“Trebuie sa punem capat prejudecatilor legate de romani si sa promovam o actiune ampla pentru a face in asa fel incat cetatenii comunitari sa se bucure pe deplin de cetatenia lor europeana, intr-un oras european, cum este Roma. Erori de informatie si alte neintelegeri au creat o imagine gresita asupra romanilor, care risca sa inverseze mersul natural al lucrurilor”, a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, la sfarsitul unei conferinte pe tema integrarii romanilor, desfasurata miercuri, 21 ianuarie, la sediul primariei din capitala Italiei.

La inceputul Conferintei, toti cei prezenti au tinut un moment de reculegere in amintirea lui Cristinel Verbuncu si a mamei sale, Dorina Preda, victimele incendiului de la Pineta din a doua zi de Craciun. Presedintele Assoforum, Potito Salatto a salutat, de asemenea, gestul lui Mihai Ceghe, eroul roman care a salvat un pensionar italian de la inec, in timpul inundatiilor din luna decembrie a anului trecut.

Pentru prima oara, s-a vorbit in Campidoglio (sediul primariei din Roma), despre integrarea romanilor, in fata unui public de peste 350 de persoane, lucrarile conferintei extinzandu-se pe parcursul a aproape patru ore.

Proaspatul exemplu american – alegerea noului presedinte Barack Obama - a determinat exponenti de dreapta ai politicii italiene sa declare o ampla disponibilitate si deschidere fata de fenomenul imigratiei, in special celei de provenienta comunitara. “Peste 15 ani in Italia am putea avea un candidat la functia de prim ministru care sa provina din randul imigrantilor”- au fost cuvintele lui Pierluigi Borghini, vicepresedinte Assoforum si exponent de marca al partidului Forza Italia.

Un prim pas spre realizarea unei mai bune integrari este deschiderea pe langa primarie a unui ghiseu destinat comunitatii de romani. “Este vorba de continuarea unui proces inceput odata cu numirea Ramonei Badescu in functia de responsabil in Primarie pentru comunitatea de romani. Ghiseul va constitui un punct de intalnire al asociatiilor prezente la Roma, unde se vor dezbate toate problemele si necesitatile comunitatii. Speram ca, prin intermediul ghiseului, sa se ajunga la o mai buna integrare a noilor cetateni comunitari”.

Anuntul a fost facut chiar de edilul Romei. El a precizat ca responsabilul ghiseului va fi un reprezentant al asociatiilor, propunandu-l pentru aceasta functie pe Iulian Manta, fost presedinte al Ligii Romanilor din Italia si lider sindical la Roma.

Interventiile reprezentantilor comunitatii de romani de la Roma s-au axat pe propuneri concrete, considerate indispensabile pentru realizarea unei integrari reale: infiintarea unor ghisee in limba materna pe langa municipalitatile Romei, crearea unor structuri de primire destinate conationalilor care se afla in dificultate materiala, incurajarea infiintarii mai multor crese si gradinite, avand in vedere numarul mare de minori comunitari, promovarea de cursuri in limba romana, campanii de informare destinate comunitatii, cuprinzand legislatie, oportunitatile de gasire a unui loc de munca etc.

Propunerea cea mai sustinuta de reprezentantii asociatiilor a fost aceea de a facilita accesul romanilor la alegerile administrative si europene, conform normativei UE. “In prezent, foarte putini din cei peste 60.000 de romani care locuiesc la Roma stiu de existenta listelor electorale, pe care ar trebuie sa se inscrie pentru a-si exercita votul. Functioneaza doar un singur ghiseu destinat inscrierii cetatenilor comunitari pe acele liste”, a spus Alina Harja, presedinta asociatiei “Amici della Romania”.

Raspunzand reprezentantilor asociatiilor, responsabila pentru politici sociale din Primaria Romei, Sveva Belviso, s-a declarat de acord cu majoritatea propunerilor aduse in discutie, promitand ca va sustine personal promovarea lor in Consiliul Primariei.

In cursul dezbaterii a intervenit si noul senator ales al Diasporei, Viorel Badea, aflat in prima sa vizita oficiala in capitala Italiei: “Comunitatea de romani de peste hotare are pentru prima oara reprezentanti in Parlamentul national. Integrarea in Italia se va putea face asemenea respiratiei prin doi plamani: unul - asociatiile, celalalt constituit de Biserica Ortodoxa”.

Conferinta de miercuri a fost organizata de Assoforum, organism ce reprezinta interesele a peste 100 de asociatii din capitala Italiei, dintre care 14 romanesti.