Alex Hans Jacob a fost numit cetatean de onoare al orasului Bad Kreuznach. Acordarea distinctiei a fost insa controversata. Reprezentantii Partidului Verde din consiliul orasenesc dadusera 6 voturi contra, presa locala vorbeste de „aranjamentul din culise“. Jacob (72 de ani) e gastronom si hotelier. El a fost numit consul onorific al Romaniei in Germania in anul 2000, prin semnatura lui Mihai Razvan Ungureanu, de catre ministrul de externe de atunci, Petre Roman. In 2001, Mircea Geoana l-a avansat la functia de consul general onorific.

La ceremonia de vineri, primarul general din Bad Kreuznach, Andreas Ludwig, a luat partea consulului decorat. Ludwig a spus ca „desi in oras exista inca oameni care „zambesc“, trebuie recompensate serviciile aduse orasului de un om provenit dintr-o familie modesta“ (Allgemeine Zeitung Bad Kreuznach). Jacob a inceput munca la 14 ani, ca zugrav, apoi s-a calificat in gastronomie si hotelarie.

Hotelul Der Quellenhof din Bad Kreuznach
Foto: Hotnews

El detine hotelul Der Quellenhof in statiunea termala Bad Kreuznach, de langa Mainz (Frankfurt am Main). „A fost dorinta mea, sa devin diplomat“ scria publicatia oficiala a Asociatiei germane a hotelierilor si gastronomilor (DEHOGA), citand ambitiile domnului Jacob.

Carnaval, serbari, lumina ochilor

Intre actiunile meritorii ale consulului general onorific al Romaniei pentru Saarland si Renania-Palatinat, primarul Ludwig a mentionat contributia la serbarile locale traditionale: carnavalul si „infruntarea pescareasca“. Tocmai in acest punct, Verzii din Consiliu au intervenit, spunand ca „acestea sunt activitati la care plateste orasul“. Nu s-a negat contributia lui Jacob la trimiterea de ajutoare caritative in Romania, insa s-a spus ca„nu e singurul care se angajeaza in acest voluntariat“.

Michael Henke, seful fractiunii Verzi s-a referit la un alt cetatean de onoare, care „a facut donatii de 10 milioane de euro. Ce a donat Alex Jacob?“ a intrebat Henke. Tot el a mai pus sub semnul intrebarii seriozitatea actiunii lui Jacob, „Augenlicht“. „La solicitarea verzilor, Institutul German de Donatii a raspuns ca nu ii este cunoscuta vreo actiune Augenlicht (tr. Lumina ochilor). Ar fi mai bine sa se faca donatii la institutii inregistrate si controlate de Registrul German de Donatii“ a mai spus Henke, citat de az-badkreuznach.de.

Intr-un interviu luat in 2004, senatorul e.H. Alex Jacob ne spunea: „Vrem sa-i ajutam pe copiii bolnavi de ochi din orfelinate si familii nevoiase, sa isi redobandească in intregime vazul. Aceasta este posibil printr-o operatie chirurgicala, de mare succes pana acum, efectuata nu numai in clinica noastra de aici, ci si, in unele cazuri, chiar in spitalele din Romania. Telul nostru este ca, prin intermediul unor intruniri cu scop de binefacere, sa atragem prieteni din zona si sponzori din intreaga lume, care sa ne sustina in aceasta actiune caritativa“.

Una dintre actiunile de colectare de donatii a fost serata culturala dedicata sculptorului Carl Cauer si sederii sale in Romania in 1879, pe vremea reginei Elisabeta şi a lui Carol I. La ea au participat oficialitati romane si germane, presa locala, iubitori de cultura si faceri de bine.

„Ironside Soldier“

CV-ul diplomatic al lui Alex Jacob cuprinde prezente alaturi de personalitati economice si bancare, specialisti si nume politice importante din Germania si din Romania. Primari din Bad Kreuznach dar si Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia, zambesc frumos in poze alaturi de neobositul consul general onorific. In urma promisiunii ca se vor „aduce la Alba-Iulia 6.000 de turisti germani“, in anul 2002 presa alba-iuleana scria ca „La urmatoarea vizita, Alex Jacob va primi titlul de cetatean de onoare al municipiului Alba-Iulia“, iar Hava vorbea de „ambasadorii nostri neplatiti in Germania si in Europa“.

Jacob are titlul de Senator e.H. al Universitatii Dimitrie Cantemir si e sustinator al Forumului Germano-Roman de la Berlin, prezidat de Susanne Kastner, vicepresedinta Parlamentului german. Fostul ambasador al Romaniei in Germania (1997-2000) Tudor Dunca, fostul ministru al apararii german Rudolf Scharping, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu, ministri de landuri germane, alaturi de multe alte VIP-uri stau in albumul „de familie“ al lui Alex Jacob.

Generalul-maior al diviziei americane de panzere 1, Larry Ellis, si atasatul pe probleme de aparare Dr. Mihal nu scapa nici ei de o poza onorifica, in care inmaneaza lui Jacob diploma si placheta de „Ironside Soldier“.

Suspiciunile verzilor

O noua incununare a palmaresului lui Alex Jacob este recenta decernare a titlului de cetatean de onoare al orasului Bad Kreuznach. Furat de bucuria titlului mult ravnit, se pare ca el a mentionat inca din luna august a acestui an, intr-un interviu dat unei reviste pentru seniori, apropiata perspectiva.

Cel putin asa afirma Michael Henke, citat de Allgemeine Zeitung Bad Kreuznach. „Suntem noi, aici, doar mediatorii unei decizii care a fost luata altundeva?“ se intreaba reprezentantul Partidul Verzilor, la votarea din consiliul orasenesc, anterioara decernarii titlului.