O doctorita originara din Romania, care i-a numit urangutani pe colegii asiatici, a fost supendata de Consiliul Medical General (GMC) din Marea Britanie, scrie editia electronica a cotidianului DailyMail. Dr. Silvia Baciu sustine insa ca a facut comentariile dupa ce a fost insultata si supusa la tratamente negative din cauza ca este "o europeana alba".

NHS Trust, institutia pentru care lucra Baciu, a acuzat-o insa de rasism iar GMC a criticat-o pentru "atitudinea rasista inacceptabila".

Baciu, care are 43 de ani, a lucrat in departementul de anestezie al spitalului Basildon, Essex in perioada iunie 2004-noiembrie 2005.

Dupa ce a parasit sectia, ea a solicitat o intalnire cu conducerea NHS Trust pentru a le prezenta dovezi ale discriminarilor la care a fost supusa de colegii sai.

In documentul de 12 pagini pe care l-a prezentat, Baciu ar fi scris urmatoarele: "Nu este vina mea ca in mintile colegilor asiatici, nu exista nicio diferenta intre o femeie alba si un magar. Nu este vina mea ca am fost nascuta in Europa si nu in Asia de Sud-Est, precum alti doctori. Nu este vina mea ca sunt alba".

"Barbatii asiatici inteligenti din acest departament nu se pot situa deasupra legii", ar fi scris Baciu in document, potrivit publicatiei britanice. In plus, doctorita originara din Romania a afirmat ca se teme ca stiinta europeana "va disparea" din cauza ca sunt atat de multi doctori din Asia.

"Sectia de urangutani a departamentului este pregatita de actiune si va asigur de eficacitatea ei", a scris Baciu, care locuieste in Northampton.

Baciu sustine ca a fost hartuita, GMC o acuza de rasism

In document, doctorita a precizat ca a fost amenintata si hartuita, adugand ca atitudinea colegilor sai a fost "dificil de suportat".

GMC sustine insa ca Baciu a avut probleme de adaptare la stilul de munca din Marea Britanie, ca are dificultati in a comunica si i-a pus la indoiala capacitatile de a termina lucrari scrise.

GMC a criticat si folosirea termenului de urangutan, desi Baciu a spus ca nu s-a referit la infatisarea doctorilor ci la atitudinea lor agresiva si amenintatoare. Consiliul Medical General a afirmat insa ca "orice referire legata de culoarea pielii fata de un grup etnic care difera de grupul dominant din Marea Britanie este rasista si orice afirmatie care sa sugereze contrariul este neconvingatoare".

Baciu a fost suspendata sase luni, iar GMC i-a recomandat sa participe la un curs legat de diversitate inainte de a-i reexamina cazul.