Autoritatile americane au arestat marti un cetatean roman care a incercat sa vanda un semn de carte din aur de 18 carate despre care se crede ca ar fi apartinut lui Adolf Hitler. Romanul Cristian Popescu, in varsta de 37 de ani, a fost surprins de politistii americani cand se pregatea sa vanda obiectul unui agent sub acoperire pentru 100.000 de dolari.

Procurorii federali au declarat ca semnul de carte face parte din o serie de obiecte furate de la o casa de licitatie din Madrid, Spania, cu sase ani in urma. La acel moment, unii anticari au pus la indoiala autenticitatea obiectului, relateaza THe Huffington Post.

Semnul de carte, care este gravat cu portretul lui Hitler, cat si cu un vultur imperial si cu svastica, i-a fost facut cadou acestuia, in 1943, de catre amanta sa, Eva Braun, drept consolare dupa ce fortele armate germane au capitulat la Stalingrad.

Pe spate sunt inscriptionate cuvintele: "Dragul meu Adolf, nu-ti face griji, aceasta infrangere nu e decat un obstacol, care nu va zdruncina certitudinea victoriei noastre. Dragostea mea pentru tine va fi eterna, precum si Reich-ul nostru va fi vesnic. Mereu a ta, Eva. 03-02-1943"

Indiferent de autenticitatea obiectului, agentii federali au declarat ca hotul a incalcat legea.

Operatiunea de recuperare a acestuia a demarat cand Serviciul American pentru Controlul Imigratiei si Normelor Vamale a descoperit ca o persoana incearca sa vanda semnul de carte in zona orasului Seattle. Un informator l-a contactat pe Cristian Popescu, care a confirmat ca detine obiectul, punand la dispozitie fotografii ale acestuia si cerand in schimb 150.000 de dolari. Autoritatile spaniole au estimat ca valoarea semnului de carte este intre 13.000 si 17.000 de dolari, potrivit documentelor prezentate instantei.

Anchetatorii au stabilit o intalnire cu Popescu la cafeneaua Starbucks din Bellevue, unde romanul a fost arestat in momentul in care un agent sub acoperire, care s-a dat drept cumparator interesat, ii platea 100.000 de dolari in schimbul obiectului.

Popescu este retinut pentru comercializarea de bunuri furate. El a comparut miercuri in fata instantei, unde a fost reprezentat de un avocat din oficiu, iar o audiere pentru stabilirea perioadei de detentie a fost programata pentru luni.

Procurorul american Jeff Sullivan a declarat ca politistii inca investigheaza cum a ajuns semnul de carte in Seattle. Cinci persoane au fost retinute in operatiunea de marti, insa numai Popescu a fost arestat si pus sub acuzare, a precizat procurorul.

In 2002, trei hoti au patruns in casa de licitatii Duran Subastas din Madrid si au furat semnul de carte impreuna cu alte bijuterii, dintr-o vitrina de sticla.