Scoala din Winnenden are portile inchise. In curte, se mai aprind lumanari pentru cele 15 victime ale masacrului armat de ieri. Pentru Tim Kretschmer, ucigasul cu sange rece, nu arde nici o lumanare. Crimele sale au pus doliu pe Germania. Ramane intrebarea: De ce? Cum a fost posibil ca adolescentul cu chip nevinovat, fara probleme materiale si fara antecedente de violenta, sa ia arma in mana si sa elimine pe nerasuflate atatea vieti, chiar si de copii?

Amok ca la carte?

In dimineata zilei de 11 martie, putin dupa ora 09:30, criminalul intra intr-o clasa din scoala Albertville-Realschule din Winnenden. E un orasel cu 27.000 de locuitori, la 23 de km de Stuttgart. Atmosfera e mic-burgheza, in general nu se intampla nimic. Imbracat in uniforma neagra, Tim tinteste la capul primelor victime si trage. Precis. Victimele raman tintuite de glont, unele dintre ele cu pixul in mana. Tim trece de „first level“ din „revenge mission“ si mai ataca in doua clase. Un singur baiat, restul fete si trei profesoare cad victimele pistolului sau automat, marca Beretta, calibru 9 mm. Iesiti din socul initial, alti elevi incearca sa sara pe geam, unii se ranesc in cadere. Alertat prin sms, directorul scolii avertizeaza prin megafonul scolii: „Frau Koma kommt“ (n.t. vine madam coma).

E un mesaj codat, de pericol. Tot prin sms, merge mesajul „Amok“, la politia locala. Pentru Tim, treaba propusa pare a fi indeplinita. El fuge din cladirea scolii, incercand sa scape. In scenariul tipic al asa-numitilor „apucati de amok“, apare sinuciderea finala. Amokul este un act nepremeditat, o rabufnire de violenta extrema. Intunecarea mintii se soldeaza adesea cu auto-distrugere.

Din punct de vedere psihologic, expertii spun ca „subiectii apucati de amok nu-si pot controla agresiunile, provenite la randul lor dintr-o stare de teama“. In cazul de la Winnenden, aici apare semnul intrebarii. Filmul macabru de ieri pare sa se fi derulat pe doua scenarii diferite: primul, calculat si premeditat, al doilea hazardat si haotic. Asa suna primele concluzii ale politiei. Seful politiei landului Baden-Württemberg, Erwin Hetger, a declarat insa ca acesta „e un caz de amok in toata regula“.

Termina si fugi

Dupa macelul din scoala, Tim incearca sa scape. Fuga sa trece prin gradina spitalului din localitate, gradinarul acesteia are ghinionul sa-i stea in cale. E eliminat. Politia mobilizeaza 1.000 de oameni, forte de interventie locale, dar si trupe de comando speciale si mobile. In cele doua ore de urmarire terestra si cu elicopterul, Tim reuseste insa sa mai faca trei victime.

Ca-n filme, opreste o masina, il da jos pe sofer si incearca sa scape motorizat. Ultima sa escala e la un centru de vanzare auto. Vanzatorul si un client din magazin cad sub gloantele sale. I-au stat in cale, i-a eliminat. Politia insa il surprinde la fata locului, are loc un schimb de focuri. Doi politisti sunt raniti. Cadavrul lui Tim este scos de dupa un automobil. Nu se stie inca daca moartea a survenit prin sinucidere sau ca urmare a interventiei fortelor de ordine. Ancheta e inca in lucru, se asteapta rezultatele oficiale.

Ce se stie, este ca arma folosita de Tim provine din arsenalul de arme al tatalui sau, un patron de firma si membru activ al Asociatiei de tir sportiv din Leutenbach. Acesta are 15 arme acasa, are si permis de port-arma. 14 arme sunt la locul lor, s-a spus in ancheta, a 15-a lipseste. Este tocmai pistolul Beretta de 9 mm, cu care Tim Kretschmer si-a jucat rolul de „terminator“. Tatal il tinea in dormitor, probabil neinchis cu cheia in seiful de arme.

Momentan este si el in cercetari, pentru nerespectarea regimului de pastrare a armelor de foc. Pe langa arma, vraiste statea si munitie, in total s-au descoperit la perchezitie 4.600 de gloante. 200 dintre acestea le-a luat cu el Tim, in „mission impossible“, 60 au fost trase in incinta scolii. Dupa cantitatea de munitie gasita in scoala si pe traiectoria de fuga a lui Tim, politia a dedus ca intentiile sale criminale erau mai ample. Interventia in forta devine astfel, absolut justificata.

Amor, arme, counterstrike

Astazi, politia din Waiblingen a tinut o conferinta de presa, referitoare la noi detalii in cazul masacrului de la Winnenden. Purtatorul de cuvant Klaus Hinderer a spus ca datele din memoria computerului lui Tim Kretschmar sunt in curs de analiza si ca „printre altele, intre acestea se afla si jocul Counterstrike“. Fostii colegi ai lui Tim au spus, in cursul anchetei de ieri, ca acesta era pasionat de filme horror, jocuri de killer pe computer si tir cu aer comprimat sau gloante de plastic.

Ce alte pasiuni avea Tim? Se pare ca, la momentul faptei, el nu era animat de o prea mare simpatie pentru femei. Cu o singura exceptie, victimele atacului sau din scoala au fost de sex feminin. Comentatorii de pe forumurile din internet speculeaza pe tema aceasta. Dar nu numai ei. „Este evident ca victimele au fost in principal fete“ a spus ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Heribert Rech. Kretschmer a ucis opt eleve si trei profesoare, alte sapte eleve au fost ranite. Abendzeitung.de, din surse Bild.de, citeaza un cunoscut al faptasului, care ar fi afirmat ca „pe Tim l-a parasit prietena, de curand.“ Tim avea insa o alta mare pasiune: tenisul de masa.

Clubul sportiv SSV Leutenbach il mentioneaza intre campionii locali. Cel care l-a antrenat regulat si era invitat adesea la o cafea in casa Kretschmer, nu a banuit insa nimic. Acesta a spus la televiziunea germana: „Cafeaua se transforma apoi in cateva beri, iar vizita dura pana la 5 ore“. Si totusi, antrenorul n-are detalii relevante pentru ancheta si profilul psihologic al faptasului, toata familia Kretschmer era „nett“ (n.t. amabila, simpatica).

Ca „decent, retras si simpatic“ il caracterizeaza unii fosti profesori si vecinii, pe Tim.

Colegilor si prietenilor sai le-a scapat insa faptul ca adolescentul ducea, cel mai probabil, o viata dubla.

Un tip „absolut normal“

Tim (dec. la 17 ani) are o sora de 15 ani, a crescut in Leutenbach, un sat de langa Winnenden. Provine dintr-o familie instarita, care are o vila in cartierul Weiler zum Stein.

Tatal e patron al unei firme care executa lucrari de montaj si impachetare in Affalterbach, conduce un Porsche si e membru in Asociatia de tir sportiv din localitate. Batranul Kretschmer are un arsenal de arme acasa, dar si permis de port-arma. „Familia e integrata in comunitate“, spune primarul local, Jürgen Kiesl. La scoala, Tim era un elev mediocru. Nu-i placea sa iasa in fata, statea in clasa in ultimele randuri. A terminat in vara lui 2008 scoala de 10 ani, cu o medie care nu-i permitea continuarea studiilor intr-o scoala de stat. Face insa, pe bani, cursuri la un colegiu profesional.

Parcursul sau scolar e reglementar si normal. Unii colegi nu prea il vad cu ochi buni si il considera ingamfat, un tip care sfideaza cu banii sai multi de buzunar, desi se imbraca modest. Cu haine de lupta negre, ca la atacul din 11 martie, nu l-au vazut insa colegii, niciodata. Intre cunoscutii sai, se stie insa ca era pasionat de jocuri violente pe calculator si de arme. „Avea un dulap de arme propriu si pe pereti atarnau arme cu aer comprimat pe cativa metri patrati“ ar fi spus cineva, citat de Abenzeitung.de. Se lauda cu ele la scoala si era un tintas bun, se antrena zilnic in padure. Cu toate aceste informatii curente, nimeni nu pare sa fi banuit ceva.

Avertisment ignorat

Cazul de la Winnenden e, dincolo de aspectele sale criminalistice, „o bomboana pe tortul“ electoral 2009 din Germania. Politicienii, expertii, factorii educationali si mass-media germana pun mare accent pe conturarea profilului ucigasului, care n-ar justifica in nici un fel fapta sa. Se cauta motivul real, dar si resorturile sociale care pot genera astfel de fapte extreme. Se cauta solutii in educatie, dar si la nivel legislativ, pentru prevenirea unor astfel de tragedii.

Insa dupa declaratiile de joi ale ministrului de interne al landului Baden-Württemberg, Heribert Rech, cazul apare intr-o noua lumina: Tim Kretschmer s-ar fi aflat in 2008 in ingrijire medicala, din cauza de stari depresive. El si-ar fi intrerupt terapia. Si varianta „Amok“ pare sa devina clara, dupa cele mai noi informatii in urma declaratiilor oficiale de presa. Astfel, Tim si-ar fi anuntat intentiile, in preziua faptei.

El ar fi scris un mesaj unui prieten, pe internet. Deutsche Presse Agentur il citeaza, cu mentiunea ca mesajul a fost intre timp scos: „Ti-o spun serios, Berndt – am arme aici si maine dimineata o sa merg la fosta mea scoala si o sa fac un grill pe cinste. Tineti minte doar numele localitatii: Winnenden“. Mesajul se pare ca n-a fost luat in serios.