Dupa ce romanii au dat primii nascuti ai anului 2009 in cateva din principale orase ale Peninsulei, iata ca, in prima jumatate a lunii ianuarie, concetatenii nostri se inscriu si cu o prioritate tragica: primul accident de munca mortal.

Constantin Lazar Sionean, 46 de ani, este prima victima a anului 2009 pe santierele din Italia- anunta presa din Peninsula. Constantin era angajat cu acte in regula la o importanta firma romaneasca de transport . Accidentul de munca a avut loc in localitatea Modugno, din regiunea Puglia, intr-un depozit nou al firmei.

Astfel, sambata, 9 ianuarie, romanul a cazut de pe o scara in timp ce zugravea peretii depozitului si s-a lovit grav la cap. Colegii au spus ca l-au gasit pe Constantin pe jos, cand s-au dus sa-l cheme pentru pauza de pranz. Ei au mai declarat ca au sunat imediat ambulanta, dar medicii nu au putut decat sa stabileasca decesul, care, potrivit constatarilor, a avut loc cu cel putin doua ore inainte Anchetatorii au stabilit ca impactul cu asfaltul a fost mortal, desi inaltimea de la care pare sa fi cazut romanul era destul de redusa. Ei l-au numit un accident “pe cat de simplu, pe atat de neverosimil”. Una din supozitiile politiei este ca romanul s-a simtit rau si a lesinat in timpul lucrului.

Constantin era casatorit, dar nu avea copii. Ulterior-a aflat ca sosise in Italia pe data de 6 ianuarie, de Boboteaza si locuia la Taranto intr-un apartament inchiriat de patronii sai.

Inspectorii de la Spesal- Inspectoratul pentru siguranta la locul de munca vor determina- potrivit declaratiilor aparute in presa din Peninsula, daca o cauza a accidentului ar putea fi si lipsa unor masuri / norme de protectie obligatorii pe santiere.

Iulian Manta, responsabil pentru emigrantii romani din constructii la sindicatul Feneal –Uil (Roma), ne-a declarat la aflarea accidentului: “Din pacate, nu este o noutate ca victimele in constructii sunt deseori romani. Vorbim de un domeniu unde 80% din manopera provine din tara noastra. Anul trecut, sindicatul nostru a inregistrat peste 10 romani decedati pe santiere, dar cifra exacta nu o stie nimeni, pentru ca multi muncesc la negru. Romanii sunt cei mai expusi accidentelor, pentru ca vor sa dovedeasca faptul ca ei muncesc mai bine si risca, acceptand si munci la negru. Deseori patronii nu le fac instructajul obligatoriu de protectia muncii.

In legatura cu moartea domnului Sionean, ancheta va determina cauzele accidentului. Legea italiana spune ca, daca muncitorul se afla in interiorul structurii- de exemplu la zugravit- el trebuie sa lucreze pe o schela fixa sau mobila, fiind obligatorie prezenta unui grilaj de protectie pana la brau si a unei centuri de siguranta. Daca aluneca sau se simte rau, trebuie sa fie asigurat. In plus, norma prevede, de obicei, urmatorul echipament: casca, salopeta, manusi. Cand este angajat, muncitorului trebuie sa i se asigure un instructaj de 8-16 ore cu normele de protectie a muncii. Multi patroni nu o fac, pentru a evita costurile suplimentare.”

Bilantul accidentelor mortale la locul de munca a debutat astfel in mod dramatic in Peninsula. Dupa decesul lui Constantin Lazar, alti 4 italieni si-au pierdut viata in timpul serviciului.