialitati despre care nu stiau prea multe si descopera mai apoi ca nu li se potriveste.

Cunostintele mele in finante sunt foarte limitate, dar, pe termen lung, cred mai degraba ca se pierd bani. Am avut colegi care din pacate nu au luat rezidentiatul si s-au angajat la diferite firme de medicamente. Ce rezolva Guvernul in felul asta? A investit sase ani in pregatirea unor oameni pe care apoi sistemul ii pierde.


 • Rezident in Romania = voluntariat + masuri sclavagiste

CB: Legea rezidentiatului pe post a fost acuzata de „legarea de glie" a medicilor din Romania, obligandu-i sa ramana pe post un numar echivalent de ani cu perioada rezidentiatului, sau sa restituie investitia salariala a statului in cazul in care rezidentii doresc sa paraseasca postul in timpul sau dupa terminarea rezidentiatului. Cum gasesti aceasta masura de a tine medicii in tara?

Adina Oprea: Toata aceasta chestiune e cel putin ridicola. Statul roman ar trebui sa gaseasca solutii pentru a ne face sa ramanem sau sa ne intoarcem in tara si nu de a gasi tot felul de masuri oarecum sclavagiste. Eu sunt unul dintre medicii care nu au vrut sa paraseasca tara si am crezut ca fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara mea. Dar dupa aproape doi ani in care am inteles exact ce inseamna sa fii rezident si am constientizat faptul ca dupa rezidentiat voi fi somera, citatul de mai sus nu mai parea deloc adevarat.

Libertatea e unul din drepturile fundamentale ale fiecarui om. Cred ca oricine are dreptul sa vrea sa evolueze profesional si financiar. Munca de rezident in Romania este oricum in mare masura munca de voluntariat. Cei mai multi rezidenti sunt ajutati de familii. Mi se pare jignitor ca statul are pretentia sa primeasca asa numitele salarii inapoi. Unii rezidenti vor sa renunte pentru slujbe mult mai bine platite in industria medicamentelor, sa plece din tara sau pentru orice altceva. Important e ca atata vreme cat au lucrat in spitale, au prestat un serviciu pentru care au fost remunerati si nu exista nici nu motiv logic pentru care sa returneze banii. Cine se va hotari sa renunte la rezidentiat, pentru un motiv sau altul, va gasi o solutie.


 • Sistemul de sanatate britanic este destul de dur

CB: Prin ce ai trecut pentru a fi azi aici?

Adina Oprea: Pot spune ca sunt norocoasa, intrucat lucrurile au decurs relativ usor pentru mine. Am avut avantajul sa intalnesc oameni care au apreciat entuziasmul si constiinciozitatea mea si m-au ajutat. Am prieteni care au fost langa mine in momente vesele sau triste. Si au fost si de unele si de altele. Sistemul de sanatate britanic este destul de dur, mai ales pentru cineva care nu a fost format aici. Vestea buna e ca exista posibilitatea de a invata toate noutatile si de a evolua.
     

CB: La ce te referi cand spui dur?

Adina Oprea: Responsabilitatile tinerilor medici sunt mult mai mari, la fel si volumul de munca. Desi, in majoritatea cazurilor, medicii seniori te ajuta, trebuie sa te adaptezi, sa inveti si sa evoluezi. Dar se poate, daca cineva isi doreste cu adevarat.


CB: De ce servicii beneficiaza cineva fara asigurare medicala?

Adina Oprea: Asigurarile de sanatate nu sunt chiar domeniul meu si nu as vrea sa va dau informatii eronate. Ce pot sa va spun e ca o persoana care nu are asiguare medicala poate beneficia de tratament medical gratuit doar in situatii urgenta. Oricine altcineva, care sufera de afectiuni cronice sau nu foarte grave nu poate fi vazut de medic si nu poate obtine nici un fel de reteta fara sa plateasca. O consultatie este aproximativ 40£ in NHS, si cu siguranta mult mai mult in sistemul privat. Plus ca medicamentele sunt mai scumpe.

Regulile sunt foarte stricte in privinta asta. Daca imi permiteti, as sfatui pe oricine se hotaraste sa vina in UK sa incerce sa plateasca aceste asigurari. Cine le plateste poate beneficia de orice tratament sau interventie necesara. Diferenta dintre sitemul privat si NHS e ca timpul de asteptare e mult mai mare in NHS in afara urgentelor.


CB: Cum esti privita ca medic roman?    
                                
Adina Oprea: Ca medic, nu m-am simtit discriminata nici de colegi, nici de pacienti, desi poate au existat afirmatii care nu erau exact ceea ce mi-as fi dorit sa aud. Am avut colegi care au vizitat Romania in urma cu multi ani, fie in vacanta, fie ca sa duca tot felul de transporturi pentru orfani. Desi le-a placut, au fost oricum impresionati de diferente, mai ales in zonele rurale.

Si sa fim onesti, noi avem o tara minunata, dar nimeni niciodata nu a stiut sa o valorifice. Iar cei care au auzit de Romania de la televizor, va imaginati ca nu au auzit lucruri bune. Poate ca am venit in contact in general cu persoane care stiu ca in orice tara exista oameni buni si rai si ca nici o tara nu e perfecta. Am avut pacienti care mi-au oferit flori, desi acest lucru nu se prea practica aici. Nu spun asta ca lauda, ci doar ca sa arat ca nu conteaza nationalitatea unui medic.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47554 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  interesant (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:00)

  neamtu' [anonim]

  Interesant articol. In sfarsit un articol echilibrat despre de ce unii decid sa plece din tara. Probabil nu ar fi rau sa se scrie mai multe articole de genul acesta, sa se arate ca nu toti emigrantii sunt "capsunari" si ca a pleca din tara nu inseamna ca ti-ai tradat patria sau ca o desconsideri. Pur si simplu alegi un alt sistem, care ti se potriveste mai bine.
 • +3 (5 voturi)    
  alegi sistemul functional (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:43)

  vgr [anonim]

  pur si simplu alegi un sistem care functioneaza.

  asta de aici e de fapt mort.

  ce imbecili au decis sa dea salariile de mizerie la medici nu stiu - dar cu siguranta omul are probleme.
 • -5 (5 voturi)    
  Nu stiu ce sa zic! ! ! (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:42)

  Vali Cel Batran [anonim]

  Dar mie mi se pare imoral faptul ca timp de sase ani te scolesti in principal pe spinarea poporului in care te-ai nascut si apoi la terminare brusc observi ca poporul tau pute a transpiratie si nu e de nasul tau care ai invatat sase ani, nu-i asa, sa te ocupi de sarantocii care nu pot sa-ti puna tie la dispozitie aparatura ultimul racnet. Cred mai degraba ca plecati dupa bani si juramantul ala care il depuneti il uitati in urmatoarea secunda. Nu va condamn, dar nici nu va aprob. Exista medici in lumea asta in special prin Africa si tarile asiatice care lucreaza in conditii absolut insalubre si cu toate astea nu-si parasesc semenii pentru un halat mai alb si un laborator mai utilat. Repet, mi se pare profund imoral getul medicilor care pleaca din tara imediat dupa ce au terminat facultatea Si nu numai ei!
  • +4 (6 voturi)    
   Da totusi zici... (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:13)

   Alifantu' [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Nu stii ce sa zici da zici... Rau tare... Eu cred ca este absolut moral si normal ca un cetatean roman care a absolvit o forma de invatamint, care o fi ea aia, sa aiba libertatea de a fi stapinul propriului sau destin atita timp cit El sau/si Parintii lui au transpirat (munca, impozite si taxe) sa ajunga unde a ajuns si nu un Batrin Vali(d) sau Invalid care nu a binevoit sa "dispara" impreuna cu alalalt Batrin, in Dec. '89, si pe a carui buze stateau mereu "spinarea poporului", "dusmanii clasei muncitoare", etc. Nu iau apararea nimanui, in speta medicilor, da' cu monstre de gindire ca aia "emanata" mai sus
   Romania nu are nici o sansa. Niciodata. Nicaieri.
  • +3 (5 voturi)    
   imi vine sa borasc ! Esti cumva Ilici ? (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:16)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Expresia "pe spinarea poporului" este atit de slinoasa caci ar trebui scoasa din limbajul modern !!! Fraiere, Omul trebuie sa aiba viata lui si sa-si caute singur fericirea unde vrea ! Un sistem n-are decit sa se faca atractiv si specialistii vor veni singuri ! Pai cum poti tu sa salarizezi cu 300€/luna un medic stagiar si sa ai pretentia sa aiba si cu ce sa se imbrace ??? Pai de ce nu il legi si sa practice medicina ca detinut ! Adica omul isi gaseste o laf normala din care sa traiasca decent, sa se gindeasca la un concediu sau unde sa-si petreaca week-end-ul si tu nu-l lasi ??? Cine est tu, Stalin ?
   • -3 (3 voturi)    
    Fara jigniri... (Marţi, 14 aprilie 2009, 15:33)

    Selim [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

    Nu jigni pe ceilalti, mai omule. Fiecare are dreptul la opinie. Voi astia care tot ii dati ca ce bine e in strainatate, as vrea sa va vad emigrind (in special in sua ,acum), si apoi sa comentati.
    Indivizii de teapa voastra sar ca arsi si incep sa-i jigneasca pe cei care mai simt cit de cit ceva pentru tara asta.
    M-ai inteles, fraiere?
    • 0 (0 voturi)    
     De ce draga, fara jigniri? (Miercuri, 15 aprilie 2009, 12:22)

     Romanofobul [anonim] i-a raspuns lui Selim

     Felul cum a vorbit VcB nu ti s-a parut o jignire?
     Imi place ca tu consideri acum emigrarea in USA o nenorocire :)))))))) Vai cum poarta de grija romanul sarantoc (nu ma refer la tine), americanului :). Esti cel putin naiv sa crezi ca americanii o duc prost (sau mai prost ca noi)!
  • +3 (5 voturi)    
   chiar ca nu prea stii ce zici (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:19)

   dr sam [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Peste tot in lume profesia medicala e respectata ca facand parte din categoria elitelor; gandeste-te numai ca lucram cu corpurile oamnenilor. Numai in Romania comunistii, vrand sa reduca la tacere elitele, au impus medicilor veniturile de mizerie care se continua in prezent. Cine termina 6 ani de facultate si pleaca de exemplu in UK o face si pentru ca il mai asteapta inca intre 3-7 ani de rezidentiat in care aici ar face foamea. Ganditi-va ca un rezident an IV de chirurgie care opereaza de multe ori "mana intai" e salarizat cu 1250 lei plus bonuri de masa. Are 30 ani si vine la spital 7 zile din 7 si mai face si garzi minimum de 5 ori/luna, care nu-i sunt platite. Asteptam sa aiba acea stare de detasare mentala care sa-i permita sa ia cu claritate si competenta decizii rapide, de viata si de moarte. Poate ca si sotia lui e tot rezident si are acelasi venit. Ar vrea si ei un copil la 30 de ani. Poate ar vrea si ei sa se mute de la parinti, dar chiar credeti ca isi permit chiria? Sau rata la vreo garsoniera? In conditiile astea, afla ca in UK un medic rezident castiga suficient cat sa-si acopere o chirie rezonabila, costurile vietii si sa isi mai faca si o vacanta. Si mai e si respectat. Mass media si "boborul" nu arunca cu noroi in medici acolo. Nu credeti ca patriotismul si sentimentul datoriei fata de "poporul pe spinarea caruia a fost scolit" au tendinta sa scada brusc in intensitate in atare conditii?
   Si mai e ceva. Intotdeauna vad lumea inversunandu-se impotriva medicilor care pleaca dupa ce au fost scoliti de stat (nu uitati ca si parintii si bunciii lor au contribuit prin impozite la bugetul Educatiei!). N-am citit niciodata ca lumea s-ar indigna cand pleaca din tara imediat dupa facultate economisti, ingineri, farmacisti, absolventi de Drept sau de filologie, matematica, arhitectura etc. Nu. Sunt laudati daca ajung bine acolo, peste hotare. Medicii? Ei sunt vinovati! Pentru tot ce se intampla in tara asta.
  • +2 (4 voturi)    
   juramantul lui Hipocrate (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:23)

   dr sam [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Ca sa nu mai sustina nimeni absurditati in legatura cu Juramantul lui Hipocrate, il redau mai jos in varianta contemporana:
   sursa http://www.anaismedical.ro/hipocrat.html
   Observati ca el nu exclude incercarea de a avea un trai decent din profesiunea medicala.


   Juramantul lui Hipocrat
   "Odata admis printre membrii profesiunii de medic:

   Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

   Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;

   Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

   Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

   Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

   Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

   Colegii mei vor fi fratii mei;

   Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;

   Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

   Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"

   Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.
  • 0 (0 voturi)    
   Spune-mi ce crezi si de situatia asta... (Marţi, 14 aprilie 2009, 17:36)

   vasilica [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Dar daca am facut 4 ani de scoala in Romania, pe spinarea poporului in care m-am nascut si am mai facut 8 ani de scoala pe afara numai prin burse de la universitati private de prestigiu (bursele insemnau atat plata cursurilor, cat si o plata lunara catre contul meu personal, ca sa pot trai acolo, in total cam 65 de mii de dolari pe an)? Ar trebui sa ma intorc in Romania sau sa raman afara? Fata de cine trebuie sa ma simt mai indatorat?
   Astept raspunsul tau...
 • -2 (2 voturi)    
  A propos de "tara noastra minunata" (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:51)

  Bios [anonim]

  Rog Hotnews sa publice o stire si un link despre concursul celor "7 noi minuni ale lumii", printre cele peste 200 de obiective participa si Parcul National Retezat, precum si rezervatia "Codrii" din Republica Moldova. Ar interesa pe toti cei care intra pe Hotnews, ecologia e "la moda".

  Ambele trebuie sa intre in primele 11 locuri la categoria lor si sunt sute de mii de romani care le pot vota pe Internet.
  Deocamdata rezervatia noastra e pe 26 si cea din Moldova e pe 42, departe de locurile 1-11 care dau acces la etapa urmatoare.

  Iata link-ul: http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/

  Fiecare are dreptul sa voteze 7 obiective, alegeti Europa la fiecare si apoi cautati in lista si faceti click pe rezervatiile romanesti (Retezat si Codrii).

  Multumesc Hotnews pentru ajutor !
 • -1 (1 vot)    
  atentie tineri viitori medici (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:56)

  adi [anonim]

  f interesant articolul !!!
  de retinut ca sistemului britanic iti ofera conditii mai bune, dar pe de alta parte te solicita mai mult decat cel romanesc. dupa cum bine se arata in articol trebuie sa si arati ca vrei sa practici medicina ca sa fi sprijit, ceea ce din pacate in romania nu se prea intampla. f multi viitori medici merg la fac degeaba, daca nu ai vocatie e inutil. normal ca ne e comod sa dam vina pe sistem, intradevar e sub orice critica, dar sa ajungi la spital si un medic rezident sa se rasteasca la tine ca e prost platit, ca e f solicitat (ceea ce e adev) dar sa nu fie in stare sa completeze o foaie de iesire din spital, sa nu fie in stare sa completeze o reteta nu mi se pare ok. frate daca nu ai chef de munca, daca nu vrei sa inveti sa te autodepasesti atunci stai la tara de unde ai plecat...asta cu fata/baiatul plecat de la tara sa se faca doctor e de domeniul trecutului. din pacate in ziua de azi toti tinerii vor sa faca bani repede, fara sa munceasca prea mult si fara sa isi asume responsabilitati. nu doresc nimanui sa ajunga la spital si sa intre pe mana noilor si viitoarelor (de)generatii de medici.
 • 0 (0 voturi)    
  Tuturor celor care ma condamna! (Marţi, 14 aprilie 2009, 18:13)

  Vali Cel batran [anonim]

  Poate ca expresia spinarea poporului nu a fost prea bine aleasa si cer scuze, dar nici voi nu aduceti argumente pertinente care sa demonstreze neaparat ca numai unele paturi sociale trebuie sa traiasca bine in Romania ceilalti..... duca-se pe pustii. Medicii trebuie sa traiasca bine, de profesori ce sa mai vorbim cer bani de carti de haine maiine poimane vor cere si de distractie. Dar, va intreb muncitorul ala care sta 8 ore in fata unui cuptor incins cu 100 de tone de otel topit in el, nu trebuie sa traiasca bine? De ce saracia nationala trebuie sa fie resimtita numai de oamenii de rand si nu de toata lumea, pastrandu-se anumite proportii? Toata lumea in da cu cei sase ani de facultate dar cunosc multi specialisti muncitori care au facut cam tot atata carte pentru ai asiguira doctorului di profesorului sa mai stiu eu carui ins ce se crede indreptatit ca numai el trebuie sa fie buricul societatii, sa-i asgure zic cele necesare traiului. Ce ar face un doctor fara pantofar fara croitor fara bucatar sau vudanjor? Ar muri ca cel mai nevolnic om pentru ca el nu se pricepe la nimic altceva si de multe ori nici in meseria lui nu e bun. Eu zic ca mai mult respect pentru talpa tarii nu ar strica din partea celor scoliti pe . .. . . Numai bine!
  • 0 (0 voturi)    
   Pui gresit problema (Miercuri, 15 aprilie 2009, 10:50)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel batran

   Facand parte dintre cei cu scoala si plecati peste hotare incerc sa iti raspund. In primul rand chestiunea cu scoala facuta pe banii poporului o vezi gresit. Si parintii mei au fost contribuabili si bunicii mei inaintea lor deci nu datorez nimanui nimic. Mai mult, ca foarte multi altii si eu mi-am facut definitivat studiile "afara" beneficiind de burse si ajutoare. Nu statul roman ci statul francez mi-a platit ani buni o parte din chirie, o parte din mancarea la cantina si ulterior salar la doctorat. Cui datorez atunci mai mult? Probabil nimanui, probabil tuturor, probabil imi datorez multe mie insumi ca am reusit si unui grup de oameni care m-au sustinut. Revenind la ultimul tau mesaj, studiile nu garanteaza prosperul material, in tara sau "afara". Exista romani care au emigrat si au muncit si muncesc pe posturi de faianter sau instalator si care, material stau mult mai bine decat mine. Este valabil si in tara. Cunosc oameni fara scoala care s-au realizat (de multe ori intrand in afaceri dar nu numai). Asta nu inseamna ca nu exista clase sociale. Si nu inseamna ca nu exista clase sociale sarace sau fragile. Sigur ca trebuie sa existe amortizatori sociali, sistem de securitate sociala si o oarecare solidaritate nationala (adica un sistem de impozitare adecvat). Dar a merge mai departe, adica a limita libertatea de circulatie, a tine medicii cu de-a sila in tara, a impinge la extrem distributia bogatiei (si a saraciei) inseamna intoarcerea la comunism si la dictatura. Sunt de acord ca statul, in limita resurselor sale trebuie sa incerce sa asigure niste minime sociale cetatenilor sai, dar mai departe fiicare individ face ce poate, cat poate si unde poate.
   • 0 (0 voturi)    
    Magicule! (Miercuri, 15 aprilie 2009, 13:03)

    Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui Margicu

    Am zis eu trebuie tinut cineva medic sau necalificat cu sila in tara? Nu prea vad de unde ai tras asemenea concluzie. Eu am spus ca este oarecum imoral sa-ti lasi semenii de natie de izbeliste pentru ca acestia nu pot la un moment dat sa-ti asigure un trai considerat de tine acceptabil dar care au contribuit intr-un fel sau altul la formarea ta. Si am mai zis ceva si o repet ca medicii si profesorii desi sunt cei mai scoliti oameni din tara, ei sunt primii care isi pun meseria si prestigiul pe tarabe. Daca imi dai, iti tratez oamenii sau iti invat copii, daca nu, alelui si-un zvac. Medicii pun de greva si spun senini ca nu-i mai intereseaza retetele batranilor iar profesorii ameninta cu inghetarea anului scolar. Cineva ma facea comunist decrepit si deplangea faptul ca nu am murit de mana cu Ceausescu in 89 si eu ii spun ca datorita mie si altor sute de mii ca mine poate acum sa debiteze liber pe forumuri tot felul de ineptii. Dar eu am trait anii de dupa razboi cand era in tara o saracie crunta si mureau realmente oamenii pe strada de foame si am vazut si avut profesori si invatatori cu bazoane in turul pantalonilor dar care aveau o asemenea prestanta ca nici nu treceam prin fata.Cand aveam noua ani am fost operat de peritonita perforata de un chirurg care nici macar halat ca lumea nu avea dar a dormit cinci zile la mine i rezerva fara sa solicite nimic in schimb pentru devotamentul sau. Ce a ramas acum din acei progesori si acei doctori (bineinteles ca mai sunt si astazi dascali si medici care isi iubesc meseria si le cer cu umilinta scuze) o adunatura de oameni fara demnitate carora le sufla elevii fumul de tigara in nas sau care asteapta cu buzunarul desfacut plata de la un nenorocit care i-a cerut ajutorul. Sunt pur si simplu scarbit de felul in care si-au batut joc de ei insisi. Asa ca lasatima cu morala si deschideti ochii. Priviti in jur si daca va place traiti asa.!
    • 0 (0 voturi)    
     tot pui gresit problema (Miercuri, 15 aprilie 2009, 13:41)

     Margicu [anonim] i-a raspuns lui Vali cel batran

     Te rog sa ma crezi ca nu numai tu sti ce inseamna mizeria cea mai crunta. Oricine a facut o misiune umanitara in Africa Subsahariana s-a ciocnit de situatii greu de intalnit chiar si in cel mai sarac sat din Moldova. Si poate, tot asa cum tu crezi ca fiecare dintre noi avem o datorie morala pentru natia noastra, poate tot asa eu cred ca am in primul rand o datorie morala pentru cei mai saraci dintre cei saraci si ca daca ar trebui sa ma sacrific pentru cineva, poate cel mai inticat e sa o fac pentru amaratul din Swaziland care are o speranta de viata de 37 de ani. Dar acestea sunt deja discutii filozofice. Problemele pe care tu le ridici referitor la medici nu sunt cauzate de exod ci de un sistem nefunctional, iar pentru existenta sistemului asta sunt vinovati toti cetatenii romani. Iar daca tu reduci cauza exodului la aspectul material te inseli. Da, aspectul material conteaza, nu sunt ipocrit. Dar desi sunt oricand dispus sa muncesc un an pro-bono in Romania sau in Africa, nu m-as stabili astazi nici in Romania, nici in Africa indiferent cat as castiga. Si inca ceva: nu generaliza. Exista si astazi in Romania profesori si medici cu vocatie.
     • 0 (0 voturi)    
      Ama spus si eu. . . (Miercuri, 15 aprilie 2009, 14:30)

      Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui Margicu

      . . . .ca sunt si astazi profesori si medici devotati meseriei lor ba chiar le-am cerut si scuze si le mai cer odata, dar din pacate sunt pierduti in marea masa de cabotini.Stiu si eu ce se intampla in Africa sau in Asia, dar trebuie sa fii de acord cu mine ca si de acolo medicii au plecat in masa. Si sa nu fim ipocriti, asa cum spui, in cele mai multe cazuri au plecat pentru un trai mai bun nu pentru o pregatire mai performanta pe care sa o indrepte catre cine???. Catre proprii conationali? Aiurea! Pentru ca prestigiul castigat sa le asigure un trai si mai indestulat.Si acest lucru este normal.Fara discutie, dar poti face acest lucru si la tine acasa practicand onest meseria in folosul pacientilor tai intr-o cliniua privata daca nu vrei sa fii salariat la stat. Si apoi mai e ceva. Oricat te vei stradui intr-o tara straina tot vei fi privit ca un strain nedorit intr-o perioada de criza.(vezi Italia)Numai bine!
  • 0 (0 voturi)    
   Esti cam invechit (Miercuri, 15 aprilie 2009, 12:29)

   romanofobul [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel batran

   Cum vine asta "maiine poimane vor cere si de distractie"!?!?!?!
   Nu dau un scuipat pe varsta dumitale (sau mai bine zis matale) daca gandesti asa!
   Adica profesorul trebuie sa aiba maxim strictul necesar ?!?! Cu ce drept vb dumneata asa?!?!
   • 0 (0 voturi)    
    NU stimabile! (Miercuri, 15 aprilie 2009, 13:45)

    Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui romanofobul

    Profesorul trebuie sa aiba atat cat poate sa-i ofere societatea la un moment dat. Acum in vremuri de criza atat ii poate da.
    • 0 (0 voturi)    
     Ba da stimabile! (Miercuri, 15 aprilie 2009, 14:33)

     romanofobul [anonim] i-a raspuns lui Vali cel batran

     Pai profesorii si TOATE celelalte categorii au salarii mici de cand stiu tzara asta de cacao!
     • 0 (0 voturi)    
      Asa este au salarii mici in tara asta. (Miercuri, 15 aprilie 2009, 14:56)

      Vali cel batran [anonim] i-a raspuns lui romanofobul

      Dar de ce nu spui ca o cafea de ex. costa in Romania mai putin de un euro iar la Londra am platit-o cu cinci lire. Sa nu ma aburesti pe mine ca sunt om imblat si pot sa-ti spun ca acolo unde castigi mult ci cheltui mult.
  • 0 (0 voturi)    
   riscuri majore (Miercuri, 15 aprilie 2009, 23:31)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel batran

   Trebuie sa iei reflexul cutanat plantar si dai de jeg, imputiciuni, urme de baligi si diaree si n-ai manusi, cu ce sa iei reflexul cu cheia sau pixul si sa nu fii zgariat. Si cand incepi sa palpezi abdomenul si regiunea inghinala si te murdaresti de urina, si nu ai totdeauna manusi si alta data masca ca te sufoci si mai trebuie sa si scrii. Si iti tuseste in fata. Iti da si-un dampf de alcool sau fecaloid. Sau cand vii in contact cu bale , cu sange, bolnavul e agitat si cade de pe targa si brancardierul e cu alta urgenta, n-ai infirmiera ca-i la altul si ridici si cari si tii. Mai suna si un sef, sau un coleg sa-ti lase o urgenta. Si intra unii si fac scandal ca stai prea mult la urgenta aia ca ei au venit mai devreme. Si sa spui ca daca nu-l vezi pe acela care chiar daca-i boschetar, s-ar putea sa-l aiba pe constiinta. Apoi te gandesti sa fim buni. Apoi colegii zic ca esti d'astia cu sectele etc. Nu-i ca si otelu dar e munca nene. E cu jeg si rahat si scandal cu boala si risc de contaminare! Si face stop. si dai cu resuscitarea si apoi cu actele cu medico-legalul si apoi cu hartii si rapoarte. Si apoi tratate si ore pe net. Taxe, reviste si congrese. Sa fim oameni rezonabili!
 • 0 (0 voturi)    
  pt vali cel batran si altii (Marţi, 14 aprilie 2009, 21:11)

  clau [anonim]

  vad ca te legi de profesori. De ce?? Madicul sa poata profesa are nevoie de profesor. El trebuie sa traiasca cu 1000 ron salariu. cere si el asa cum vede la alti bugetari , nu inventeaza. De ce nu sunt platiti toti in Romania dupa adevarata valoare??
  • 0 (0 voturi)    
   Lui Clau! (Miercuri, 15 aprilie 2009, 8:30)

   Vali cel Batran [anonim] i-a raspuns lui clau

   Mai citeste odata si poate vei intelege mai bine ce am scris. Numai bine!
  • 0 (0 voturi)    
   mada (Vineri, 16 septembrie 2011, 9:47)

   mada [anonim] i-a raspuns lui clau

   nu zice nimeni nimic de profesori dar medicul are mult mai multa responsabilitate decat prof
   noi fracem ca rezidenti garzi de 32 de ore neplatite prof au 5 ore pe zi plus vacante
   intram in contact cu tot felul de boli si tot felul de pacienti
 • +1 (1 vot)    
  inechitate (Marţi, 14 aprilie 2009, 21:29)

  clau [anonim]

  va raspund tuturor> in romania este o mare inechitate intre salariati. asta cerem un decalaj cat mai mic. inlaturati fraudele si comisioanele fabuloase pe bani publici si vor fi bani si pt profesori, medici etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Gresiti (Miercuri, 15 aprilie 2009, 8:27)

  didier [anonim]

  As avea de adus cateva obiectii la articol si comentarii.
  In primul rand, treaba asta cu plecatul pe parcursul rezidentiatului nu aduce numai avantaje. Trebuie sa renunti la specializarea la care ai fost admis, plus cativa ani de rezidentiat, ca sa ajungi undeva unde nu stii daca vei putea face mai mult de medicina de familie sau daca vei reusi fara sacrificii prea mari sa ajungi in timp util un medic cu drepturi depline in acea tara. Plecarea dupa rezidentiat, cand specialitatea poate fi pastrata, ar fi mult mai inspirata.
  In al doilea rand nu sunt de acord cu cei care spun ca ai obligatia sa intorci investitia statului in scolarizarea ta.
  Trebuie sa ne gandim ca statul investeste si in ingineri, si in economisti care si ei la randul lor au oameni care parasesc tara. Sa nu uitam ca acum la facultati un bun procent de studenti platesc taxa(deci statul nu suporta 100% din cheltuieli), iar cei care au facut facultatea fara taxa au reusit prin meritul unui rezultat bun la admitere, iar noi nu putem pretinde o renuntare sau o limitare a libertatii nimanui, cu atat mai mult a celor meritosi.
  Parerea mea e ca statul nu poate face prea mult pentru medici in mod direct in acest moment. Singura speranta pentru medicii din Romania este sanatatea privata.
  A, si pentru cei ce amintesc de profesori, da, si pentru ei speranta este invatamantul privat. Din pacate statul un patron prea bun pentru aceste categorii.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i lua domn'e in seama pe comunisti! (Miercuri, 15 aprilie 2009, 12:34)

   romanofobul [anonim] i-a raspuns lui didier

   Nu trebuie luati in seama cei care sustin ca trebuie sa "intorci investitia"!!!!
   Esti platitor de taxe (tu sau parintii), e destul!
 • 0 (0 voturi)    
  din franta (Miercuri, 15 aprilie 2009, 13:21)

  kaiowas [anonim]

  eu sunt medic rezident pe chirurgie in franta. Am venit de un an de zile. Toata lumea se gandeste la salarii (e adevarat nu poti compara 300 euro cu aprox. 2000 aici, dar si viata e mai scumpa). Daca alegam sa raman in Romania invatam in continuare de la profesori, sefi de garda, primari cum trebuie sa-i zici pacientului ca are o boala grava si daca nu il operezi tu atunci, moare; ca ai scos cancerul din el si l-ai facut bine inconditiile in care mai lasi tesut tumoral in pacient si multe si alte mizerii. Plus garzi neplatite, ii ajuti pe toti si nu te invata nimic si nici nu te lasa sa operezi. Aici totul e diferit, te lasa sa operezi, iti arata, fa asa, fa asa, atentie aici etc. Poti tu chiar sa propui ceva, plus ca totul este modern.
  In RO sunt putini doctori care se gandesc si la pacient si la suferintele lui. Atunci de ce sa ramai intr-un sistem plin de mizerii si sa te formezi gresit si sa continui asa inca 30 de ani?
 • 0 (0 voturi)    
  Talpa tarii... (Miercuri, 15 aprilie 2009, 15:27)

  Georgia Baleanu [utilizator]

  Oameni buni, cand o sa intelegeti vreodata ca talpa tarii nu mai este reprezentata ca acum 200 de ani din tarani si mestesugari prin antiteza cu ciocoii ???!!! Ma ingrozesc de atata intuneric care se afla prin mintile unora...
  Oare cand o sa intelegeti ca adevarata talpa a tarii o reprezinta exact profesorii si medicii in care aruncati voi cu noroi?O societate moderna nu poate evolua si nici macar supravietui fara profesori si medici, o societate din secolul 21 se sprijina exact pe umerii lor.
  Cu totii avem nevoie de medici (incepand cu momentul nasterii) si de asemenea toti am fost la scoala si noi, si copii nostrii vor merge, si generatiile urmatoare.De ce nu inteleg oare unii omeni ca de fapt invatamantul si sanatatea sunt cu adevarat 'talpa tarii'?
  Cele mai mari salarii posibile de la buget, dar in acelasi timp si cele mai mari exigente ar trebui sa fie anume pt medici si profesori.Nu poti sa ai exigente foarte mari fara a oferi in acelasi timp o recompensa pe masura.
  In orice trebuie sa existe un echilibru, iar un medic recompensat cu un salariu occidental nu se va gandi sa plece de la el din tara si va raspunde pozitiv oricaror cerinte si oricaror eforturi, nu conteaza cat de mari. Acelasi lucru valabil si pt profesori.
  A nu se intelege ca sustin medicii nepasatori sau care iti cer cu nesimtire spaga.Niste salarii cu adevarat satisfacatoare ar rezolva aceasta problema, intrucat concurenta ar fi mult mai mare si numai cei mai buni si mai pregatiti ar reusi sa ajunga in sistem. Nici numarul medicilor nu ar mai constitui o problema.

  P.S. Nu sunt nici medic nici profesor.
  • 0 (0 voturi)    
   Si eu subscriu (Marţi, 21 aprilie 2009, 23:16)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui Georgia Baleanu

   Si eu subscriu si o sa va dau propriul meu exemplu.
   Cand am absolvit facultatea - Automatizari la Politehnica in Timisoara - am incercat pt cateva luni - si am absolvit cu media 8.33 generala deci nu erau chiar nestiutor in materie- sa ma angajez si va dau cuvantul de onoare nici o firma nu m-a bagat in seama. Nu aveam exeperienta.
   In cele din urma am reusit ca prof de mate si info cu un salariu fantastic de 4,5 mil lei. D-voastra credeti asta echitabil? Acum locuiesc in Ungaria de 5 ani - nu asa departe de Romania- lucrez la o firma multinationala si am 2000 euro net.
   Deci ....tragi d-voastra concluziile si acceptati ca suntem o tara care nu merita sacrificiul niciunuia dintre cetatenii ei.
   Nimeni nu da un ban pe nimeni ...de aia nu ne place nimeni, nu respectam pe nimeni , nici macar pe noi insine . De aici si delasarea si hotia.
   Imi pare rau sa zic asta , dar cititi cat mai multe bloguri puse pe net de romani si o sa vedeti parerea generala despre glorioasa Romanie.
   Va salut!
 • 0 (0 voturi)    
  Durata mare (Duminică, 8 noiembrie 2009, 12:16)

  Ed [anonim]

  Sunt de acord ca sistemul din Romania pute,ca la final de rezidentiat ramai somer,dar e o aberatie sa sustii ca mai sunt necesari inca doi ani in plus de pregatire.Ganditi-va ca la un medic de familie inseamna 6 ani de facultate+3 de rezidentiat +2 in plus=11 ani.Eu sunt printre norocosii care au luat Ortopedie-Trauma si durata de formare ar insemna 6+6+2=14ani.Presupunand ca totul merge "uns" fara rateuri la admiterea in facultate sau la rezidentiat tot trece o gradada de timp pana sa poti profesa.
  Formarea in UK mi se pare o porcarie - o gramada de timp investita (poate chiar mai mult timp decit in Romania) si nu stii daca vei ajunge vreodata Consultant - doar daca ai noroc sa moara vreunul sau sa plece in alta tara.
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Joi, 21 ianuarie 2010, 20:27)

  anonim [anonim]

  Buna, am si eu o poveste: exemplu clasic: Am terminat medicina generala in 2009, asta dupa ce m-am zbatut timp de 6 ani printre examene, munca in cafenele si baruri sa pot sa ma intretin( toti stim bine ca medicina te costa). Rezidentiatul l-am aminat pentru anul acesta ( pentru ca ati lua rezi-ul inseamna sa ai timp sa inveti pentru el, eu n-am avut). Acum sunt in UK, am plecat ca au-pair si castig 250 £/ sapt, cu cazare si masa asigurata. Nu e mult, pentru UK, e chiar putin, dar daca ramaneam in Ro acest an, poate castigam 300 £ / luna cu indulgenta. Aici sunt o simpla dadaca, in Romania sunt doctor, salariat al statului cu probabil 200£ pe luna in buzunar. :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by