Exclusiv

Interviu cu responsabilul de "cronica neagra" la Corriere della Sera: Implicarea politicienilor a crescut interesul presei italiene fata de romani

de Miruna Cajvaneanu     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2009, 20:25 Actualitate | Diasporă


Fabrizio Peronaci
Foto: HotNews.ro
Fabrizio Peronaci este unul din ziaristii italieni care cunosc cel mai bine si mai indeaproape comunitatea de romani din Peninsula. El este responsabil de “cronica neagra” la redactia din Roma a cotidianului Corriere della Sera, ziar care a dedicat luni doua pagini situatiei romanilor din Italia, sub titlul: “Omucideri, violente, furturi - romanii in cifre”.

Alaturi de datele statistice legate de prezenta romanilor in Peninsula si clasamentul infractionalitatii, Fabrizio Peronaci a prezentat cazul lui Sorin Pavel, intreprinzator roman de 37 de ani, care a facut plangere impotriva unui ofiter de politie italian, acuzat de “amenintari, violenta, perchezitie arbitrara si discriminare rasiala”.

Presa din Italia a fost acuzata in ultimele saptamani de prezentarea exacerbata a episoadelor de cronica neagra in care sunt implicati conationalii nostri, de aceea am dorit sa mergem “in spatele” titlurilor de ziar, si sa aflam ce se petrece in redactii inainte de intrarea “sub tipar”. Aflam de la Fabrizio Peronaci care este atmosfera din Peninsula in legatura cu romanii si cum se lucreaza in biroul unui reporter de cronica neagra, la Roma.

“Excesele ziaristilor - cazuri izolate”

 
Atentia presei italiene s-a concentrat asupra comunitatii romane mai ales dupa delictul Mailat
 
 
Fabrizio Peronaci
Rep: Multi reprezentanti ai romanilor din Italia acuza o ofensiva  mediatica impotriva lor. Si-au pierdut ziaristii italieni obiectivitatea in ceea ce-i priveste pe romani?
Nu, cred ca problema este alta. Mai degraba asistam la un fenomen creat de un flux major de cetateni romani care au venit in Italia in ultimii ani, deci s-au creat noi probleme, noi situatii de urgenta si, in anumite cazuri, noi tensiuni sociale. Iar mass-media din Italia nu a facut altceva decat sa inregistreze aceste fapte si sa le povesteasca. Daca au existat excese, consider ca au fost mai degraba cazuri izolate.

Rep: In ultima vreme, cand unui roman i se atribuie o crima, se vorbeste in prima pagina a ziarelor, timp de zile in sir, iar stirea intra printre primele la telejurnale. In schimb, un caz ca acela al italianului care a violat o fetita de 4 ani, este mentionat doar in treacat. Nu putem vorbi de o discriminare a romanilor?
Aici vorbim despre acele evenimente care constituie stiri, si despre care e inevitabil sa se vorbeasca. In ceea ce priveste romanii la Roma, atentia mass-media s-a concentrat asupra comunitatii mai ales dupa delictul Mailat, un delict deosebit de grav. Din acel moment, cred ca atentia a fost indreptata asemenea unei lupe, asupra romanilor.

Dar, pe de alta parte, e adevarat ca exista un procent mai mare de delincventa in cadrul comunitatii de romani. Acest lucru nu inseamna ca e corect sa culpabilizezi o intreaga comunitate. Dimpotriva, din partea ziarelor au existat tentative de echilibrare, de inversare a directiei, tocmai pentru a nu exaspera populatia.

 
Interesul major provenind din mediul politic a creat un fel de obligatie pentru jurnalisti sa se ocupe de aceasta tema
 
 
Fabrizio Peronaci
Un alt motiv pentru care atentia s-a concentrat asupra romanilor a fost si implicarea factorilor politici in acest subiect. Au existat luari de pozitie importante si la nivele institutionale inalte. Si acest interes major provenind din mediul politic a creat un fel de obligatie pentru jurnalisti sa se ocupe de acele teme. Presa se ocupa, deci, de ceea ce se intampla.

Interesul politicienilor

Rep: De ce sunt atat de interesati politicienii italieni de romani? Cat si ce se castiga pe seama romanilor? Capital electoral?
Nu e vorba numai de voturi, politicienii italienii s-au ocupat de mai mult timp de problema sigurantei publice, o tema sensibila in Italia.Si atunci cand s-a marit numarul de infractiuni si am asistat la unele episoade foarte dramatice, in special la Roma, am asistat la tendinta, din ambele parti ale esichierului politic, de a se “improprietari” cu aceste tematici, pentru a obtine chiar si un castig electoral.

Asa cum s-a intamplat si in campania electorala pentru alegerea noului primar al Romei, cand au existat numeroase luari de pozitii in legatura cu aceasta tema.

Rep: Cu cifrele la vedere, se observa ca romanii sunt intr-adevar primii dintre imigranti intr-o serie de infractiuni, dar cele mai dese sunt de micro-criminalltate. De ce pare mai importanta si mai grava criminalitatea romanilor decat macro-criminalitatea prezenta in Italia (mafia, trafic de droguri etc)?
Cred ca, alaturi de termenul “criminalitate”, mai putem folosi pe cel de “criza sociala”. Delictele, mai ales cele grave, au loc intr-un context degradare sociala. Si, din pacate, din acest punct de vedere, politica si administratiile locale infrunta cu greu situatiile de “criza sociala”. Deci, daca vorbim de “criza cauzata de criminalitate”, ar trebui pus accentul si pe aspectele sociale.

Ingrijorarea italienilor

 
Au crescut si preocuparile cetatenilor, mai ales in urma violentelor sexuale
 
 
Fabrizio Peronaci
Rep: Cum a tratat Corriere della Sera tema romanilor si cea a delincventei acestora?
Pot vorbi despre optiunile pe care le-am avut in ceea ce priveste situatia la Roma si orasele limitrofe. Am incercat sa evidentiem faptele, atat in contextul social in care au avut loc, cat si in ceea ce priveste reactiile cetatenilor. Pentru ca, fara indoiala, au crescut si preocuparile cetatenilor, mai ales in urma violentelor sexuale.

Ne-am facut, deci datoria, povestind atat faptele, cat si reactiile orasului. Lucru pe care il vom face in continuare, mentinand, ca intotdeauna, o linie precisa: aceea ca nu trebuie demonizata o intreaga comunitate. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca, acolo unde exista fapte reprobabile, trebuie intervenit cu eficienta.

Rep: Ce parere aveti despre romanii care traiesc la Roma si cu care ati intrat deseori in contact, ca ziarist?
Cunosc multi romani, marea lor majoritate sunt perfect integrati aici, romancele sunt “cautate” pentru a lucra in familiile italienilor, sau in domeniul sanitar si cel al constructiilor. Numarul celor care comit infractiuni este redus in comparatie cu romanii de buna credinta. Exista riscul ca tocmai persoanele oneste sa fie afectate atunci cand se ridica tonul pe tema infractionalitatii romanilor.

Rep: Dupa parerea dvs, Italia este o tara rasista?
Cred ca e intotdeauna gresit sa facem generalizari de acest tip. Exista o tendinta de exagerare a tonului folosit. Daca mass media italiana, asa cum am auzit de mai multe ori, este pusa sub acuzatie, eu am rezervele mele. Presa, dupa parerea mea, nu face altceva decat sa povesteasca ceea ce se intampla.

 
Exista riscul ca tocmai persoanele oneste sa fie afectate atunci cand se ridica tonul pe tema infractionalitatii romanilor
 
 
Fabrizio Peronaci
Rep: Cat de influentabili si influentati sunt italienii de Tv si ziare?
Cred ca televiziunea poate avea intr-adevar o mare influenta. Dar, cu siguranta, experienta personala, si ceea ce se transmite din gura in gura, are o importanta relevanta. Mii de familii la Roma au cu romani un raport special, apropiat, ceea ce permite alimentarea unui sentiment comun de ospitalitate. Ceea ce determina o contrabalansare a fenomenului de discriminare in masa.

Prezenta romanilor este importanta in casele noastre, iar experienta personala a italienilor conteaza si ea. La fel si intreprinzatorii romani in Peninsula. Exista 20.000 de firme romanesti in Italia, dintre care 8.000 numai la Roma. Comunitatea participa in mod semnificativ la economia italiana.

Despre prezumtia de nevinovatie

Rep: Iata un citat dintr-un articol publicat de ziarul dvs, il Corriere della Sera: “Responsabilitatea penala este individuala. Multi imigranti comit infractiuni si stirile sunt publicate in presa, chiar daca deseori cu un ton de genul: marocan beat la volan ucide un pieton - ton care in Statele Unite ar cauza pedepse drastice. Exista tendinta in presa din Italia, de a face procese in presa, inainte ca ele sa ajunga chiar in tribunale?
Da, au existat anumite cazuri. Dar, atunci cand avem de-a face cu arestari, cred ca este obligatia ziaristilor sa vorbeasca despre acel caz. O tara in care nu sunt documentate faptele grave, care sunt ingrijoratoare pentru cetateni, e o tara care ma inspaimanta.

Apoi, tine de corectitudinea si deontologia profesionala a ziaristilor sa corecteze stirile, de exemplu atunci cand in timpul procesului, ies in evidenta alte aspecte. Un caz trebuie urmarit atat la inceput, cat si in desfasurarea lui, pana la pronuntarea verdictului, care poate fi de nevinovatie. Principiul nevinovatiei trebuie sa fie mereu luat in consideratie.

 
Principiul nevinovatiei trebuie sa fie mereu luat in consideratie
 
 
Fabrizio Peronaci
Rep: Intr-un studiu pe care l-am realizat cu privire la imaginea romanilor in presa din Italia dupa delictul Mailat, publicat in volumul “Romania, munca si imigratie in Italia”, am analizat si respectarea prezumtiei de nevinovatie. Spre exemplu, din 21 de articole aparute in Corriere della Sera in care se vorbea despre romani acuzati de diferite delicte, doar in 7 era respectata prezumtia de nevinovatie…
Avand in vedere ca nu este o cercetare cu caracter stiintific, ci una cu caracter limitat, mi se pare un fapt de necomentat. Trebuie sa fie tinut cont mereu de principiul de nevinovatie, dar ar trebui facuta o analiza luand in consideratie un numar mai mare de articole si un numar mai mare de ziare.

Rep: A fost inaintata propunerea crearii unor grupuri de lucru mixte, din care sa faca parte ziaristi italieni si romani - sau imigranti in general. Ati adera la un asemenea grup?
In legatura cu crearea unui grup mixt de lucru, vom vedea daca s-ar putea face. Pentru moment, m-as limita sa spun ca regulile deontologice jurnalistice trebuie sa fie respectate, pentru ca este bine ca, atunci cand sunt “alunecari” de la regula, sa fie corectate imediat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2826 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  intrebari de bun simt (Luni, 23 februarie 2009, 20:38)

  turistul [anonim]

  si raspunsuri pe masura :) renate weber are dreptate, linsaj mediatic, romanii comit 5% din infractiuni dar mediatizarea e de 99,5% ...
  • 0 (10 voturi)    
   Haideti sa lasam partinirea la o parte (Luni, 23 februarie 2009, 21:13)

   Boncourt [anonim] i-a raspuns lui turistul

   Romaniii savarsesc 5% din infractiunile din Italia in conditiile in care alcatuiesc 1.2% din populatie. In plus, romanii savarsesc multe violuri si crime, ceea ce sare in atentia presei. Cand esti minoritate, trebuie sa nu iesi foarte mult in evidenta, in special cu fapte negative. Romanii fax fix invers. Ies in evidenta (si sunt intr-adevar pe primul loc, ca nr. de infractiuni cu violenta (violuri si omucideri) inaintea ALBANEZILOR si MAROCANILOR!!!!!! Oricat de dur este adevarul, el trebuie spus pentru ca bagand capul in pamant ,sau urland discriminare nu vom face nimic ca sa schimbam perceptia. Romanii din Italia au o problema extrem de mare si trebuie sa si-o asume ca atare! La fel si guvernul roman (care e foarte populist in ultima vreme urland la guvernul italian ,de parca e vina guvernului italian ca romanii sunt cei mai mari infractori din Italia) precum si presa de la noi care urla "discriminare" care sa fie citita din simpatie de romanii de acasa.

   Presa italiana isi face datoria acolo, asa cum o face si la noi prezentand cazurile de violenta.

   Domnilor, avem o problema noi si nu Italia. Trebuie sa acceptam acest lucr (ca nu suntem frumosi asa cum credeam) si trebuie sa o rezolvam!
   • +2 (4 voturi)    
    Tigani (Marţi, 24 februarie 2009, 10:07)

    smc [utilizator] i-a raspuns lui Boncourt

    Bai ma lasati cu "romanii"? Toata ziua, romani in sus, romani in jos. Nu, nu, nu. Sunt tigani, 95% dintre ei. Mailat era roman?

    Cand tiganii romani fac infractiuni in strainatate sunt toti "romani" in mass-media, pentru ca probabil asta se dau si ei acolo, dupa ce au comis-o. Deh, ca tiganii.

    Tiganii unguri care au omorat handbalistul roman, au fost "tigani" din secunda zero, nici o problema. Nu le-a zis nimeni unguri, acolo s-a putut fara atata political correctness.
   • -1 (1 vot)    
    partinire (Marţi, 24 februarie 2009, 10:12)

    giovani [anonim] i-a raspuns lui Boncourt

    Problema ai tu cu neuronii, de nu vezi padurea de uscaturi
 • +6 (8 voturi)    
  Excelente intrebari, raspunsuri de politician (Luni, 23 februarie 2009, 21:48)

  Emil Stoica [anonim]

  Felicitari Miruna pentru intrebari.

  Raspunsurile ziaristului italian au fost tipice pentru un politician, nu ziarist.

  Revenind la monitorizarea pe care ai facut-o, daca mergi si mai inapoi (eu am inceput sa citesc Corriere din 1999), vei vedea ca si atunci tonul la adresa strainilor era cam acelasi: adica "un albanez" a omorat o batranica sau un "marocan a violat" sau o "romanca a fost prinsa furand din posete". Deci cu mult timp inainte de cazul Mailat.

  Revenind la mass-media italiana, s-ar putea sa nu aiba reflexe democratice. De ex. in urma cu ceva vreme pe RAI 1, Brono Vespa nu l-a admonestat deloc pe dl. Fini (presedintele fostei AN) atunci cand a afirmat despre un anumit grup etnic ca nu ar fi oameni, ci animale. La BBC ar fi fost dat afara a doua zi, chiar si in Romania cred ca ar fi primit o amenda de la CNA. In Italia nu i s-a intamplat nimic....
  • +1 (3 voturi)    
   Contact (Marţi, 24 februarie 2009, 10:41)

   Autor [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   Multumesc, excelente observatii cu BBC, de altfel Bruno Vespa nu stia nici la ce data a intrat romania in ue, tocmai cand facea o emisiune despre romani!
   ma puteti contacta la miruna7(at)yahoo.com, sa adunam observatiile!
 • +2 (6 voturi)    
  Romanii nu-s de ieri de azi acolo (Luni, 23 februarie 2009, 21:51)

  daniel X [anonim]

  Asta este inca o fateta a integrarii tarilor din estul Europei.

  Cetatenii din tarile civilizate platesc si ei un pret pentru munca ieftina ce o importa din tarile ex-sovietice.

  There is no free lunch.
 • 0 (2 voturi)    
  Politicienii (Luni, 23 februarie 2009, 22:09)

  veninusrl [anonim]

  Aceasta categorie de indivizi care daca nu sunt excelenti sunt obligatorii niste jigodii. Mi-amintesc cum si presa din franta scotea pe primele pagini infractiunile romanilor din franta doar pentru ca un rahat de politician (politician care avea si rating, se vand bine ziarele cu el pe prima pagina) proaspat ministru de interne atunci, anul de gratie 2002, isi gasise tapul ispasitor in cetatenii romani; sfatiesc sa consultati ziarele franceze din 2002-2004 si romanii din franta nici macar nu-s asa numerosi ca cei din italia.
 • -1 (1 vot)    
  Pana la urma, face cum crede el ca e mai bine (Marţi, 24 februarie 2009, 9:50)

  bigbrother [utilizator]

  Si ziaristii sunt tot oameni, influentati de ceea ce se intampla in tara lor. Nu cred ca are rost sa comentam situatia ziaristilor din Italia cat timp nici ai nostri nu sunt mai brezi.

  Cum spunea cineva mai devreme, raspunsuri de politician, a spus ce vrea sa inteleaga fiecare dar cred ca totusi a punctat un lucru: italienii nu mai sunt dispusi sa accepte orice din partea noastra doar pentru ca suntem in UE.

  Cu siguranta insa exista exagerari si din partea ziaristilor si a policiticenilor italieni. DAR, exista si o lipsa de reactie de necrezut din partea autoritatilor noastre. Abia azi Diaconescu a ajuns in Italia ca sa discute aceasta problema. Indiferent de cat de putine ar fi fost crimele si violurile facute de romani, nu era normal ca o tara intreaga sa fie blamata iar politicienii nostri sa nu aiba nici o reactie

  N-ar strica sa iesim si noi in strada pentru a denunta aceasta situatie, ca daca ne lasam pe mana autoritatilor, nu mai putem merge in nici o tara straina fara sa fim blamati sau, mai rau, luati la bataie.
 • 0 (2 voturi)    
  sa fim realisti... (Marţi, 24 februarie 2009, 10:00)

  liviu_ [utilizator]

  romanii (de fapt tiganii romani) savarsesc intradevar multe infractiuni
  DAR:
  - presa exagereaza
  - politia hartuieste romani si se ajunge ca romanii sa recunoasca fapte care nu le-au comis numai sa scape, sau sa fie acuzati de ceva si sa se vada ca de fapt altu era vinovat dupa cateva luni...
  - politicienii se folosesc de acest fapt pentru a castiga voturi si a da legi
  - politicienii se folosesc de romani pentru a-si ascunde incompetenta.

  Daca ati vazut declaratia ministrului de externe italian, ati vazut ca el cerea Romaniei niste lucruri IMPOSIBIL de optinul (tehnic, logic si LEGAL). D c a facut asta? simplu, pentru ca vrea ca toata responsabilitatea sa o arunce pe umerii nostii.


  Inca o chestie: noi suntem criminali, ok, dar italienii care bat romani, ard case, distrug magazine etc ce mai sunt??? Impotriva lor d c nu se iau masuri? Presa d c nu aminteste de existenta lor??? SI ei se iau de romani nevinovati in mare parte!!!
  Acum vreun an o italianca scizofrenica a impins in fata metroului o romanca. A stat in coma 2 luni parca si nu stiu daca si-a revenit pentru ca presa romana nu a zis nimic. cazul acela d c nu a fost mediatizat in italia ?!?!?!?!
  Italienii sunt la fel de hoti si parsivi ca si noi (sa nu uitam cine a inventat mafia, sa nu uitam ca au fost unul din aliatii de baza a lui hittler...).

  In final as vrea sa nu ma intelegeti gresit. Nu spun ca numai italia are toata vina. Romania tolereaza infractori, are infractori, rtiganii din italia comit intdarevar foarte multe infractiuni. Ceea ce vreau eu sa spun este ca, suntem mult mai prost vazuti decat meritam.
 • -1 (1 vot)    
  Tiganii& Italienii (Marţi, 24 februarie 2009, 17:44)

  Gigi [anonim]

  Sint de acord ca tiganii ne-au distrus imaginea in lume.Dar ce facem cu ei si in tara?Acolo unde locuiesc eu avem o comunitate d tigani.Mie mi-au furat gainile,unui vecin un miel si altuia un purcel.Nu mai vorbesc de recolta din cimp care este furat cam 50%.Tare rau imi pare ca nu am un tanc sa ii rad pe toti.Noi sintem facuti de ris peste tot in lume de tigani,si PROTv ii preamareste cu serialele timpite gen Inima de tigan (era buna la protap) si Regina!!Ar trebui toti romanii sa boicoteze PROTV-ul si in plus ar trebui boicotate toate produsele italiene de pe piata.
 • 0 (0 voturi)    
  paiul din ochiul altuia (Marţi, 24 februarie 2009, 20:32)

  MB [anonim]

  O admir mult pe dna Cajvaneanu, pentru energia si implicarea de care da dovada, dar cred ca uneori cam cedeaza presiunii (in special cea legata de naduful care a cuprins multi romani de buna credinta in ultima vreme) . Altfel nu imi explic de ce pune vis-a-vis de criminalitatea imigrantilor romani, criminalitatea italiana... pai trebuie sa ne fie clar (!!) ca exista niste "drepturi pamintesti" -- si problemele legate de nelegiurile italienilor sunt din aceasta categorie -- pe care un strain nu le va avea decit foarte, foarte tirziu, eventual urmatoarea generatie, chiar daca ani la rindul iti lasi si singele acolo ... sigur, ca orice european, ca orice fiinta umana ai niste drepturi, dar nu vor fi niciodata cele ale unui localnic, care va fi intotdeauna sprijinit de cei din jur ... ce demonstrezi ca il iei de guler (verbal) pe acest reporter ?.. la fel si pomenirea fascismului - o iau ca o incrucisare de crose cu colegul de la echipa adversa, in timp ce pucul e in alta parte.

  Din nou, cred ca e foarte laudabila initiativa dialogului, dar sper sa nu ramina doar la nivel de vorbe si interviuri, si promisiuni.

  Sper ca cineva sa ii traga de mineca tare pe romanii care lucreaza la negru sa inteleaga ca mai ales acum se expun unui risc enorm de abuzuri, sa existe pe viitor o evidenta mai clara a celor care vin sa lucreze acolo, sper ca cei care chiar cu acte in regula si sunt inselati, sa isi caute dreptatea in justitie - cu acoperirea mediatica a cazului, cum a fost si cazul mentionat la inceputul articolului, sper ca si comunitatea sa devina mai strinsa, dialogul cu cei ai locului mai dezvoltat - de ex sarbatorile romanesti popularizate - apropos , de Valentin toti au sarit ca arsi ca e fals si imprumutat, dar de Dragobete a zis cineva ceva ..?... da, avem si noi o mare problema.. in ochii nostri ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by