Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, s-a declarat surprins de afirmatiile omologului roman Cristian Diaconescu, subliniind ca niciun membru al Guvernului italian nu a utilizat vreodata expresii ce pot fi considerate xenofobe, relateaza pagina online a agentiei Adnkronos, citata de Mediafax.

"Ministrul de Externe, Franco Frattini, si-a exprimat profunda stupefactie fata de declaratiile sefului diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. Franco Frattini reitereaza ca Guvernul italian denunta orice forma de violenta, indiferent de nationalitatea celui care o comite", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Roma.

"Niciun membru al Guvernului italian nu a folosit expresii care sa poata fi considerate xenofobe. Tara noastra este cunoscuta dintotdeauna ca fiind un loc al tolerantei si ospitalitatii. In privinta normelor comunitare, Italia - tara fondatoare a comunitatilor europene - a contribuit activ la crearea acestora si continua sa joace un rol constructiv pentru consolidarea unui spatiu european al libertatii si justitiei", continua comunicatul.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a criticat, marti, la RRA atitudinile "provocatoare" ale unor membri ai Guvernului italian, afirmand ca ar putea fi vorba de instigari la "xenofobie". In urma declaratiilor sefului diplomatiei romane, secretarul general al Ministerului italian de Externe, Giampiero Massolo, i-a transmis ambasadorului roman in Italia "sentimentele" Guvernului de la Roma.