Retorica "discriminatorie" a multor oficiali italieni si atacurile "xenofobe" incurajeaza abuzurile verbale si fizice impotriva romanilor din peninsula, sustine Daniela Carboni, director in cadrul Amnesty International Italia.

"Amnesty International este ingrijorata de limbajul discriminatoriu folosit de mai multi politicieni italieni, de la diferite partide. Ne ingrijoreaza atacurile xenofobe indreptate impotriva celor de etnie rroma, a imigrantilor, a imigrantilor romani, a celor care cauta azil, in general. Aceasta retorica anti-rroma si anti-romaneasca nu face decat sa contribuie la polarizarea si stigmatizarea acestor comunitati si creeaza un climat in care abuzurile verbale si fizice sunt legitimate", a declarat oficialul Amnesty International pentru RFI.

Intalnire Diaconescu-Frattini, pe tema situatiei romanilor din Italia

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu se deplaseaza luni, la Roma, pentru a discuta cu omologul sau italian, Franco Frattini, despre relatiile bilaterale romano-italiene si despre problema romanilor din peninsula. Cristian Diaconescu are programata si o intalnire cu presa italiana.

Aceste intalniri vin dupa ce presa si mai multi oficiali din Italia au lansat un nou val de declaratii cu tenta xenofoba, indreptate impotriva romanilor din peninsula, dupa ultimele infractiuni comise acolo. Ministrul Diaconescu a criticat recent atitudinile "provocatoare" ale unor membri ai Guvernului italian. El afirma ca ar putea fi vorba de instigari la "xenofobie".

Emil Boc: Cetatenii romani nu trebuie blamati in bloc pentru faptele individuale ale unor infractori

Guvernul a initiat demersuri prin Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei pentru protejarea romanilor din Italia, considerand totodata ca infractorii trebuie pedepsiti indiferent de origine etnica si sperand ca autoritatile italiene vor respecta legile europene.

"Infractorii nu au culoare politica sau nationalitate si trebuie sanctionati indiferent de origine etnica. Cetatenii romani nu trebuie insa blamati in bloc pentru faptele acestora si sper ca emotiile firesti sa nu copleseasca factorul politic", a spus, joi, premierul Emil Boc, la Realitatea TV, citat de Mediafax. El a afirmat ca spera ca autoritatile italiene sa respecte legile europene in aceste cazuri.