Romanii din Marea Britanie vor putea vota pe data de 30 noiembrie la 14 sectii de votare in zece orase. Ambasada Romaniei a solicitat cate 15.000 de seturi de buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, unul pentru Senat. Cele mai multe buletine de vot au fost rezervate celor cinci sectii de vot ale Londrei,zece mii, restul urmand sa fie impartite intre Leeds, Cardiff, Aberdeen, Southhampton, Liverpool, Edinburgh, Birmingham, Oxford si Belfast-Ballymena, a declarat, miercuri, in conferinta de presa de la Ambasada Romaniei din Londra, ambasadorul Ion Jinga.

Pentru alegerea locatilor de vot, Ambasada a colaborat cu asociatiile romanesti din UK. Costurile organizarii alegerilor se ridica in jur de 25.000 de lire, implicand 124 de membri electorali. 10.000 de lire vor fi alocati doar expedierii in tara a buletinelor de vot, in timp ce supraveghetorii alegerilor vor fi platiti cu 66 de lei pe zi.

Comunitatea studentilor romani din Cantebury, care numara intre 300 si 400 de tineri, a fost nemultumita de faptul ca nu va fi organizata nicio sectie de votare in campusul lor. Motivul explicat de ambasadorul roman la Londra este faptul ca numarul studentilor romani a atins o cota ridicata doar in luna septembrie, la inceperea cursurilor universitare.

Ion Jinga a precizat ca un numar de 50-60.000 de alegatori sunt asteptati duminica la vot. Ca si numar de sectii de votare pentru romani, UK se situeaza pe locul trei in Europa, in spatele Spaniei (20) si a Italiei (19).

Datorita sistemului de vot uninominal, alegatorii vor putea vota doar in baza documentelor care le atesta domiciliul in Marea Britanie:

1. stampila sau vignieta pe pasaport privind dreptul de sedere permanenta (indefinite leave to enter/ remain)

2. viza pe pasaport (leave to remain)

3. certificat de inregistrare (albastru) privind accesul liber pe piata muncii

4. certificat de inregistrare (galben) privind desfasurarea de activitati pe cont propriu sau calitatea de student ce are dreptul sa lucreze in regim part-time, ori statutul de persoana care are resurse suficiente pentru a se intretine fara a apela la resurse publice

5. autorizatia de munca (violet) privind dreptul de a lucra in Marea Britanie (accession worker card)

6. documentul care atesta inregistrarea la autoritatile locale privind confirmarea si stabilirea taxelor locale

7. contractul de inchiriere inregistrat la autoritatile locale

8. documentul care contine numarul national de asigurare sau numarul de asigurare medicala (National Insurance Number/ Health Registration Number).

9. permis de conducere britanic definitiv (full driving licence)

Ambasada Romaniei la Londra a solicitat, in mod expres, introducerea documentului de la punctul nr. 8 - Health Registration Number, tocmai pentru a acoperi acele categorii de rezidenti romani exceptate de la plata impozitului si alte contributii sociale (ex. persoanele care urmeaza un program de studii in Marea Britanie – elevi, studenti – sau cele care se afla in intretinerea familiei). Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a mentionat ca romanii aflati in vizita nu vor putea sa-si exercite dreptul de vot.

In acest an, romanii au la dispozitie, pentru colegiile uninominale, 221 de sectii de votare in 93 de tari , fata de 181 de sectii de votare puse la dispozitie anul trecut.