Un reportaj BBC sub acoperire a descoperit o romanca angajata ilegal la un hotel de lux din Londra. Hotelul Kensington Close, condus de o familie foarte bogata, angajase muncitoare de nationalitate romana, care-si procurasera acte false de indentitate. Una dintre femeile de serviciu de la hotel a declarat pentru BBC ca a platit 190 de lire pentru a obtine documentele care sa-i permita sa munceasca in Marea Britanie, in ciuda restrictiilor pe care statul britanic le mentine pentru romani (si bulgari) pe piata muncii. Detinatoarea hotelului – familia Cola – a carei avere a fost estimata de Sunday Times la minimum 158 milioane de lire, a negat orice implicare, declarand ca personalul de serviciu este angajat printr-o firma de contractari, de aceea responsabilitatea verificarii identitatii angajatilor ar reveni companiei Central Hotel Services Ltd.

Reprezentatntii firmei Central Hotel Services si-au sustinut „conformarea la procedurile de verificare a documentelor impuse de Agentia de Frontiere si Imigratie”, si au adaugat ca au respins de curand patru angajati care nu aveau acte valabile.

„Stii, eu sunt romanca, dar nu am documentele mele. Am hartii portugheze. Nu-mi apartin”, a spus o romanca in timp ce era filmata in secret de o reportera poloneza pentru postul britanic. Conform acesteia, o alta romanca a declarat ca aflase de existenta a 30 de muncitori romani angajati ilegal, cu acte de la acelasi falsificator.

Curios este faptul ca, desi conducerea hotelului sustine ca nu avea cunostinta de nationalitatea angajatelor romance, BBC a reusit sa ia parte la sedinte pentru cameriste, sedinte tinute in limba romana.

Central Hotel Services a declarat pentru BBC ca sunt o victima a romanilor care au venit cu acte portugheze, frantuzesti sau italiene, falsificate impecabil. Conform companiei, Ministerul de Interne britanic (Home Office) nu pretinde ca firma sa poata identifica aceste falsuri. „La cererea noastra, experti ai Ministerului de Interne ni s-au alaturat si vom revizui actele de identitate ale tuturor angajatilor. Acest proces este in curs de desfasurare. Ne vom ocupa corespunzator de fiecare muncitor ilegal”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei de angajari pentru canalul de stiri britanic.

Agentia de Frontiere si Imigratie a afirmat ca se afla pe urmele falsificatoruluii de acte, care exploateaza lucratorii „la negru”. „Detectivi din Politie lucreaza cu detectivi specializati in imigratie, vizand grupurile criminale care produc aceste documente”, a declarat reprezentantul Agentiei pentru BBC.

Agentia de Frontiere si Imigratie a confirmat pentru HotNews ca angajatorul, firma Central Hotel Services, poate primi pana la 10.000 de lire amenda pentru fiecare muncitor ilegal. In cazul in care se dovedeste ca directorul hotelului a angajat cu buna-stiinta muncitori fara drept de munca, acestia vor fi amendati la randul lor. Purtatorul de cuvant a afirmat ca Agentia isi derula propria ancheta, inceputa inaintea demersurilor BBC. „Muncitorii nu vor fi amendati, ci repatriati", a adaugat acesta, mentionand ca nu le va fi restrictionata revenirea in UK decat in cazul in care au comis si alte infractiuni semnificative.

Urmareste aici materialul BBC filmat cu camera ascunsa.