Victimele atacurilor xenofobe- invitate sa foloseasca telefonul de urgenta al Ambasadei Atmosfera este tensionata in zona metroului Colli Albani, cartierul Tuscolano de la Roma. Aici, in via del Carroceto, a avut loc, ieri seara, raidul "anti-romani" soldat cu patru conationali raniti, dintre care doi au ajuns la spital. Un cartier cu o mare densitate de romani, dar si cu o importanta prezenta de tigani, care dorm ocazional in parcul Caffarella -din apropiere.

Acelasi parc in care a fost violata o tanara de 14 ani acum doua zile, chiar de Sfantul Valentin, in timp ce agresorii l-au batut pe prietenul ei. Piata unde se aflau romanii in momentul atacului este de fapt o parcare, folosita si de numerosii clienti ai supermaketului alaturat. La cativa metri se afla si intrarea a doua mini-restaurante orientale, "Ali Baba" si "Turkish kebab". Ultimul este chiar fast-foodul in care s-au refugiat romanii batuti, are vitrina sparta si azi, a doua zi dupa atac, este asaltat de catre ziaristi.

"Era ora 8, 30 seara, localul era plin de clienti. Romanii tocmai terminasera de mancat si au iesit in piata, cand au fost atacati pe neasteptate de catre un grup de tineri italieni", ne spune proprietarul "Turkish Kebab".. "Au inceput sa strige si sa-i loveasca, nu intelegeam prea bine ce ziceau, pentru ca noi eram inauntru si serveam clientii. Apoi romanii s-au refugiat in incinta localului, urmati de agresori, care aveau fata acoperita.

Unul dintre ei a spart vitrina localului, dupa cum se vede. Totul a durat foarte putine minute, nici nu ne-am dat bine seama ce se intampla, poate de aceea nu ne-a fost frica pe moment. Cineva a dat alarma, grupul s-a imprastiat rapid. Apoi au venit doua masini ale politiei si carabinierilor si o ambulanta. Doi dintre romani aveau lovituri la cap, unul dintre ei avea o rana mai adanca, sangera", ne mai povesteste proprietarul fast-foodului.

Proprietarul fast-foodului în care au fost
batuti romanii
Foto: HotNews.ro
El ii cunoaste bine pe romani, sunt clientii sai, vin cel putin o data pe saptamana sa manance la Turkish Kebab. Toti sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 25 si 30 de ani, nu erau betivi si nu creau probleme. Ceea ce a fost imediat evident celor prezenti este faptul ca agresorii i-au atacat numai pe romani, chiar daca localul era plin la acea ora. Proprietarul ne-a confirmat faptul ca, agresorii "i-au vizat" printre clienti tocmai pe cei patru romani prezenti la acea ora.

Doi dintre cei batuti au fost tratati pe loc de catre medicii de pe ambulanta, ceilalti doi cu rani mai grave au fost dusi la spitalul Vannini din apropiere. Infirmiera de garda la Urgenta ne-a informat ca niciunul dintre romani nu a fost internat la chirurgie. Mihai Muntean, secretarul national al Partidului Romanilor din Italia, s-a deplasat la locul agresiunii, dar si la cele spitalul und eau fost transportati romanii.

"Episoadele de violenta de aseara sunt deosebit de grave, avand in vedere ca victimele sunt cetateni romani inocenti. Cerem presedintelui Giorgio Napolitano si primului ministru Silvio Berlusconi sa intervina pentru a calma populatia si a condamna acea parte din parte din mass media italiana care incita la violenta impotriva romanilor." Pe de alta parte, consulul Romaniei la Roma, Cosmin Dumitrescu, s-a deplasat in cursul diminetii la spitalul San Giovanni, unde se credea initial ca au fost internati cei doi romani batuti in cartierul Tuscolano.

El a trimis azi o nota scrisa carabinierilor, prin care cere detalii cu privire la identitatile victimelor de ieri seara. Ambasada cere in acelasi timp cetatenilor romani victime ale unor atacuri cu caracter xenofob sa avertizeze toate cazurile asemanatoare la telefonul de urgenta: 345.230.24.89. Din luna ianuarie au fost semnalate 2 cazuri de episoade cu caracter xenofob care au avut ca victime cetateni romani.